Sulosäveliä ja sielunhoitoa

Suurkuoron joulukonsertti on harvinaista herkkua.
Tampereen Filharmoninen kuoro, musiikki, konsertti, joulu, joulukonsertti, joulumusiikki

– Konsertissa tutut, viihteelliset kappaleet, kuten Sydämeeni joulun teen, lauletaan uusina sovituksina. Moni sovitus on Merzi Rajalan käsialaa. Uudet sovitukset tekevät konsertista yleisölle mielekkään, Helena Nikamaa (vas.), Satu Sepänniitty-Valkama ja Minna Katajavuori uskovat.

Kanssalaulajien herkkäkorvainen kuunteleminen. Kappaleiden luonteen sisäistäminen. Oman äänen mukauttaminen kokonaisuuteen. Tässä vain murto-osa asioista, joita siivikkalalainen Minna Katajavuori on oppinut Tampereen Filharmonisessa Kuorossa (TFK) laulaessaan.

Kuorokollega Helena Nikamaa lauloi vuoteen 1993 saakka Ylöjärven kirkko- ja kamarikuorossa. Uudet kuviot alkoivat houkuttaa, ja ”Filkkareissa” niitä on herunut.

– Olen kuin oppikoululainen, vaikka olen jo 16. vuotta mukana! Tässä kuorossa oppii koko ajan uutta ja pääsee laulamaan todella vaikeita teoksia – sekä vanhaa musiikkia että uusia sävellyksiä, Nikamaa sanoo.

Toista vuotta TFK:ssa laulava Satu Sepänniitty-Valkama, Ylöjärven Yhtenäiskoulun rehtori, sanoo tulleensa jäädäkseen. Hyvässä porukassa laulaminen toimii sielunhoitona.

– Tämä on henkireikä ja vastapainoa työlle. Kuoro on tasokas ja Jani Sivén tarkka kuoronjohtaja.  Teemme äänen kanssa töitä laajalla skaalalla, Sepänniitty-Valkama toteaa.

Ensi viikon keskiviikkona Tampereen Filharmoninen Kuoro esiintyy Ylöjärven kirkossa. Luvassa on monen vuoden tauon jälkeen kuoron oma joulukonsertti.

Peräti 80 laulajan suurkuoroa voi yleensä kuulla vain kuoron ja Tampere Filharmonian yhdessä järjestämissä konserteissa, joissa esitetään suuria kuoroteoksia. Omia konsertteja TFK pitää harvakseltaan. Kuoro täytti viime vuonna 25 vuotta.

Ylöjärven kirkossa kuorolaiset lupaavat laulaa perinteisiä suomalaisia joululauluja klassisina ja uusina sovituksina sekä muutamia englantilaisia joululauluja. Joulutunnelman kruunaavat yleisön kanssa lauletut yhteislaulut.

Konsertin johtaa kuoronjohtaja Jani Sivén. Hänet valittiin vastikään Musiikkitalon kuoron toiseksi johtajaksi, ja hän on luotsannut Tampereen Filharmonista kuoroa vuodesta 2013.

Tampereen Filharmonisen kuoron konsertti

14. joulukuuta kello 19 Ylöjärven kirkossa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?