”Neuvottelutaidot tärkeämpi työkalu kuin kynä”

Tulevan kaupunginarkkitehdin puheista huokuu sovittelun periaate. Mies ottaa huomioon erilaiset intressit ja alueiden ominaispiirteet sekä höristää korvansa kollegoiden näkemyksille.
Timo Rysä, kaupunginarkkitehti, kaupunkisuunnittelu

Panostus Ylöjärven keskustaan on Timo Rysälle ilo. – On ymmärretty keskustan kehittämisen tarve ja arvo. Jos keskustaa ei kehitetä, se lamaantuu, mies sanoo. Kehittämisen ohella hän näkee arvon myös vanhan säästämisellä. – Ei ole itseisarvo rakentaa peltoja täyteen jotain omakotimattoa. Ja valitettavasti usein näkee sitä, että vanhojen arvorakennusten ympärille ei jätetä riittävästi väljyyttä.

Kun Ylöjärven kaupungin värväämä rekrytointikonsultti otti yhteyttä tamperelaiseen arkkitehtuurin ammattilaiseen, tämä kiinnostui heti. Viesti koski avointa kaupunginarkkitehdin paikkaa.

– Elämä on osoittanut, että on tosi motivoivaa, kun otetaan yhteyttä ja halutaan tehdä yhteistyötä. Yhteydenotto oikeastaan sytytti minut, Timo Rysä kehuu pohjaa, jolta ponnistaa.

Haastava työ herätti myös halun kuulla lisää.

– Tehtävänkuva oli monipuolinen. Ajattelin, että saisin hyvän näköalapaikan. Hyvin nopeasti päätin hakea tehtävään.

Kaupunkikin kiinnostui, kun ehdokas vakuutti haastattelussa.

– Hänellä oli hyvä kombinaatio työkokemusta. Haastattelussa nousi esiin myös näkemyksellisyys, haastatteluryhmään kuulunut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus (kok.)perustelee.

Valppautta ja joukkuepeliä

Marraskuussa työn aloittava Rysä hyppää heti ison liikkuvan junan kyytiin. Kaupungissa on nimittäin jo vireillä kaksi isoa projektia: kiinteistöjen salkutus eli luokittelu esimerkiksi pidettäviksi tai myytäviksi sekä keskustan ilmettä rutkasti muuttava rakennussuunnitelma.

Rysä hyppää junaan varsin vakaan oloisin elein. Hankkeissa ei ole hänen korvaansa mitään mullistavaa.

– Tampereella näkyy ja kuuluu samankaltaisia asioita, hän toteaa ja näkee aikeilla myös hyvät perusteet:

– Kaupungin täytyy tarkastella omistamisen mielekkyyttä ja pitkän ajan käyttötarpeita. Salkutus on järkevää omaisuudenhallintaa. Ja Ylöjärvellä näkyy sama uudistus- ja kasvupaine kuin muuallakin.

Uusi kasvo astuu hankkeisiin seuraten jo asetettuja askelmerkkejä mutta ollen avoin myös niiden sorvaamiselle. Ja ennen kaikkea pelaten yhteispeliä eri asiantuntijoiden kanssa. Siis siten kuin tätä työtä hänen mukaansa kuuluu tehdä.

– Suunnittelu on intressien ja tavoitteiden yhteen sovittamista. Se on vaativa joukkuelaji. Ja prosessi vaatii valppautta ja kykyä muovata ideoita.

Mies suhtautuu käytännönläheisesti myös tulevien tuulien virittelyyn. Hän ei havittele uusia isoja askelia keinotekoisin hankkein, sillä hän tietää, että ne eivät johda mihinkään. Hän ryhtyy suunnitelmiin aidon tarpeen sysäämänä.

– Kaavoittaja ei voi synnyttää toimeliaisuutta. Toimeliaisuus, siis hankkeiden liikkeelle lähtö, vaatii ihmisten ja yritysten aktiivisuutta. Me suunnittelemme kuntalaista varten, mies sanoo ja ynnää, että hänen tehtävänsä on myös sovittaa yksittäiset hankkeet kokonaisuuteen.

Vanhan ja uuden tasapainoa

Isot hankkeet eivät kuitenkaan ole Ylöjärven koko kuva. Rysä näkeekin kaupunkimme hyvin monipuolisena. Ja suhtautuu siihenkin sovitellen.

– Ylöjärvellä on hyvin erilaisia asuinympäristöjä, ja sen rakenne on kuntaliitostenkin kautta muuttunut. Tässä on omat haasteensa, mutta on normaalia suunnittelutyötä, että on hyvin erilaisia intressejä ja osatavoitteita, jotka on kyettävä sovittamaan yhteen.

Jälleen sopuisalla asenteella Rysä suhtautuu Ylöjärvelle leimallisiin historiallisiin maisema-alueisiin sekä rakennuksiin ja niiden rinnalla haluun rakentaa lisää sekä tiivistää kaupunkia Tampereen kupeeseen. Miehen mielestä molempia tarvitaan.

– Ylöjärvellä on kiistatta hienoja maisemia, jotka ovat vetovoimatekijäkin. Ja vanhat rakennukset ovat ilman muuta rikkaus. Tiivistyvän kaupunkirakenteen ja väljyyden yhteen sovittaminen edellyttää huolellista suunnittelua.

Juurikin yhteistyössä vetovoimatekijöihinsä nojaavaa, monipuolista Ylöjärveä tuleva kaupunginarkkitehti haluaa olla rakentamassa.

– On oleellista pysähtyä miettimään, miksi ihmiset asuvat Ylöjärvellä. Siitä löytyy vastauksia, polttoainetta suunnittelulle.

Katse pitkälle

Tulevassa pestissä Rysän työnkuva monipuolistuu entisestään. Ympäristökonsultointiyritys Sweco Ympäristön osastopäällikkönä hän on tehnyt yhteistyötä eri osa-alueiden kanssa. Nyt hän saa monia osa-alueita omalle vastuulleen.

Tämä kiinnostaa miestä, ja siksi hän aikoo sitoutua hommaansa pitkäjänteisesti. Rysän edeltäjän yllätysnopean lähdön jäljiltä Luojus ei ole pettynyt vaan pitää lähtöä pikemmin arkkitehdin omana ja varmasti järkeväksi punnittuna valintana mutta toivoo Rysästä kuitenkin pitkäjänteistä työntekijää.

– Ja uskon hänen olevan siihen kykenevä, Luojus luottaa.

– Lähden myönteisellä, rakentavalla hengellä ja uteliaana tehtäviini, Rysä vakuuttaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?