Tähtinyrkkeiljä Mira Potkonen ilahdutti päiväkotivierailullaan Ylöjärvellä

Säkillinen liikunnallisia tuliaisia

Tänä vuonna olympia- ja EM-mitalin saavuttanut nyrkkeilijä Mira Potkonen kiikutti Ylöjärven Touhula-päiväkotiin säkillisen tuliaisia, jotka antavat lapsille runsaasti liikunnallisia virikkeitä. Touhula-päiväkodit lähti mukaan Uuden Olympiakomitean Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmaan.
mira potkonen

Joose Lehtikangas kävi hakemassa Mira Potkosen tuliaissäkistä uuden pallon.

Potkonen otettiin päiväkodissa vastaan hymyssä suin, sillä onhan hän tällä hetkellä yksi Suomen kirkkaimmista urheilutähdistä. Potkonen korosti päiväkodin lapsille liikunnan tärkeyttä.

– Yritän antaa esimerkkiä terveellisestä elämäntavasta. Toivottavasti oma innostukseni liikuntaan tarttuu myös muihin, Potkonen sanoi.

Potkonen korosti, että liikunta kannattaa aloittaa jo lapsena, jotta liikunnasta muodostuu pysyvä elämäntapa.

– Itse olen maalta kotoisin ja lapsena liikuin paljon. Uin, kiipeilin, hypin heinäladossa, juoksin metsässä ja harrastin muun muassa yleisurheilua. Olen siis liikunut aina, Potkonen kertoi.

Touhula on liikuntapäiväkoti. Potkonen sanoi, että on hienoa nähdä päiväkodin henkilökunnan innostus liikuntaa kohtaan.

– Esimerkin näyttäminen on tärkeää. Olen huomannut sen omallakin kohdallani, vaikka minulle onkin vielä aika uutta se, että minut tunnetaan melkein kaikkialla. Olen kuitenkin ottanut asiasta hyödyn irti ja käynyt vierailemassa päiväkodeissa ja kouluissa, menestysnyrkkeilijä kertoi.

Liian vähän liikuntaa

Potkosen ohella Ylöjärven Touhulassa vierailivat Suomen olympiakomitean liiketoimintayksikön toimitusjohtaja Samuli Vasala ja Uuden Olympiakomitean varhaiskasvatuksen asiantuntija Nina Korhonen.

Uusi Olympiakomitea aloittaa toimintansa tammikuun alussa. Siihen asti organisaatio tottelee vielä nimeä Valo.

– Meidän tavoite on edistää Suomessa liikunnallista varhaiskasvatusta. Lasten liikkuminen on yksi Uuden Olympiakomitean tärkemmistä arvoista, Samuli Vasala sanoi.

Nina Korhonen kertoi, että tutkimusten mukaan suomalaislapset liikkuvat terveytensä kannalta liian vähän.

– Lasten reipas ulkoilu, hengästymistä tuottava liikunta ja istumisen vähentäminen ovat tärkeitä teemoja, Korhonen kertoi.

Työkaluja varhaiskasvatukseen

päiväkoti

Venla Manninen (oik.) eteni hienosti Mira Potkosen luomalla askelmerkkiradalla. Vuoroansa odottavat Aada Luoma (vas.) ja Pauli Lehtinen.

Valtakunnallisen Ilo kasvaa liikkuen -ohjelman tavoite on yksinkertainen: Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikunnan iloon.

Ohjelma on suunniteltu osaksi varhaiskasvatuksen arkea. Ohjelman päämääränä on liikuntamyönteinen toimintakulttuuri varhaiskasvatuksessa.

Maksuton ohjelma tarjoaa konkreettiset, liikkeen lisäämiseen tarvittavat askelmerkit ja työkalut sekä varhaiskasvattajille että varhaiskasvatuksen johdolle. Tarkoituksena on kehittää ja lisätä lasten liikkumista pienin askelin.

Ilo kasvaa liikkuen -ohjelman toteuttaminen kestää vähintään kolmesta neljään vuotta. Ohjelman kesto riippuu päiväkodinykytilasta. Ohjelmaa toteuttavat varhaiskasvatusyksiköt voivat hakea prosessin loppuvaiheessa Ilo kasvaa liikkuen  – laatutunnusta.

Liikunta koko ajan läsnä

Ilo kasvaa liikkuen -ohjelma sopii mainiosti Touhula-päiväkoteihin, sillä Touhulat on perustettu liikunnallisella periaatteella.

– Tavoitteemme on ollut, että lapset liikkuvat kaksi tuntia päivässä jokaisessa päiväkodissamme, Touhula Varhaiskasvatus Oy:n toimitusjohtaja Jari Mäki-Runsas kertoi.

Hänen mukaansa Ilo kasvaa liikkuen -ohjelma yventää ja leventää liikunnan ilosanomaa päiväkodeissa.

– Erityisen hienoa on, että ohjelman myötä saamme urheilijavieraita päiväkoteihin, Mäki-Runsas sanoi.

Ylöjärven Touhula-päiväkodin johtaja Laura Jansson pitää huolta siitä, että päiväkodin lapset saavat riittävästi liikuntaa joka päivä.

– Liikuntavälineemme eivät ole yhdessä tietyssä paikassa vaan ne on ripoteltu ympäri taloa. Pyrimme siihen, että lapset istuisivat mahdollisimman vähän paikallaan päivän aikana, Jansson selvitti.

Jansson kertoi, että lapset saavat ja voivat harrastaa liikuntaa Touhula-päiväkodin kaikissa tiloissa. Lisäksiliikunta on mukana lasten arjessa myös päiväkodin ulkopuolella.

– Esimerkiksi kavelylenkillä ei pelkästään kävellä, vaan lapset myös pomppivat ja juoksevat, Jansson sanoi.

Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset

1. Vauhti virkistää - vähintään kolme tuntia liikkumista joka päivä.
2. Kohti liikkuvaa elämäntapaa - perhe tärkeä roolimalli.
3. Kuuntele - anna lapselle mahdollisuus vaikuttaa.
4. Tekemällä taitoja - monipuolisuus kunniaan.
5. Ympäristö haastaa ja hauskuuttaa - ulkona unelmat todeksi.
6. Välineet ja lelut - innosta kokeilemaan.
7. Ohjattu liikunta - onnistumisen elämyksiä.
8. Liikunta varhaiskasvatuksessa - jokaisen lapsen oikeus.
9. Koko kylä liikuttaa - kaikki yhteistyössä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?