Ylöjärven Urheilijoiden uintijaosto on ollut olemassa jo 33 vuotta. Seurassa keskitytään nykyään hyvän uintitekniikan opettamiseen kilpailemisen sijasta, ja hyviä tuloksia on saatu.
Uintijaoston puheenjohtaja Timo Mäkinen toteaa suoraan, että seuran toiminta on niin suosittua, että harrastajaryhmät ovat aina tupaten täynnä. Saatu palaute on ollut positiivista ja henki seurassa on hyvä.
– Meillä on 12 valmentajaa. Oma vaimoni ja molemmat tyttärenikin ovat mukana valmentajina. Harrastajia on noin 60. Enempää emme voi ottaa, koska radoille ei mahdu ja resurssitkin loppuvat. Tämä on vähän tällainen perheyhteisö, mies toteaa tyytyväisenä.
Harrastajaryhmien rakenne on hieman muokkautunut. Mukaan on tullut aikuisten tekniikkaryhmä sekä maahanmuuttajia läheisestä Hämeenkyrön vastaanottokeskuksesta.
Uuden aikuisryhmän mukaansovittaminen kertoo hienosta seurahengestä: ryhmä harjoittelee lauantaisin ison altaan pinnalla samaan aikaan, kun altaan pohjassa harjoittelee sukellusryhmä. Kaikille on tilaa.
– Saimme yhden ryhmän lisää ja pystymme kouluttamaan lisää väkeä. Hyvinhän se on näyttänyt menevän ja aikuiset sekä lapset ovat innoissaan, Mäkinen toteaa iloisena.
Kuten edelläkin jo todettiin, tunku Urheilijoiden uintiryhmään on aina kova. Rajalliset resurssit asettavat omat haasteensa, ja ryhmiä muodostettaessa on aina omat tuskansa. Kaikki lähtevät aina samalta viivalta vanhojen harrastajien saadessa toki etusijan ilmoittautumisen yhteydessä.
Ryhmiin otetaan uutta väkeä vain syksyisin muutamia harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta. Kesken kauden otetaan mukaan lähinnä vain maahanmuuttajia sekä kilpauransa lopettaneita uimareita. Käytännölle on oma selkeä syynsä.
– Emme voi ottaa uutta väkeä enää kevätkaudella, koska harjoituskehityksemme on nouseva. Jos ottaisimme, uudet tulijat masentuisivat, kun toiset ovat jo niin pitkällä harjoittelussa. Olemme joskus kyllä kokeilleet.
33 toimintavuotta ja jatkuu
Uintijaoston 33 toimintavuoteen mahtuu monennäköistä tapahtumaa. Uuden uimahallin valmistuminen Ylöjärvelle oli iso kehitysaskel myös seuran toiminnalle ja mahdollisti myös seuralle uusia asioita. Ylöjärven kaupunki on muutenkin iso yhteistyökumppani.
Uuden hallin ja altaiden myötä Urheilijoissa voi nykyään suorittaa myös uimatutkintoja ja harrastaa sukeltamista. Nämä toimivat kovina motivaattoreina harrastajille.
– Tämä kaikki antoi meillekin virkeyttä, Mäkinen toteaa.
Uintijaosto on siinä mielessä klassinen urheiluseuran osa, että sen toiminta pyörii puhtaasti vapaaehtoispohjalta. Alun perin joukko suunnitteli oman seuran perustamista, mutta sen mukanaan tuomat lisätyöt eivät houkuttaneet. Kun ryhmä toimii Ylöjärven Urheilijoiden jaostona, hallinnolliset toiminnot ovat helppoja ja väki pystyy keskittymään harjoitteluun.
– Toimimme harrastepohjalta, kukaan ei saa palkkaa. Seura tarjoaa valmentajille työvaatteet ja lakisääteiset vakuutukset ynnä muut sellaiset. Valmentajat pääsevät myös sukeltamaan lauantaisin, Mäkinen kertoo toimintamallista.
Kilpailua itseään vastaan
Uintijaostossa on tehty jo aikoinaan tietoinen päätös siitä, että seura ei osallistu kilpailutoimintaan enää lainkaan. Se vaatisi lisäresursseja ja venyttäisi ajallista panostusta sekä nostaisi vuoromääriä. Jaostossa satsataan tekniikkaan ja tekemisen laatuun.
– Hyvin tämä on tällä pohjalla toiminut. Totesimme, että tämä on paras alue, kun opetamme uintitekniikan. Olemme kasvattajaseura, Mäkinen toteaa.
Mikäli harjoittelijalla löytyy haluja kilpailemiseen, uintijaosto ohjaa hänet isompiin seuroihin esimerkiksi Tampereelle. Näistä seuroista on tullut paljon palautetta ja kehuja siitä, miten loistava uintitekniikka Ylöjärveltä tulleilla uimareilla on.
– Siellä on kiitelty kovasti, että täältä tulee sellaisia uimareita heille. Se parantaa heidänkin valmennuksensa tasoa, Mäkinen myhäilee.
Mäkinen haluaa lopuksi muistuttaa, että uiminen on hyvää oheisharjoittelua moneen lajiin. Muun muassa hengitystekniikka on uimareilla hyvä. Myös rytmi ja koordinaatio saavat uidessa harjoitusta.
Viimeisimmät kommentit