Ylöjärven kaupunki vetää harkitusti henkeä investoinneissaan

Ensi vuoden talousarvio jatkaa talouden tasapainottamista

Kahden viime vuosikymmenen aikana voimakkaasti kasvanut ja rajusti investoinut Ylöjärven kaupunki hidastaa tietoisesti kehitysvauhtiansa. Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto ja talousjohtaja Juha Liinavuori nimeävät ensi vuoden talousarvion tasapainoisen talouden budjetiksi. Ylöjärvi pitää tiukasti kiinni maltillisesta menokasvusta, ja kaupunki tekee vain muutamia tiukasti harkittuja uusinvestointeja. Velkaantumiselta on onnistuttu jo taittamaan niska, ja tuttu niukan euron taloudenpito jatkuu lähivuosienkin ajan.
Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto (oik.) ja talousjohtaja Juha Liinavuori sanovat Ylöjärven talousarvion tekemisen olevan hyvin haasteellista. – Valtiolla on vielä täysin avoimena monta asiaa, jotka vaikuttavat Ylöjärven talouden arkeen, he tarkentavat.

Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto (oik.) ja talousjohtaja Juha Liinavuori sanovat Ylöjärven talousarvion tekemisen olevan hyvin haasteellista. – Valtiolla on vielä täysin avoimena monta asiaa, jotka vaikuttavat Ylöjärven talouden arkeen, he tarkentavat.

Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto ja talousjohtaja Juha Liinavuori korostavat, että kaupungin ensi vuoden talousarvio on rakennettu tiukasti nollan prosentin kasvun vaateella.
– Hallinto- ja talousosasto, perusturvaosasto sekä tekniikka- ja ympäristöosasto saivat rutistettua budjettiehdotuksensa raamin mukaisiksi, he kiittävät.
– Sivistysosasto jätti aluksi ehdotuksen, jossa oli kasvua tämänvuotiseen verrattuna peräti 3,4 prosenttia eli runsaat 2,1 miljoonaa euroa. Olemme jumpanneet sivistysosaston budjettia tuntuvasti alaspäin. Ratkaisu löytyi muun muassa tuntikehyksestä ja ryhmäkoosta, Sorvanto ja Liinavuori kertovat.
Kaupunginjohtaja ja talousjohtaja teroittavat, että kaupungin tavoitteena on määrätietoinen talouden tasapainottaminen.
– Hoidamme talouttamme vastuullisesti. Pohjaamme kaiken toimintamme pitkän tähtäimen taloussuunnittelulle. Huolehdimme siitä, että menokasvumme on tosi maltillinen. Ylöjärvi on investoinut voimakkaasti viime vuosien aikana, joten kaupungilla ei ole rästissä tärkeitä uusinvestointeja. Olemme saavuttaneet keskeisen päämäärämme, kun olemme nujertaneet kaupungin velkaantumisen. Turvaamme kuitenkin laadukkaat peruspalvelut, Sorvanto ja Liinavuori linjaavat.
Ensi vuoden lopussa kaupungilla on velkaa 3 020 euroa per asukas.

Verot pysyvät ennallaan

Ensi vuoden talousarvioesitys ei sisällä kokonaisverorasitusta nostavia korotuksia.
Ylöjärveläiset maksavat vuonna 2017 samaa 20,50 prosentin tulo- eli kunnallisveroa kuin tänäkin vuonna.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on korottamassa kiinteistöverojen alarajoja.
Jos maan hallitus toteuttaa suunnitelmansa, Ylöjärven kaupungin on nostettava yleisen kiinteistöveron prosentti nykyisestä 0,90:stä 0,93:een.
Ylöjärvi laskee puolestaan vakituisen asuinrakennuksen veroprosenttia 0,50:sta 0,48:aan.
Muiden asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti säilyy 1,0:na.

Tulos plussalla ja asukasluku kasvussa

Ylöjärven kaupunki tavoittelee vuoden 2017 talousarviossaan 70000 euron kokoista tulosta.
Kaupungin investointien arvo liikkuu reippaan kymmenen miljoonan euron kieppeissä.
Tänä vuonna Ylöjärven asukasmäärä kasvaa noin 300–400 henkilöllä.
Asukasluvun odotetaan suurenevan ensi vuonna rivakammin kuin tänä vuonna eli 450 asukkaan verran.
Kaupunki luovuttaa ensi vuonna 20 omakotitalotonttia Metsäkylästä Työlänojan alueelta.
Euromääräisesti kallein investointi ensi vuonna on Metsäkylän koulun laajennus, joka jatkuu vuoden 2018 alkupuolelle asti. Hanke nielee ensi vuonna 2,6 miljoonaa euroa.
Kaupunki satsaa uusiin liikenneväyliin. Toteutusvuoroon pääsevät muun muassa Kolmenkulmantien kevyen liikenteen väylä sekä Siltatien yritysalueen väylät.
Tänä vuonna alkanut Räikän kentän saneeraus valmistuu ensi vuoden elokuussa.
Asuntilan ja Kurun urheilukenttien yhteyteen rakennetaan monitoimikentät.

Uusia vakansseja

Vuoden 2017 talousarvio näyttää Ylöjärven kaupungin perustavan 16,5 uutta vakanssia.
Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto ja talousjohtaja Juha Liinavuori korostavat työpaikkojen liittyvän kaupungin toimintatapojen uudelleenorganisointeihin.
Uudet työpaikat syntyvät suurimmaksi osaksi sotepuolelle.
– Kotiutamme joitakin tehtäviä erikoissairaanhoidosta ja muista ostopalveluista kaupungin omaksi toiminnaksi. Sosiaali- ja terveysjohtaja Anne Santalahti on selvittänyt, että saavutamme nykyoloissamme säästöjä, kun tietyt palvelut hoidetaan omana työnämme, Sorvanto ja Liinavuori sanovat.
Talousarvio tuo kaksi sosiaalityöntekijää lastensuojeluun, erikoistuvan lääkärin terveyskeskukseen, ravitsemusterapeutin (yhteinen vakanssi Pirkkalan kunnan kanssa), lasten fysioterapeutin, päihde- ja mielenterveystyön sairaanhoitajan päihdetiimiin, sosiaalityöntekijän nuorisopsykiatriaan, kaksi psykiatrista sairaanhoitajaa mielenterveyskeskukseen, psykologin mielenterveyskeskukseen, toimintaterapeutin mielenterveyskeskukseen, kaksi perhetyönohjaajaa, kaksi koulukuraattoria sekä puolitoista laitoshuoltajaa.
Kaupunki uusii terveyskeskuksen röntgenlaitteiston. Hankinnalla turvataan röntgenin toiminnan jatkuminen paikkakunnalla.
Ylöjärvi kasvattaa omaishoidon tuen määrärahoja. Kaupunki haluaa varmistaa, että jokainen kriteerit täyttävä hakija pääsee tuen piiriin.

Ensi vuosi tuo muutoksia

Rakenteet paukkuvat ensi vuoden aikana.
Näkyvä muutos on esimerkiksi Ylöjärven kaupungin isännöimän Työterveyspalvelu Viisarin katoaminen kartalta.
Viisari tuottaa tämän vuoden loppuun asti työterveyspalvelut Ylöjärven, Nokian, Lempäälän, Pirkkalan ja Vesilahden kuntien työntekijöille sekä 1 100 yrityksen 12 400 työntekijälle.
Ensi vuoden alussa työterveyspalveluista vastaa Terveystalo, joka selviytyi voittajaksi kilpailutuksessa.
Ylöjärven Vesi liikelaitoksena lakkaa olemasta tämän vuoden lopussa. Uusi Ylöjärven Vesi Oy aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa.
Kaupunki lisää yrityspalveluiden ostorahaa sataprosenttisesti omistamalleen Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:lle. Elinkeinoyhtiö pestaa yhden lisätyöntekijän.
Ylöjärven kaupunki varautuu Suomen satavuotisjuhlavuoden viettoon. Esillä on muun muassa 40-vuotiaan Eppu Normaalin patsashanke.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?