Seuraavat kaupunginvaltuutetut saavat huippuvalmennuksen

Vuoden 2017 kuntavaaleissa valittavat 51 kaupunginvaltuutettua eivät jää tyhjän päälle, vaan uudet luottamushenkilöt saavat heti kautensa alussa rautaisannoksen tietoa Ylöjärvestä, kaupunginvaltuutettuna toimimisesta sekä uudesta toimintaympäristöstä elinvoimakunnassa.
02 Kaupunginvaltuuston kysely 1

Ylöjärveläiset uudet kaupunginvaltuutetut saavat paljon tietoa heti valintansa jälkeen. Kaupunki on valmistellut valtuuston perehtymisohjelman.

Moni suurella innolla kaupunginvaltuustoon tiensä raivannut on vaahdonnut jo ensimmäisen nelivuotiskautensa jälkeen, ettei luottamushenkilönä toimiminen vastannut odotuksia. Useat ovat kokeneet olevansa vain napinpainajia tai kumileimaisimia.

Ylöjärven kaupunki haluaa, että seuraavissa kuntavaaleissa äänestäjiltä valtakirjat saavat kaupunginvaltuutetut ovat alusta lähtien motivoituneita tehtävistään.

Kaupunki satsaa valtuutettujen kouluttamiseen. Ylöjärvi ei turvaudu pikakurssiin, vaan se antaa heti kättelyssä täyden rautaisannoksen monipuolista tietoa. Kaupunki evästää vastuunkantajansa kunnolla.

Ylöjärven kaupunginvaltuustoa johtava konkarivaltuutettu Leena Joensivu (sd.) ja kaupunginhallitusta luotsaava Katja Luojus (kok.) ovat toimineet isäntinä, kun kaupunki on paketoinut valtuuston perehtymisohjelman yksiin kansiin. Työssä ovat olleet lisäksi mukana kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto ja hallintopäällikkö Antti Pieviläinen.

Moni kaupunkilainen kysyy nyt varmasti, eikö kaupunginvaltuutettuja ole aikaisemmin perehdytetty tehtäviinsä.

Kyllä on perehdytetty, mutta perehdyttäminen ei ole ollut niin määrätietoista ja massiivista kuin se ensi vaalien jälkeen on. Ylöjärvi ei halua jättää jossittelulle minkäänlaista sijaa. Jokaisen päätöksentekijän on pätevöidyttävä ja otettava pestinsä vakavasti.

Uudet ylöjärveläiset kunnallisnaiset ja -miehet osallistuvat neliosaiseen koulutukseen. Tapahtumien aikana kaikki mahdolliset kuntakentän kivet käännetään.

Nykyinen Ylöjärven kaupunginvaltuusto on laatinut jo yhteisen valtuuston toimintaohjeen. Joensivu ja Luojus sanovat, että toimintaohjeen hedelmät ovat jo nähtävissä arkisessa työssä.

Ensimmäisessä tilaisuudessa valtuutetut tekevät tuttavuutta tulevaan tehtäväkenttäänsä ja perehtyvät käytettävissä oleviin työkaluihin. Päivä sisältää huomiota herättävän pitkän asialistan. Ensimmäinen opastus jo todistaa, että valtuutetun toimi ei ole yksinkertainen.

Toisessa koulutustilaisuudessa kaupunginvaltuutetut perehtyvät siihen, millainen on hyvinvoiva ylöjärveläinen. Luottamushenkilöt tutustuvat kaupunkistrategiaan. Huomionarvoista on se, että nykyinen valtuusto jättää uuden strategian laatimisen vaalien jälkeisen uuden valtuuston tehtäväksi. Tämä ratkaisu on luonteva, koska nykyiset päättäjät eivät halua sitoa uusien vastuunkantajien käsiä.

Toisessa koulutuskerrassa valtuutetut saavat luettavakseen talousarvion ja opettelevat kuntatalouden lainalaisuudet. Valtuutetut syventyvät myös MAPSTOon, joka on ylöjärveläinen toimintamalli pitkäntähtäimen suunnittelussa. Myös kaupungin hyvinvointikertomus tulee tutuksi.

Kolmannessa tilaisuudessa valtuutetut käyvät lävitse toimintaohjeita ja opettelevat kumppanuutta. Tarjolla on aimoannos lainsäädäntöä, joka ohjaa kunnan toimintaa. Tutuiksi tulevat niin perustuslaki, kuntalaki kuin osia hallintolaista.

Kaupunkilaiset haluavat osallistua. Osallistamisessa jokaisella luottamushenkilöllä on aktiivinen rooli.

Ylöjärvi ei ole oma saarekkeensa. Valtuutetun on tunnettava laaja ja monipuolinen toimintaympäristö. Ylöjärven kaupunkikin on konserni, johon kuuluu muun muassa osakeyhtiöitä. Kaupunki on aktiivinen seutuyhteistyön toimija. Laajat verkostot tulevat tutuiksi.

Uusien valtuutettujen kouluttaminen huipentuu osastomessuihin, joilla valtuutetut tutustuvat kaupungin eri toimintasektoreihin – osastoihin. Hallinto- ja talousosasto, perusturvaosasto, sivistysosasto sekä tekniikka- ja ympäristöosasto avaavat ovensa ja kertovat arjestaan.

Nyt ei oppi kaada uusia valtuutettuja ojaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?