Varusmiessoittokunta on täällä taas

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta tuo viime vuonna suursuosion saavuttaneen Jouluksi kotiin -konsertin jälleen Ylöjärven kirkkoon. Perjantaina kuultavan joulukonsertin kapellimestareina, äänenjohtajina sekä järjestäjinä toimivat varusmiehet. Kyseessä on suomalaisittain uniikki tilanne. Nuorille tarjoutuu harvoin mahdollisuuksia toimia esimerkiksi kapellimestareina.
Puolustusvoimien varusmiessoittokunta,  musiikki

Alkuvuodesta varusmiessoittokunta keräsi Aleksanterin kirkon täyteen kiinnostuneita kuulijoita. Sama toistui myös viime vuonna Ylöjärvellä, Jouluksi kotiin -kiertueella. (Kuva: Puolustusvoimat)

Lähtölaukaukseksi itsenäisen Suomen satavuotisjuhlaan taipuva Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan Jouluksi kotiin -konsertti toimii samalla varusmiesten viimeisenä koitoksena ennen reserviin siirtymistä ja varusmiespalveluksen päättymistä. Tästä syystä neljä muutakin konserttia käsittävällä kiertueella on erityinen painoarvo.
Turnee toimii palveluksen sinetöivänä koetuksena, jossa varusmiehet itse vastaavat kaikesta: musiikista, ennakkojärjestelyistä sekä viestinnästä.

Klassikoita puhallinorkesteriversioina

Ylöjärvellä kuultavaa konserttia vahvistaa nelisenkymmentä reserviläistä. Tamperelainen äänenjohtajaoppilas Pietari Huhtinen odottaa konserttia innolla.
– En malta odottaa, että pääsemme soittamaan reserviläisten kanssa. Kertausharjoituksiin on tulossa paljon erittäin hyviä soittajia. Takaan, että jälleen tänä vuonna saamme tasokkaan orkesterin kokoon, Huhtinen hehkuttaa.
Kapellimestarioppilas Matias Nässi komppaa.
– Onhan tällainen iso, musiikillinen harjoitus reserviläisille eräänlainen mahdollisuus muistella omaa varusmiespalvelusta, kun saa taas pitkästä aikaa laittaa paraatipuvun päälle ja lähteä siinä esiintymään, Nässi tuumii.
Kiertueella varusmiesten toimiessa kapellimestareina reserviläiset voimistavat puhallinorkesteria. Varusmiehet harjoittavat harjoitukseen saapuvat reserviläiset. Tämä on arvokasta tiedonvaihtoa ammattilaisten sekä ammattiin valmentautuvien välillä.
– Jouluksi kotiin -kiertueella tällainen tavallista isompi orkesteri kootaan aliupseerikurssin oppilaista ja kertaamaan tulevista reserviläisistä. Konsertissa soitetaan vähän laidasta laitaan jouluista musiikkia, Nässi luonnehtii.
Varusmiessoittokunnan kapellimestari, musiikkikapteeni Tero Haikala takaa, että luvassa on tuttuja klassikoita.
– Jouluksi kotiin -kiertueella kuullaan tänä vuonna aika perinteistä suomalaista joulumusiikkia. Kuitenkin meidän omat varusmiehemme pääsevät loistamaan niin soittajina kuin kapellimestareina. Luvassa on solistisia esityksiä ja yhteislauluja muun huikean musisoinnin ohella.

Ylöjärvi erinomainen konserttipaikka

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta, Ylöjärven kirkko, Ylöjärven seurakunta, musiikki, joulumusiikki, Tero Haikala

Musiikkikapteeni Tero Haikala on syvästi vakuuttunut ylöjärveläisestä yleisöstä. – On hienoa saada jälleen tehdä yhteistyötä ylöjärveläisten kanssa, Haikala toteaa.

Oppilaille Ylöjärvi on ainakin jokseenkin tuttua seutua.
– Ylöjärvi on itselleni hyvinkin tuttu paikka, sillä asun aivan siinä Ylöjärven ja Tampereen rajan tuntumassa, Pietari Huhtinen toteaa.
– Ylöjärvi ei ennestään ole mitenkään kovin tuttu esiintymispaikka, mutta muistaakseni muutama vuosi sitten tuli esiinnyttyä Pirkanmaan Puhaltajien kanssa jollakin Ylöjärven koululla.
Tero Haikala oli mukana viime vuonna järjestetyllä Jouluksi kotiin -kiertueella. Hän on erittäin vakuuttunut ylöjärveläisestä yleisöstä.
– Viime vuoden Ylöjärven Jouluksi kotiin -konsertti oli yleisömenestys, sillä Ylöjärven kirkko oli niin täynnä, että osa halukkaista joutui kääntymään ovelta takaisin, Haikala taustoittaa.

Yhteistyö sujuu hyvin

Ylöjärven kirkon Jouluksi kotiin -konsertin ennakkovalmistelut ovat sujuneet varsin kivuttomasti.
– Kaikki järjestelyt ovat tähän mennessä menneet suunnitelmien mukaan. Tällaiset kirkkokonsertit ovat sieltä yksinkertaisemmasta päästä järjestää. Aikaisempaa kokemusta tapahtumien tuottamisesta tässä mittakaavassa minulla ei ole siviilielämän puolelta, mutta joissain pienemmissä järjestäjän rooleissa on tullut oltua, tapahtuman tuottaja, oppilas Elmeri Uusikorpi paljastaa.
Jouluksi kotiin -konsertti ei ole ainoa yhteistyön hedelmä ylöjärveläisten ja Puolustusvoimien välillä.
– Perjantaina järjestämme Ylöjärven urheilutalolla neljäsluokkalaisten itsenäisyyspäivän juhlan yhteistyössä Ylöjärven kaupungin kanssa. Konserttiin on kutsuttu kaikki Ylöjärven koulujen neljäsluokkalaiset, joten kaiken kaikkiaan juhlaan saapuu noin 550 henkilöä, oppilas Eveliina Pakkala ynnää.
Varusmiessoittokunnan aliupseerikurssilaisista ja reserviläisistä koottu juhlava soittokunta tarjoaa kättelymusiikit Ylöjärven kaupunginhallituksen puheenjohtajan Katja Luojuksen ja Ylöjärven kaupungin sivistysjohtajan Matti Hurstin vastaanottaessa juhlavieraita.
– Muun ohjelman ohella soittokunta pääsee säestämään lasten omaa yhteistanssiesitystä, jonka perään reserviläisistä koottu viihdebändi tarjoilee hieman kevyet tanssimusiikit, oppilas Eveliina Pakkala vihjaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?