Perinteinen punainen vai kokeileva kimallus?

Punanutut pöydänkulmalla, joulukellot ovessa, olkitähdet kuusenoksalla. Ah, niistä joulu tulee! Vaiko sittenkin mustavalkeasta kimmellyksestä tai vaikka violetista väriteemasta? Perinteinen joulusisustus pitää ilmiselvästi pintansa, mutta rinnalla tuikkii kokeilevuuttakin.
joulu, joulusisustus, sisustus, sisustussuunnittelu, Marika Piekkala

Sisustussuunnittelija Marika Piekkala pitää pelkistetystä ja melko modernista joulusta. Silti niin modernin kuin perinteisen joulusisustuksen suunnittelut olisivat mieluisia tehtäviä. – Koska teen kaikenlaista laidasta laitaan ja tykkään variaatioista, hän perustelee. Yksi periaate pätisi molempiin: pitää valita jokin teema eikä kasata kaikkea mahdollista. (Kuva: Suvi Tammilehto)

Sisustussuunnittelija Marika Piekkala ei kyllästä joulukotiaan perinteisellä rekvisiitalla.

Hänen jouluaan koristavat hopea ja valkoinen, kristallit ja kynttilät. Nainen asettelee muutamia isoja somisteita ylenpalttisen tilpehöörin sijaan. Tulee piparein ja kynttilöin kaunistettua tarjotinta, valoin ja karkein täytettyä pallomaljaa.

Nainen ei liioin säilytä koristearsenaalia nurkissaan vaan luottaa pieneen tarvikelaatikolliseen sekä vuosittain loppuun kuluviin somisteisiin, kuten kynttilöihin, kukkiin ja lautasliinoihin.

– Yhdessäololla on enemmän merkitystä kuin krääsän määrällä, selkeistä linjoista nauttiva ylöjärveläinen perustelee.

joulu, joulusisustus, sisustus, sisustussuunnittelu, Marika Piekkala

Perinteiset joulusävyt ja -aiheet ovat ylöjärveläisammattilaisten arvion mukaan selvästi suosituimpia. (Kuva: Suvi Tammilehto)

Perinteisyys päällimmäisenä

Toisin on monessa kodissa. On niitä, jotka täyttävät joulutuvan perinteisellä punaisella, vihreällä ja säkkikankaan ruskealla, tontuilla, olkipukeilla ja enkeleillä. Ja jotka kaivavat aina samat tutut koristeet varastosta. Vuosia sitten Piekkalakin kuului perinnekastiin enkelikelloäitinsä jalanjäljissä.

– Kun ihminen lähtee kotoa, hän varastaa sieltä joitain ideoita. Mutta ajan myötä tulee uutta. Joskus taas meillä on ollut kirjavaa lasten takia. Mutta nyt menen keep it simple -tyyliin.

Piekkala ei toki ole perinteisen rajuin vastakohta. Kokeilevimmat stailaavat joulunsa joka vuosi uusiksi ja heittäytyvät yllättäviinkin värivalintoihin.

Piekkala on välimaastossa: Vaikkei hän ole totutun perinteikäs, on hänellä jo oma pikku perinne: hopeateema on toistunut muutaman vuoden. Toisaalta hän on valmis uudistumaan ja on niin tehnytkin. Joskus esimerkiksi kuusi on jäänyt sivu suun ja sen ovat korvanneet havuruukut tai peikonpähkinäoksat.

– Mutta sitä liilaa en ehkä lähtisi laittamaan, hän virnistää.

Vaikkei suunnittelijalta tilatakaan lyhytaikaisia joulusisustuksia, on hänellä alan tuulia ja tuttavien koteja haistelevana ammattilaisena vainu ihmisten mieltymyksistä. Hänen arvionsa mukaan perinteinen on selvästi voitolla.

– Prosenttisuhteessa 80–20 tai 70–30, uskaltaisin väittää.

Samoilla linjoilla ovat Kauppakeskus Elon Pentikin, Finlaysonin ja Flowers & Lifestylen luotsit. Perinteiselle on selvästi eniten kysyntää, ja sen rinnalle tuodaan siivu uudistusmieltä.

Piekkalan mielestä kahtalaisuudessa ei ole mitään kummaa tai vikaa, kunhan perinnetietouden ketjua ei täysin katkaista eli esimerkiksi lapsille näytetään edes joskus tuiki totuttua kuvastoa.

– Pääasia on se, että itse viihtyy kotona. Mikään ei ole oikea tapa.

joulu, joulusisustus, sisustus, sisustussuunnittelu, Marika Piekkala

Kokeilevuus on marginaalissa. – Olen kuullut pinkistä joulukuusestakin, Pentikin myymäläpäällikkö sanoo. (Kuva: Suvi Tammilehto)

Perinteistä tuttu tuntu

Perinteikkyyttä Piekkala ja myymäläluotsit selittävät sillä, että toistuvista jutuista ammentaminen nostattaa tuttua tunnelmaa ja sen odotusta.

– Joulu on varmaan vuoden juhlista eniten sellainen, että halutaan pitää perinteistä kiinni, Pentikin Kati Lahtinen katsoo.

Sisustaja näkee perinnetyylin myös iäkkäille tavalliseksi.

– Pula-ajan eläneiden on vaikea luopua tavarasta. Ja vanhat ihmiset ovat usein perinteikkäitä. Yksinäinen vanhus taas voi saada tuttuudesta turvaa. Mutta on räväköitäkin mummuja, Piekkala arvioi, ja Filnalysonin Sari Majaniemi taas puntaroi:

– Nuoret ovat ehkä rohkeampia kokeilemaan. Toisaalta nyt kun käsityöläisyys, kierrätys ja perinteikkyys ovat nousussa, traditiota tulee nuorillekin.

Piekkala ja Flowers & Lifestylen Jussi Lehrbäck näkevät perinteikkyyden takana joskus suomalaista varovaisuutta.

– On vaikea vaihtaa rutiineita, ja pelätään, että joulu menee pilalle, jos tekee toisella tavalla, Piekkala kuvaa jäyhyyttä.

– Ulkomailla ollaan kokeilevampia. Pyrimme tuomaan suomalaisille myös rohkeita vetoja. Ja minusta tuntuu, että viime vuosina suomalaiset ovat hakeneet myös uutta, Lehrbäck vertailee.

joulu, joulusisustus, sisustus, sisustussuunnittelu, Marika Piekkala

Piekkalalla on vain muutamia joulutavaroita varastossaan. Lopun hän loihtii vuosittain hankittavalla rekvisiitalla, kuten servieteillä ja pipareilla. (Kuva: Suvi Tammilehto)

Inspiraatiota ja impulsiivisuutta

Uudistavuus taas kumpuaa Piekkalan mielestä kokeilunhaluisesta luonteesta.

– Haluaa inspiroitua asioista eikä tahdo rutiinia, hän sanoo ja lisää selityslistalle impulsiivisuuden sekä visiointikyvyn.

Osa uudistajista on myös trendien perässä. Ja niitähän lehdet ja mainoskuvastot ovat pullollaan kokeilijoita sysäämässä.

Toki jako perinteen seuraajiin ja uudistajiin ei ole mustavalkoinen. On takuulla kosolti niitä, jotka tuovat hiukan uutta vanhan oheen, joko kaupassa uutuuksia hypistellessään tai vanhan mennessä rikki.

– Neutralisoidaan vähän joulua ja testaillaan. Etsitään omaa linjaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?