Jokaisella on tarina

Osuva aihe ja koukuttava kerronta tekevät täydellisen tarinan.
Tarinankerrontaklubi, esiintyminen, tarina, stand up

– Moni sanoo, ettei hänellä ole mitään tarinaa kerrottavaksi, mutta aina se löytyy. Itse voisin juuri nyt kertoa vaikka siitä, kuinka ajoin ex-anopin miesystävän uuden Mersun ojaan, Petri Hankonen tokaisee.

Kun on tehnyt stand upia viisi vuotta, voi välillä vähän leipääntyä. Näin kävi Naurun tasapaino -ohjelmasta tutulle Petri Hankoselle.

Tai ei Hankonen täysin leipääntynyt. Alkoi vain miettiä, mitä saisi aikaan pelkillä tarinoilla, kun nauru on otettu pois.

Hankosen perustama Tarinankerrontaklubi kokoontuu kerran kuussa Tampereella. Sana on vapaa, ja kuka tahansa voi tulla tarinoimaan. Tarinankertojaksi kannattaa ilmoittautua etukäteen. Muuten ei välttämättä mahdu illan aikana lavalle.

Mistä tarinat sitten kertovat? No ihan kaikesta mahdollisesta koirille sattuneista kommelluksista japanilaiseen kansantaruun. On armeijatarinoita ja merimiehen muisteluita. On jopa tarinoita masennuksesta ja siitä, miten se vaikuttaa elämään.

Yleensä Hankonen aloittaa illan esiintymällä itse. Hän ohjeistaa tarinoimaan korkeintaan kymmenisen minuuttia. Naseva pikku juttu voi kestää kolme minuuttia. Kerran kuultiin puolitoistatuntinen tarina, mutta sekään ei haukotuttanut kuulijoita, vaan kertoja onnistui koukuttamaan.

– Illoissa on kuultu tosi mielenkiintoisia tarinoita. Yleisö jaksaa istua puolitoista tuntia hiljaa ja tuntuu vieläpä viihtyvän, Hankonen sanoo.

– Moni arastelee yleisön edessä puhumista. Jopa ammattimaiset esiintyjät – tanssijat tai jongleeraajat – sanovat, että puhuminen on pelottavinta, mitä he ovat koskaan tehneet lavalla.

Naurattaa saa, mutta se ei ole pakollista. Tarinankerrontaklubilla on esiintynyt stand up -koomikoitakin. Klubi-isäntä tunnistaa kollegojen kasvoilla tutun tunteen: tulee outo olo, kun kukaan ei naura. Kolmen minuutin kohdalla on pakko heittää jokin rutiinivitsi.

Hankonen varttui Pohjois-Pohjanmaalla, omien sanojensa mukaan tarinoiden keskellä. Lähipiirissä oli monta pienten juttujen ja kertomusten iskijää.

– Joskus olennaisinta on aihe – joskus se, miten tarina kerrotaan. Jos yhdistää nokkelan aiheen ja elävän kerronnan, kokonaisuus muuttuu loistavaksi.

Tarinankerrontaklubi

16. marraskuuta kello 21 Kievari Kaksissa kasvoissa (Kauppakatu 14, Tampere).

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?