Itsenäisyyspäivä otettiin Ylöjärvellä vastaan perinteisin menoin

”Meillä ovat asiat hyvin”

Ylöjärven seurakunnan pastori Juha-Pekka Haavisto havahdutti itsenäisyyspäivän saarnallaan seurakuntalaisia siihen tosiseikkaan, että asiamme ovat melkoisen hyvin verrattuna esimerkiksi kehitysmaihin.
Itsenäisyyspäivä, Ylöjärven hautausmaa

Paikallisten maanpuolustusjärjestöjen ja partiolaisten edustajat olivat kunniavartiossa Ylöjärven haustausmaan sankariristillä itsenäisyyspäivänä.

Haaviston saarna toi Kenian ja Sudanin valtioiden todellisuuden ylöjärveläisten tietoisuuteen itsenäisyyspäivän pakkasaamussa.
– Nuorimman lapsemme kummisetä on ollut lähetystyössä Keniassa ja Sudanissa.
– Viime vuosina hän on ollut perustamassa ja hoitamassa luterilaisia seurakuntia Etelä-Sudanissa Jubassa ja tämän ympäristössä, Haavisto aloitti.
Vierailu Sudaniin havahdutti myös ylöjärveläispastorin.
– Kävimme kummisedällä kylässä. Hän kertoi, että siellä vallitsee täydellinen sotatila ja täytyy olla varovainen koko ajan.
Hyppäys Sudanin tulitantereilta Kauneimpiin joululauluihin Mutalaan on pitkä.
– Meillä ovat asiat hyvin. Lapset leikkivät keskellä lattiaa, kun me Marian säestäminä lauloimme meille niin rakkaita lauluja.
– Lauloimme Suomen Lähetysseuran ja sen toiminnan tukemiseksi. Tänä vuonna kohteena ovat kaikkein heikoimmassa asemassa olevat lapset maailmassa.
Vaikka etäisyys Suomesta Sudaniin on pitkä, lähimmäisen auttaminen on silti mahdollista kaukaakin.
– Ymmärsin, että tämä minun kaksikymppiseni voi pelastaa jonkun lapsen tai nuoren äidin hengen. Tuolla rahalla voidaan antaa esimerkiksi turvallinen synnytys sairaalassa köyhälle äidille.
– Minä voisin pelastaa ihmishenkiä, Haavisto päätteli.
Kun elää itse yltäkylläisyydessä, silloin voi antaa hyvän kiertää.
– Ystävät, tämä maa on Jumalan monin lahjoin siunaama, ja meillä on kaikki hyvin.
– Pidämme huolta toisistamme. Tämä on ainakin selkeä tavoitteemme, ja siihen pyrkivät myös meidän valitsemamme päättäjät.
– Isänmaamme on kunnossa ja voi hyvin. On meidän vuoromme auttaa veljiämme ja sisariamme rajojemme ulkopuolella, pastori Haavisto kiteytti.

”Suomi ysiysi”

Itsenäisyyspäivä, Leena Joensivu

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leena Joensivu kuvasi juhlapuheessaan itsenäisen suomalaisen naisen historiallisia vaiheita.

Itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksen jälkeen Ylöjärven sotaveteraanien kunniapuheenjohtaja Aarre Palin ja reservin kapteeni Pasi Kivimäki laskivat seppeleen sankariristille.
Kunniavartiossa oli mukana paikallisten maanpuolustusjärjestöjen ja partiolaisten edustajia.
Seremonioiden jälkeen juhlaväki siirtyi seurakuntakeskukseen, jossa itsenäisyyspäivän vietto jatkui Ylöjärven Maanpuolustusnaisten tarjoamalla kahvitilaisuudella.
Kahvitilaisuuden jälkeen käynnistyi Ylöjärven itsenäisyyspäivän juhla.
Juhlapuheen piti tällä kertaa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leena Joensivu. Hän kuvasi siinä itsenäisen Suomen naisen tarinaa vuosien saatossa.
– Omat isoäitini olivat Suomen itsenäistyessä nuoria aviovaimoja. Molemmilla oli esikoinen helmoissaan ja toinen lapsi rinnoillaan.
– Tasa-arvoa oli äänioikeus, ja he äänestivät aina. Muusta ei edes puhuttu. Mies oli perheen pää, eikä kenenkään tullut mielenkään kyseenalaistaa sitä.
– Äitini ikäluokan ihmiset ovat olleet toisen maailmansodan aikaan lapsia ja käyneet kansakoulun. Äitini meni kansanopistoon ja kätilöopistoon. Äitini yhdisti virkatyönsä sekä vaimon ja äidin roolinsa, Joensivu havainnollisti aiempien sukupolvien naisten arkea.
Oman ikäluokkansa Joensivu yhdisti muun muassa kotien ja lastenhoidon tasa-arvoon.
Lapset puolestaan paikantuivat Joensivun puheessa muun muassa tietoteknisen kehityksen äärelle.
Lopuksi juhlapuhuja Leena Joensivu loi katseensa tulevaisuuteen.
– Nyt on ysiysi vuotta itsenäisyyttä. Suomi on nousussa ja jatkuvassa muutoksessa uudelle vuosisadalle.
– Me selviydymme uusista, pelottavistakin asioista, Leena Joensivu valoi uskoa tulevaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?