Ystävyysseurakuntatoiminta kantaa

Ylöjärven evankelisluterilainen seurakunta on saanut ansaitsemaansa arvostavaa kiitosta tavasta, jolla se on rakentanut vuosien saatossa kumppaneidensa kanssa ystävyystoimintaa. Ylöjärveläiset ovat vieneet yhteistyön ja kumppanuuden arjen toimintaan, jossa jokainen halukas ihminen saa osallistua voimavarojensa mukaan eri aktiviteetteihin.
Ylöjärveläisten harjoittama ystävyystoiminta ei ole pönöttämistä eikä pelkkää juhlintaa.
Joku evankelisluterilaisen kirkon piispoista harmitteli taannoin sitä, että liian monen seurakunnan ystävyystoiminta elää vain juhlapuheissa. Konkreettiseksi anniksi jäävät vain virallisten delegaatioiden vierailut puolin ja toisin.
Matkailu avartaa, sanotaan.
Ylöjärven seurakunnalla on hyvin tiiviit suhteet venäläiseen Kaukolan seurakuntaan ja virolaiseen Tallinnan Pyhän Hengen seurakuntaan. Lisäksi seurakunnalla on yhteyksiä Ylöjärven kaupungin ystävyyskuntien seurakuntiin. Nämä yhteydet ovat kuitenkin varsin muodolliset.
Ylöjärveläiset, nykyiset kaukolalaiset sekä tallinnalaiset seurakunnan jäsenet ovat eläneet tiiviissä yhteydessä vuosikymmenien ajan. Eläkkeellä oleva kirkkoherra Antero Honkkila solmi ystävyyden siteet Tallinnaan jo 1970-luvulla, jolloin Viro kuului Neuvostoliittoon. Juuri tämä seikka nosti kahden evankelisluterilaisen paikallisseurakunnan rinnakkaiselon omiin atmosfääreihinsä.
Honkkila ja entinen talouspäällikkö Aimo Orava loivat yhdessä kestävän pohjan Kaukola-yhteyksille 1990-luvulla.
Kannaksen ainoa evankelisluterilainen seurakunta on ammentanut henkistä ja aineellista apua Ylöjärveltä, josta toisen maailmansodan jälkeen tuli Kaukolan asukkaiden pääsijoituspaikkakunta. Nykykaukolalaiset ovat myös antaneet suomalaisystävilleen poikkeuksellisen paljon.
Ylöjärven ja Kaukolan kanssakäymiselle on olemassa hyvin vahvat perusteet. Rajan takana on monen suvun juuret.
Tallinnan Pyhän Hengen seurakunta viettää tammikuussa 140-vuotisjuhlaansa. Tallinnalaiset odottavat, että ylöjärveläiset osallistuvat mahdollisimman suurella joukolla heidän juhlaansa.
Kerromme tässä numerossamme tallinnalaisen ystävyysseurakunnan kuulumisia. Virolainen yhteiskunta on hyvin maallistunut, joten evankelisluterilaisella kirkolla ja sen seurakunnilla on erittäin haasteellinen tehtävä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?