Kalenteri kannustaa imettäjiä

Kohuun kyllästynyt ylöjärveläissyntyinen valokuvaaja muistuttaa, mistä imetyksessä oikein on kyse.
Roosa Blom, imetyskalenteri, kalenteri, imetys, hyväntekeväisyys, valokuvaus

Kalenterillaan ylöjärveläissyntyinen valokuvaaja Roosa Blom ei halua kohauttaa vaan korostaa imetyksen luonnollisuutta.

Äitejä ja syleissä pikku kääröjä. Imettämässä. Aterialla. Sisätilojen suojissa omissa oloissaan mutta myös ihmisten ilmoilla ulkosalla ja kahvilassa.

Roosa Blomin vastikään valmistuneen imetyskalenterin kuvat puraisevat kuumaan puheenaiheeseen. Julkisilla paikoilla imettäminen on herättänyt kohinaa puolesta ja vastaan niin tiedotusvälineissä, somessa kuin aiheen kirvoittamissa tempauksissa. Myös imetettävien ikä on puhuttanut, ja Blom sivuaa sitäkin: kuvissa on eri-ikäisiä lapsia.

Vaikka koko kohina jo kyllästytti Blomia, kahden lapsen nuorta äitiä, hän tarttui aiheeseen, koska mietti kaikkia niitä äitejä, joita vouhkaus ajaa ymmälleen.

– Halusin muistuttaa imetyksen luonnollisuudesta ja siitä, että imetys on kiinni äideistä, ei siitä, mitä muut sanovat.

Blom ei kuitenkaan puraise aihetta jatkamalla kihisevää linjaa. Hänen kuvansa eivät lyö silmille vaan ovat levollisia ja hempeitä – viestivät tuota luonnollisuutta.

Ei mitään vilauttelua

Blom puolustaa imetystä, koska näkee sen yksinkertaisesti vauvan ruokkimisena. Häntä ärsyttää ajatusten harhautuminen väärille poluille.

– Nykyään musiikkia ja elokuvia myydään seksillä ja kaikki nähdään hirveän huomionhakuisena. Ihmiset ovat vähän hukanneet imetyksen syyn. Minun silmin imettäminen ei ole mitään muuta kuin imetystä.

Blom näkee asian niin, että vauva syö, kun vauvalla on nälkä, ajasta ja paikasta riippumatta. Häntä risoo, että jotkut olisivat ajamassa imettäjät pois silmistä vessaan, joka kellekään ei ole mikään ruokapaikka.

– Ei kukaan ota lautastakaan ja mene vessanpöntölle syömään.

Blom tuumaa, että jos vauvan ruokahetki jotakuta niin kovin häiritsee, sitten voi katsoa pois.

– Ihmisillä on hirveän vahvasti se käsitys, että jos he eivät tykkää jostain asiasta, muutkaan eivät saisi tehdä sitä, hän huokaa ja vertaa, että ei kahvista piittamatonkaan voi puuttua kahvinjuojan ostoksiin.

Itse Blom on imettänyt aina, kun tarve on vaatinut. Hän tosin myöntää, että kohina on saanut hänetkin hiukan miettimään, pitäisikö imetys hoitaa jotenkin huomaamattomasti, vaikkapa rätin suojissa.

– Juuri tässä on perusta kalenterilleni. Nämä ajatukset alkavat itää ihmisten mielessä.

Roosa Blom, imetyskalenteri, kalenteri, imetys, hyväntekeväisyys, valokuvaus

Kalenterin kuvat ovat levollisia, ja kuvauksetkin sujuivat rauhallisissa tunnelmissa. Blom arvelee olevan kameran läsnäolon ansiota, ettei kukaan tullut äkäisesti keskeyttämään imetyspuuhia. Äidit taas osasivat olla luonnollisessa tilanteessa luonnollisesti ja rennosti, kamerastakin huolimatta.

Asiaton keskustelu kismittää

Kuvaaja ymmärtää tarvetta käydä tätä keskustelua, mutta vain äitien osalta. Hän käsittää, että kohu ja mediassa esiintyvä imetysvastainen malli hämmentävät.

Sitä hänen on kuitenkin vaikea käsittää, miksi ulkopuolisten pitää puuttua asiaan.

– Minä en ymmärrä mitään autojen korjaamisesta, niin miksi menisin jollekulle korjaajalle sanomaan, mitä tehdä?

Varsinkaan sitä Blom ei jaksa ymmärtää, jos vastustaja esittää viestinsä toisia loukaten tai jos aiheutetaan ihan turhaan mielipahaa huutelemalla ilman järkeviä perusteluja ja sitten lopulta perumalla sanat.

– Ihmisillä on oikeus mielipiteisiin, mutta pitäisi miettiä, miten mielipiteet vaikuttavat muihin. Enkä näe, miksi keskustelua pitää käydä, jos ei edes ole oikein mitään sanottavaa tai jos ei seiso mielipiteidensä takana.

Kalenteria tehdessään Blom joutui itsekin miettimään, mitä viestillään aiheuttaa niissä, jotka haluavat olla imettämättä. Hän kuitenkin päätyi ajatukseen, ettei imetyskalenteri kiistä pulloruokinnan hyväksyttävyyttä eikä pulloruokinnan hyväksyminen poista tarvetta puolustaa imetystä.

– Voin puolustaa asioita olematta muita vastaan.

Blom ei liioin keskity kääntämään imetyksen vastustajien päätä, vaikka heidän touhunsa häntä kiusaavatkin. Hänelle riittää, jos hän onnistuu rohkaisemaan imettäjiä.

– Pidän noita vastustavia mielipiteitä niin mitättöminä, etten jaksa niihin takertua.

Rohkaisun rinnalla rahallista hyvää

Kalenterillaan Blom saa rohkaisun lisäksi aikaan myös muuta hyvää. Hän lahjoittaa tuotot vuonna 2017 valmistuvaksi aiotun uuden lastensairaalan hyväksi.

Valokuvaaja myöntää teon olevan hänelle hyvää mainosta, mutta hänellä on muutoinkin hyvä syy lahjoitukseen.

– Olisi ollut törkeyden huippu rahastaa tällä asialla. Koen, että imettäminen on sitä, että asettaa toisen tarpeet omiensa eteen. Lasten sairaala tukee tätä samaa asiaa, joten siksi päädyin tähän kohteeseen.

Vauvakuvista iti ammattikin

Ylöjärvellä varttunut ja täällä yhä sukuloiva Roosa Blom sai ensimmäisen kameransa jo neljävuotiaana. Siitä saakka hän on kuvannut.

Askel askeleelta hän on kartuttanut taitoja ja laajentanut kuvarepertuaariaan nelivuotiaan ainoasta aiheesta perhosista. Harrastekursseiltakin hän on hamunnut oppia.

Päätös valokuvaajaksi ryhtymisestä syntyi kuitenkin vasta lasten synnyttyä. Blom kuvasi pienokaisiaan ja ystäviensä jälkikasvua, ja sitä myötä kuvaaminen iskostui arkipäiväiseksi tavaksi.

Puolisentoista vuotta sitten kuvaaja pani yrityksen pystyyn. Naisen käymät kauppa-alan opinnotkin pääsivät siis hyötykäyttöön. Valokuvauskannuksiaan hän puolestaan vahvistaa suorittamalla tenttejä Visuaaliviestinnän Instituuttiin.

– Tarkoitus on saada valokuvaajan ammattitutkinto, nainen sanoo mutta toteaa, ettei todistus kuitenkaan ole mikään kynnyskysymys, sillä näyttöä, taitoa ja näkemystä hänellä on jo niin paljon, että asiakkaita kertyy riittämiin.

Nuori yrittäjä kuvaa liki kaikkea mahdollista, eritoten häitä ja lapsia. Tylsät rutiinijutut, kuten passikuvat, hän on kuitenkin jättänyt sikseen.

– Teen niitä asioita, joista tykkään, koska pidän tästä hommasta niin paljon, että en halua kyllästyä siihen.

Uravalintansa edessä Blomilla on ihan luottavainen olo.

– Mutta kyllä työn eteen on tehtävä hirveän paljon, hän sanoo tietäen, että valokuvaajien ylitarjonnan keskellä on erottauduttava.

Työllään Blom haluaa tallettaa tunnetta.

– Haluan ikuistaa hetkiä. Tahdon, että ihmiset voivat palata niihin ja muistaa, miltä niissä tuntui.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?