Käymme joulun kautta juhlavuoteen

Valamon luostarin johtaja, arkkimandriitta Sergei sanoo Ylöjärven Uutisten joululehden haastattelussa, että juuri tänä jouluna kirkon sanoma Rauhanruhtinaan syntymisestä on ajankohtaisempi kuin aikoihin.

Matti PulkkinenOrtodoksista munkkiluostaria Heinäveden Papinniemessä johtavan isä Sergein mukaan koko maailman kaoottinen tilanne on saanut myös rauhalliseen ja turvalliseen elämänmenoon tottuneet suomalaiset varpailleen. Kansalaisten keskuudessa vallitsevat ahdistus ja pelko nousevat esille ihmisten luostariin postittamista esirukouspyynnöistä sekä kirkon jäsenten puheista synnintunnustuksen sakramentissa.

Igumeni Sergei valaa suomalaisten keskuuteen levollisuuden henkeä ja mielialaa. Hänen mukaansa joulun ydinsanoman omaksuminen auttaa ymmärtämään sen, että jokaisen kohtalo on Jumalan käsissä.
Luostari-isä antaa hyvin kansanomaisen neuvon siihen, miten voimme olla lisäämättä kanssaihmistemme tuskaa. Hänen mukaansa meidän ei pidä kauhistella ja voivotella maailmalla tapahtuvia asioita.

Joulun keskeiseen sanomaan liittyy myös toisistamme välittäminen. Arkkimandriitta on havainnut, että maamme päättäjien toimintamalleihin on juurtunut kylmyyttä. Isä Sergei on huolissaan vammaisten, vanhusten ja lasten sekä muiden puolustuskyvyttömien ihmisten saamasta kohtelusta.

Itä-Suomesta kansakunnan tilaa tarkasteleva luostari-isä odottaa pikaisia korjausliikkeitä terveydenhuollon piiriin. Hän pitää erittäin vakavana sitä, että kaikki ihmiset eivät saa oikea-aikaista ja laadukasta hoitoa.

Isä Sergein mielestä mielenterveyspotilaiden hoitamiseen olisi satsattava nykyistä enemmän. Hän herättelee, että yhden perheenjäsenen mielen järkkyminen vaikuttaa koko kattilakunnan jokapäiväiseen elämään. Luostari-isä pitää erittäin huonona asiana sitä, etteivät mielenterveyspotilaat pääse nopeasti ammattilaisten hoidettaviksi.

Suomalaisen yhteiskunnan kipukohdat on hyvä nostaa esille juuri joulun aikaan, jotta paljon vartijoina olevat päättäjät tarkistavat kantojaan, korjaavat ilmenneitä puutteita ja laittavat aidosti asiat tärkeysjärjestykseen.

Suomi siirtyy tuota pikaa juhlavuoteensa. Itsenäisyyden aikaa on pian takanapäin jo sata vuotta.

Arkkimandriitta Sergein mukaan suomalaisessa yhteiskunnassa on erittäin paljon hyvää. Hänen mielestään kansalaisilla on kestävät perusteet juhlia itsenäistä isänmaata.

Igumeni heittää pallon niin valtakunnan päättäjille kuin jokaiselle kansalaisellekin. Hän vetoaa kaikkiin suomalaisiin, etteivät he unohtaisi Jumalaa eivätkä unohtaisi olevansa kristittyjä. Luostari-isän mukaan maailman historiassa on monta esimerkkiä, jotka vahvistavat sen, etteivät aineelliseen hyvään ja maalliseen vahvuuteen nojaavat valtiot pysy koossa.

Isä Sergei odottaa itsenäisyytemme satavuotisjuhlavuoden tuovan mukanaan ratkaisuja, joilla ihmisten työllisyystilannetta saadaan kohennettua nykyisestä.

– Jokaisella on oltava mahdollisuus työn tekemiseen. Jokaisen ihmisen on saatava tuntea olevansa tarpeellinen, hän linjaa.

Ylöjärven Uutisten Antin päivän juhlassa keskiviikkona 30. marraskuuta puhunut kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto sanoi, että Suomen satavuotisjuhlavuosi näkyy hyvin monella tavalla ylöjärveläisessä elämänpiirissä. Kaupunki ja sen kulttuuritoimi kattavat tulevana vuonna laajan tarjottimellisen tapahtumia, jotka on tarkoitettu suurelle yleisölle.

Kaupungin juhlallisuudet huipentuvat Eppujen patsaan suunnitteluun. Kotipaikkakuntaansa ahkerasti maailmankartalle juosseet muusikot saavat Ylöjärveltä parhaan mahdollisen tunnustuksen, kun heidän elämäntyönsä ikuistetaan pystiin. Patsaan julkistaminen on varmastikin tulevien vuosien asia, sillä kaupunki hoitaa hankkeen ammattimaisesti kaikkien sääntöjen mukaisesti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?