Ylöjärven Veden viemäröintityöt alkoivat Vastamäessä etuajassa

Liikelaitoksella työntäyteiset viimeiset päivät

Viemäröintityöt ovat käynnistyneet entisen Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan toiminta-alueella Vastamäessä. Vuodenvaihteessa liikelaitoksesta yhtiöksi muuttuvan Ylöjärven Veden hallinnoimalle alueelle asennetaan seitsemän kilometriä viemärijohtoa. Alueen asukkaille voi koitua töistä pientä haittaa.
Pian yhtiöksi muuttuva Ylöjärven Vesi saa keväällä käyttöönsä Saurion uuden vedenottamon Soppeenmäessä. (Kuva: Suvi Tammilehto)

Pian yhtiöksi muuttuva Ylöjärven Vesi saa keväällä käyttöönsä Saurion uuden vedenottamon Soppeenmäessä. (Kuva: Suvi Tammilehto)

Urakoitsija Maanrakennus Lahdenperä Oy aloitti viemäröintityöt suunniteltua aiemmin, mikä on saattanut aiheuttaa hieman ihmetystä alueen asukkaissa. Työt ovat olleet jo reilun viikon käynnissä, vaikka asukastilaisuus Vastamäen alueen viemäröintihankkeesta järjestettiin vasta eilen tiistaina.

– Maanomistajat ovat olleet kuitenkin tietoisia urakasta ja urakoitsija tekee maaomistajien kanssa katselmuksia ennen kaivuutöitä, Ylöjärven Veden toimitusjohtaja Jouni Vähäkyttä kertoo.

Viemärityöt aiheuttavat tietenkin jonkin verran haittaa Vastamäen asukkaille ja tienomistajille. Sen vuoksi urakointi vaatii hyvää yhteispeliä maanomistajilta ja urakoitsijalta.

– Urakoitsija sopii maanomistajien kanssa esimerkiksi mahdollisista puiden kaatamisista ja muista maisemaan vaikuttavista töistä, Vähäkyttä sanoo.

Urakka kestää ensi vuoden lokakuuhun saakka. Viemärien asentaminen pelto-osuuksille tehdään viljelykauden ulkopuolella. Vastamäen viemäröintiurakka koskee noin 80:tä jo alueella olevaa kiinteistöä sekä noin 40:tä alueelle tulevaa kiinteistöä.

Mittava investointi

Alueen kiinteistöt voivat liittyä nyt asennettavaan runkoviemäriin vasta sitten, kun Ylöjärven Vesi on ottanut urakan vastaan ja todennut, että viemäriverkosto toimii.

– Itse viemäröintiurakka ei aiheuta kustannuksia alueen asukkaille. Liittymismaksu peritään sitten liittymisen jälkeen ja kulutusmaksut tulevat sitten myöhemmin jätevesistä.

Viemäröinti on Ylöjärven Vedelle 750 000 euron investointi, joka pyritään tietenkin mahdollisuuksien mukaan kattamaan esimerkiksi liittymismaksuilla.

Toimitusjohtaja Jouni Vähäkyttä kuitenkin muistuttaa, että kyseessä on Ylöjärven Veden hanke, eikä Ylöjärven Veden alainen Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan taseyksikkö liity urakkaan mitenkään.

– Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan vanhat haamut, kuten sen aikaiset liittymismaksut on jo syytä pyyhkiä ihmisten mielistä pois, Vähäkyttä sanoo.

Entisen Vahantajoen vesihuolto-osuuskunnan muiden toiminta-alueiden viemäröintiurakoista päätetään ensi vuonna. Toiminta-alueita saatetaan vielä määritellä uudelleen.

Hallitus jo toiminnassa

Ylöjärven Vesi muuttuu siis vuoden alussa liikelaitoksesta yhtiöksi. Yhtiö on jo rekisteröity ja yhtiön hallitus on aloittanut toimintansa. Liiketoimintakauppa viimeistellään tämän vuoden viimeisenä päivänä.

Uuden yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimii Ylöjärven Vesi liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Raimo Juntunen. Hallituksen jäseninä ovat luottamushenkilöt Kaija Järvinen (sd.), Tiina Landgren-Mäkkylä (kok.), Minna Sarvijärvi (kesk.) ja Hannu Ruuska (ps.) sekä Ylöjärven kaupungin elinvoimajohtaja Pauli Piiparinen ja talousjohtaja Juha Liinavuori.

Yhtiö on täysin Ylöjärven kaupungin omistama eikä omistuksesta voida miltään osin luopua ilman kaupunginvaltuuston erillistä päätöstä.

Yhtiö toimii kaupunginvaltuuston vuosittain hyväksymän investointiohjelman mukaisesti. Yhtiöitymisen jälkeen Ylöjärven Veden kustannusten kohdistuminen on täysin läpinäkyvää.

Vedenottamo valmistumassa

Jouni Vähäkytän mukaan vesitaksoista päätettäneen alkuvuodesta. Hänen mukaansa taksoissa on korotuspaineita, mutta suuria korotuksia ei tarvitse pelätä.

Vaikka liikelaitos muuttuu yhtiöksi, ei Ylöjärven Veden asiakas huomanne asiaa käytännössä juuri mitenkään. Ainoastaan laskuttajan nimi muuttuu ja suoraveloitussopimuksiin joudutaan tekemään muutoksia.

Uuden yhtiön alkua siivittää Saurion uuden vedenottamon valmistuminen. Vedenottamo on näillä näkymin tuotantovalmis keväällä.

– Urakka ja urakan ulkopuoliset työt ovat edenneet hyvin ja aikataulussa, Jouni Vähäkyttä kommentoi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?