Jouluna unohtuu koulu

Viljakkalan yhtenäiskoulussa koulua käyvät Saima Lehtinen, 13, ja Tiitus Heinisuo, 14, siirtävät kouluasiat mielestään joululoman ajaksi. Joulu kuluu perheen ja ystävien kanssa.
nuoret

Tiitus Heinisuo ja Saima Lehtinen haluavat nähdä kavereitaan joululomalla. – Jouluaattona pitää olla kotona, mutta muuten voi käydä katsomassa kavereita, Heinisuo sanoo.

Huomenna on päivä, jota monet koululaiset ovat Ylöjärvellä odottaneet. Viljakkalan yhtenäiskoulussa vietetään joulujuhlaa, minkä jälkeen nuoret pääsevät viimein pitkälle lomalle rankan syksyn jälkeen.

Viljakkalalaisille Saima Lehtiselle ja Tiitus Heinisuolle joulu tuo hengähdystauon koulusta. Lehtiselle syksy on ollut täynnä uutta, sillä hän aloitti syksyllä seitsemännen luokan. Heinisuo käy kahdeksatta luokkaa.

Viimeiset viikot ennen lomaa pitävät sisällään vielä kokeita, mutta opiskelutavat ovat muuttuneet rennommiksi loman lähestyessä.

– Saatamme kerrata asioita vaikka jonkin pelin kautta, Lehtinen kertoo.

– On vähän tylsää, kun viimeisellä viikolla vain tarkastetaan kokeita, Heinisuo pohtii.

Nuorille on tärkeää, että lomalla ei tarvitse stressata koulusta ja kavereita voi nähdä melkein koska vaan. Pitkä loma tulee tarpeeseen, sillä syksyn aikana viikonloppuisinkin aikaa kuluu paljon läksyihin ja kokeisiin valmistautumiseen.

– Itselle joulu on rentoutumista jokapäiväisestä häsläämisestä ja aikaisin heräämisestä. Se on ihan kamalaa, vaikka herätykset ovatkin vasta yhdeksältä, Heinisuo sanoo.

Heinisuo on muuttanut Viljakkalaan Mutalasta, joten joulun aikana ehtii nähdä vanhojakin kavereita paremmin.

– On kivaa, että on pitkä loma. Ehtii olla ystävien kanssa, eikä tarvitse koko aikaa ajatella kokeita.

Suunnistusta, hiihtoa ja uintia harrastava Lehtinen urheilee myös joululomalla.

– Olin juuri Lapissa hiihtoleirillä ja menen loppiaisena suunnistusleirille.

Joululomalla Lehtinen aikoo lähteä Tampereelle ystäviensä kanssa. Kaveriporukalle reissu on jo perinne.

– Kun alennusmyynnit alkavat, menemme kavereiden kanssa yleensä kaupoille.

Joulusta virtaa uudelle vuodelle

nuoret

Heinisuon ja Lehtisen joulun odotukseen kuuluu oleellisesti joulukalentereiden avaaminen. Perinteisten kalentereiden lisäksi molempien kotona on kalentereita, jotka täytetään yhdessä perheen kanssa esimerkiksi karkeilla.

Molemmat nuoret kuvailevat joulua perhejuhlaksi, jossa tärkeintä on olla yhdessä lähimmäisten kanssa. Tärkeysjärjestys on mennyt uusiksi lapsuuden ajoista.

– Pienenä tärkeintä olivat lahjat, mutta ei enää. Nyt lähimmäiset ovat ajaneet ohi, Lehtinen miettii.

Lahjatoiveet ovat myös muuttuneet. Pienenä tärkeitä olivat lelut, mutta nykyisin lahjaksi pyydetään rahaa ja käyttötavaraa.

– Saan lahjaksi uuden kännykän, koska edellinen meni rikki, Lehtinen kertoo.

Molemmille lahjojen antaminen on tärkeää. Lehtinen muistaa omia ystäviään paketeilla. Heinisuo kertoo, että lahjoja on välillä vaikeaa ostaa, kun ei ole varma, mitä toinen tarvitsee.

Sekä Lehtisen että Heinisuon perheet käyvät jouluisin kirkossa, mikä on nuorille tärkeää. Muutenkin molempien nuorien joulu on melko perinteinen: yhdessä oloa perheen ja sukulaisten kanssa sekä jouluruokien syömistä.

– Meillä lauletaan joululauluja ja käydään kirkossa. Joulu ei ole mikään tavallinen juhla, vaan ainakin meillä joulu on suurempi juhla kuin esimerkiksi juhannus, Lehtinen kertoo.

Uusi vuosi tuo tullessaan paljon uutta erityisesti Heinisuolle, joka odottaa jo innolla seuraavaa syntymäpäiväänsä.

– Ensi vuonna saan mopokortin ja mopon. Silloin menen myös ysille, niin pitää miettiä jatko-opintoja.

Lehtinen uskoo, että tulevasta vuodesta tulee pitkälti samanlainen kuin kuluneestakin. Hänen tavoitteensa liittyvät niin opiskeluihin kuin harrastuksiinkin.

– Haluan, että koulu menee hyvin. Toivon myös, että ehtisin urheilla paljon ja kehittyisin siinä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?