Potkua päiväkotiarkeen ja opiskeluun

Ulkopuolinen ohjelma on päiväkodille piristysruiske. Sitä saatiin vastikään Mikkolan ja Saurion päiväkodeissa. Yhteistyö avaa ovia niin päiväkodille kuin alalle tähtääville opiskelijoille.
TAMK, Mikkolan päiväkoti, Saurion päiväkoti, varhaiskasvatus, yhteistyö

Naperot makustelivat innokkaasti hedelmien englanninkielisiä nimiä. Kuuluipa jostain myös ”thänk juu” ja ”lets gou”.

”Apple, orange, pear”, kajahtelivat englannin sanat lasten suusta, kun Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) sosionomiopiskelijat vierailivat hiljan Mikkolan päiväkodissa pitämässä kielikylpytuokiota.

Ulkopuolinen ohjelma otetaan päiväkodissa lastentarhanopettaja Milla Laakson mukaan mieluusti vastaan.

– Lapset saavat vaihtelevaa toimintaa ja spesiaalijuttua, hän perustelee ja toteaa lasten vilpittöminä ja heittäytyvinä lähtevän yleensä innolla mukaan.

Hoitajat taas saavat tilaa hiukan toisenlaiselle roolille kuin itse puikoissa ollessaan.

– Voimme keskittyä lasten havainnointiin.

Ideasiemeniä arkeen

Ulkopuolinen ohjelma täydentää myös hoitajien ideapakkia. Niin kävi nytkin. Päiväkoti sai tuokioiden materiaalit omiksi, ja niihin on jo ehditty palata lasten kanssa. Niitä on myös tarkoitus käyttää vastakin. Tämä oli TAMKinkin tavoite.

– Toki osaltaan halusimme tarjota pienen tuokion ja senhetkisen ilon mutta vähän enemmänkin: kimmokkeita, että tällä tavoin asioita voi tehdä, sosionomiopiskelija Marjo Mäkinen sanoo.

Omia ideoita päiväkodin väki ei vielä ole projektin innoittamana jalostanut, vaikka niihinkin tamkilaiset halusivat kannustaa. Laakso pitää mielen kuitenkin avoimena, kun toimintaa suunnitellaan jatkossa.

– Eivät uudet asiat hetkessä tulekaan, mutta tarkoitus oli viedä päiväkoteihin ideaa, mihin suuntaan ollaan menossa. Pieni siemen on kylvetty, opiskelija tuumii.

Mikkolan ja Saurion päiväkodeissa järjestetyt erilaiset tuokiot yhdistivät kielen, liikunnan ja tietotekniikan. Kombo syntyi, kun TAMKissa mietittiin, miten linkittää kieli- ja viestintäopintoja yhteen, kun lisäksi äkättiin Digi-Ylöjärvi-hankkeenkin suosima tietotekninen suuntaus ja kun yhdistelmän nähtiin istuvan päiväkotiin.

– Leikin varjolla saadaan monta, monta asiaa opittua, Laakso kehuu ja ynnää komboon muitakin asioita, kuten ohjeiden noudattamisen ja ryhmätoiminnan.

TAMK, Mikkolan päiväkoti, Saurion päiväkoti, varhaiskasvatus, yhteistyö

Opiskelijat suunnittelivat tuokiot ja hoitivat kaiken projektin viestinnän niin päiväkotien, kotien kuin median suuntaan.

Vastaavaa viritellään

Syksyn mittaan toteutettu ja marraskuisissa tuokioissa huipentunut projekti sai alkunsa, kun oppilaitos halusi suoda opiskelijoille käytännön kokemuksia todellisessa työelämässä. Päiväkodit olivat luonteva kohde, sillä moni sosionomiopiskelijoista erikoistuu niiden alalle.

Ylöjärveläispäiväkodit taas valikoituivat, koska toisella vastuuopettajalla oli niihin kontakteja.

Tänne lienee luvassa jatkossakin samaa herkkua, sillä TAMK aikoo jatkaa projektia tulevilla kursseillaan ja Ylöjärvi on todennäköinen kohde valmiiden kontaktien vuoksi. Projektia voidaan myös laajentaa muille paikkakunnille ja oppialoille sekä muihin kohteisiin.

– Voisimme ottaa esimerkiksi fysioterapiaopiskelijoita. Ja iltapäiväkerhot ovat yksi kohdevaihtoehto. Nyt pannaan verkkoja vesille, englannin lehtori Kirsi Saarinen visioi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.