YVA ja SOHVA Ylöjärven kehittämistyökaluiksi

Ylöjärven Uutiset kertoi viikko sitten kaupunginhallituksen uudesta työrukkasesta YVA-ryhmästä, jonka tehtävänä on arvioida kaupungin tekemisten vaikutuksia yrityksiin.
Hyvin ajankohtainen arvioinnin kohde tälle ryhmälle on tarkastella hankintakilpailutuksia. Kaupungin hankinnat voivat olla elämän ja kuoleman kysymyksiä paikkakunnan yrityselämälle.
Kuntien Hankintapalvelut KuHa Oy:n seutukunnallinen toiminta jopa estää aidon kilpailun. Suuret, sijoittajien tukirahoittamat yritykset pystyvät kilpailemaan mahdottomilla hinnoilla. Kun sitten toiminta alkaa, hinnat kipuavat varsin ripeästi hyvää voittoa tuottavalle tasolle.
YVA-ryhmän kannattaa kuunnella esimerkiksi vuorineuvos Kari Neilimoa ja Kelan pian eläköityvää pääjohtajaa Liisa Hyssälää. He kehottavat paloittelemaan hankinnat niin, että pienet, paikalliset toimijat pystyisivät yhdistynein voimin osallistumaan kilpailutuksiin.
YVA-ryhmän on katsottava myös pitkälle tulevaisuuteen. Sen pitää rohkeasti arvioida, miten tuotteiden ja palveluiden digitalisoituminen muuttaa perinteisiä liiketoimintamalleja.
Alustatalous perustuu siihen, että on ihmisiä, jotka tilaavat, ja ihmisiä, jotka odottavat tilauksia tehdäkseen hommia ja saadakseen palkkaa. Kolmas osapuoli on yritys, joka toimii tässä välittäjänä eli tarjoaa digitaalisen alustan.
Alustan rakentaminen on tietoteknisesti suhteellisen helppoa, joten alustatarjonta on kasvanut ja tällä hetkellä hintasota heikentää tulosta. Ongelma on se, että tällaisessa yli rajojen ulottuvassa palvelussa verottaja on vaikeuksissa ja myös työntekijän asema väistämättä heikkenee.
Viime elokuussa Helsingin Flow-festivaaleilla esiintyi alustatalouden asiantuntija Trebor Scholz. Hänen mukaansa työntekijöiden oikeudet tässä uudessa työnjakoympäristössä turvaisi parhaiten heidän itsensä omistama ja hallinnoima osuuskunta.
YVA-ryhmä voisikin ottaa tavoitteeksi tukea esimerkiksi Valon Ylötehdasta niin, että sen johdolla perustettaisiin oma Ylöjärvi-alustaosuuskunta. Paikalliset toimijat voisivat liittyä tähän Ylöjärvi-osuuskuntaan edellyttäen, että tarjottava palvelu tai työsuoritus on laadukasta. Osuuskunta pitäisi yllä ketterää digitaalista alustaa. Sen jäsenet – yritykset ja kolmannen sektorin toimijat – voisivat alustan avulla kertoa maailmalle osaamisestaan, ja sitten palvelun tarvitsijat voisivat tilata tarvitsemiaan työsuorituksia.
Jatketaan kauas katsomista: YVA-ryhmä tarvitsee rinnalleen hieman erilaisen SOHVA-ryhmän.
SOHVA-ryhmä on vapaaehtoisten yhteisö, joka arvioi kunnallisen päätöksenteon vaikutuksia sivistykseen, opiskeluun ja harrastuksiin. Sohvalta löytyy sijaa jopa sohvaperunoille!
SOHVA-ryhmä tulee ilahduttamaan myös ikäihmisiä ja liikuntarajoitteisia. He pääsevät nauttimaan pyöräilyn riemuista erinomaisen sohvapyörän kyydissä.

JUSSI KYTÖMÄKI
Kaupunginvaltuutettu
Vihreät

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?