Odotettu satsaus mielenterveyteen

Ylöjärvi sai syksyllä kauan kaivatun avohoitoyksikön mielenterveyspotilaille, ja äskettäin valtuusto siunasi uutuudelle pysyvän jatkon. Yksikkö tarjoaa yksilöllisesti räätälöityjä tiiviitä avohoitojaksoja.
Avekki, mielenterveys, mielenterveystyö, psykiatria, avohoito, Paula Pasanen-Aro

Paula Pasanen-Aron (oik.), Tuula-Mari Klemettilän ja sairaanhoitaja Pekka Liikasen mukaan Avekki on jo saanut hyvän startin. Nyt he odottavat, että yksikkö saa täyden resurssin käyttöön. – Ja odotukseni ovat nuorten auttamisessa elämänpolun alulle, sillä nuoret tuntuvat olevan tällä hetkellä eniten tuuliajolla, Pasanen-Aro toivoo.

Kirkonseudun ytimessä kerrostalon alahuoneisto ottaa tulijan vastaan rauhoittavin tunnelmin. Piristävän mutta leppeän sävyiset pikku huoneet suovat sijaa ryhmäkeskusteluille, kahdenkeskisille tuokioille ja vaikkapa mindfulnessharjoituksille patjoilla.

Täällä, mielenterveystyön intensiiviyksikössä Avekissa on annettu psykiatrista avohoitoa hankkeen muodossa jo syksystä saakka, ja vuoden alusta toiminta vakiintuu pysyväksi.

Satsaus on kaupungin mielenterveystyölle huojentava voitto, sillä sairaalahoidon ja perinteisen avohoidon välimaastoon on Ylöjärvellä kaivattu jo kymmenkunta vuotta jotakin. Ja nyt saatiin vieläpä maakunnallisesti varsin poikkeuksellinen, hyvin yksilölähtöinen yksikkö.

– Olemme tosi tyytyväisiä, että poliitikkomme ovat nähneet tällaisen olevan tarpeen ja tukeneet sitä, ehkäisevien ja korjaavien hyvinvointipalvelujen johtaja Paula Pasanen-Aro myhäilee.

Kannattava panos

Tarvetta yksikölle oli, koska maassamme on jo pari vuosikymmentä vähennetty psykiatrista sairaalahoitoa.

– Tämä tarkoittaa, että entistä lyhyemmän aikaa hoidettuja ja huonokuntoisempia potilaita palautetaan avohoitoon. Välimuodolle oli siis tarvetta, Pasanen-Aro sanoo, ja toki monelle muullekin potilaalle välimuotoinen, intensiivinen avohoito voi olla oivin vaihtoehto.

Ylöjärvellä on myös pitkään ollut liian pieni henkilöstöresurssi mielenterveystyössä. Pääasiassa Avekin ansiosta henkilöstömäärä on nyt keskitasoa.

Pasanen-Aro myöntää satsauksen kalliiksi. Tila, entisen vanhusten hoivayksikön Fröökynän huoneisto, kaupungilla oli entuudestaan, mutta se oli remontoitava, ja henkilöstökuluja kertyy yli parisataatuhatta vuodessa.

Hän näkee satsauksen kuitenkin kannattavaksi. Kun vastaavia palveluita ei tarvitse ostaa ja aikaisella kuntoutuksella vältetään erikoishoidon tarvetta, säästyy rahaa.

– Vuosien mittaan ne rahat tulevat takaisin.

Satsaus on Pasanen-Arosta järkevä veto myös sote- ja maakuntauudistuksista huolimatta. Edessä on nimittäin vielä monen vuoden työ vanhoilla rakenteilla, joten ei kannata jäädä odottelemaan. Lisäksi jos Avekki osoittautuu onnistuneeksi, se voi vakiintua ja olla jatkossa hyödyksi koko maakunnallekin.

Rinnalla yksilöllisesti

Avekin tarpeellisuus tuli ilmi heti yksikön avauduttua. Paikat täyttyivät, ja potilaiden hoito saatiin välittömästi kunnolla käyntiin, vaikka täysi resurssi ei vielä heti olekaan ollut käytössä.

Yksikön toiminta-ajatuksena on, että mielenterveystoimiston kautta Avekkiin valittu potilas saa tehokkaan jakson hoitoa käyden tiheään hoitoyksikössä mutta asuen kuitenkin kotona. Toisin kuin muissa kunnissa tavallisilla päiväosastoilla Avekissa ohjelma ei ole kaikille sama eikä hoito ole kokopäiväistä tai välttämättä jokapäiväistäkään.

– Täällä tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma, Avekin psykiatri Tuula-Mari Klemettilä sanoo ja listaa keinovalikoimaan esimerkiksi ryhmäterapia, taitovalmennukset ja kotikäynnit.

Klemettilä ja Pasanen-Aro toteavat onnistuneen avohoidon vaativan potilaan sitoutumista ja toisaalta henkilöstön kykyä synnyttää tuota motivaatiota. Juuri sitä he sanovat Avekin tarjoavan.

– Ei jätetä yksin. Avekki-nimihän tarkoittaa, että on joku rinnalla kulkija, Pasanen-Aro kiteyttää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?