Ylöjärven Ilveksen naisten edustusjoukkueen tuore päävalmentaja satsaa yksilöiden kehittämiseen

Tosissaan mutta ei vakavasti

Kun hyvää työtä Ylöjärven Ilveksen kruununjalokiven eli naisten edustusjoukkueen peräsimessä tehnyt Sami Päivinen jätti saappaansa täytettäväksi, piti päävalmentajaksi löytää mahdollisimman pätevä henkilö. YIlveksen toimistolta ei lähdetty merta edemmäs kalaan vaan sopivin vaihtoehto naarattiin seuran sisältä. Nyt naisjoukkuetta luotsaa jo yhdeksän vuotta YIlveksessä valmennustyötä tehnyt Toni Vallin.
toni vallin

Vaikka tärkeä futsalkausi on käynnissä, pohtii YIlveksen naisten uusi päävalmentaja Toni Vallin toisinaan myös kesän jalkapallokuvioita.

Vallinilla on jo pitkä valmennuskokemus. Hän on luotsannut YIlveksessä eri ikäluokkien joukkueita. Kolmen viime vuoden hän on toiminut tyttöjen D- ja C-junioriryhmien parissa. Lisäksi Vallin on toiminut seurassa Suomen Palloliiton Fortum Tutorina, joka seuraa valmentajia harjoitus- ja ottelutilanteissa ja antaa valmentajille työkaluja toiminnan kehittämiseen.

Naisten edustusjoukkuekaan ei ole Vallinille täysin uusi tuttavuus. Hän on toiminut aiemmin naisten mukana niin apuvalmentajana kuin maalivahtivalmentaja.

– Kun seurasta kysyttiin minua naisten päävalmentajaksi, piti miettiä päivän verran. Lopulta työhön oli helppo suostua, vaikka olinkin jo ehtinyt pohtia välivuoden pitämistä joukkuevalmentamisesta, Vallin kertoo.

Pelaajat asettavat tavoitteet

Vallin sai nopean tulikasteen, sillä jalkapallokauden päättymisestä ei ehtinyt kulua kuin pari viikkoa, kunnes edessä oli naisten Futsal-Liigan ensimmäinen ottelu.

Vallin on aiemmin suosinut enemmän jalkapalloa kuin futsalia, mutta ajan myötä hänen ajatuksensa ovat lämmenneet myös nopeatempoiselle futsalille.

– Kun on päässyt tekemään edustusjoukkueen pelaajien kanssa työtä, ajatusmaailmani on muuttunut. Ehkä olen nykyään enää vain 55 prosenttisesti jalkapallomies ja 45 prosenttisesti futsalkaveri, Vallin naurahtaa.

Hän ei halua asettaa YIlvekselle sijoitustavoitetta Futsal-Liigaan. Viime kaudella ylöjärveläisryhmä oli hienosti viides.

– Pelaajilla on varmasti jonkinlaisia sijoitustavoitteita, kun taas Itse elän voimakkaasti yksilön kehittämisen kautta. Toki sen verran hyvin pitää pärjätä, että YIlveksellä on jatkossakin paikka SM-tasolla.

Vallinin mukaan Futsal-Liiga vaikuttaisi tällä kaudella tasaisemmalta ja kovemmalta kuin aiemmin.

– Enää liiga ei ole pelkästään GFT:n ja Ilves FS:n sarja, vaikka ne suurimmat ennakkosuosikit ovatkin. Jokainen piste on todella kovan työn takana, mikä on toisaalta hyvä asia pelaajien kehittymisen kannalta, Vallin pohtii.

Vapauksia hyökkäyspäässä

Uusi päävalmentaja haluaa nähdä joukkueeltaan toisaalta nöyrää ja toisaalta luovaa peliä.

– Puolustuspeli pitää hoitaa nöyrästi ja kovalla asenteella. Hyökkäyspelissä on tietyt perusasiat joihin voi turvautua, mutta toivon myös luovaa hyökkäämistä. Meillä on siihen kykeneviä pelaajia.  Voimme siis tukeutua tiettyihin malleihin, mutta niitä ei ole kielletty rikkomasta.

Hän haluaa myös säilyttää joukkueessa hyvän yhteishengen, joka näkyi esimerkiksi kesän jalkapallokaudella, jolloin YIlves venyi Kakkosessa neljänneksi.

– Ensimmäinen peli ja harjoitukset ovat jo näyttäneet, että meidän hienot pelaajapersoonat ovat täysillä mukana tässä touhussa. Kaikki tehdään koko ajan tosissaan mutta ei vakavasti, Vallin toteaa tyytyväisenä.

Futsal tukee jalkapalloa

Vaikka futsalkausi on vasta alkutekijöissään, haluaa Toni Vallin pitää jatkuvasti mielessä myös jalkapalloilun. Hänen mukaansa futsal auttaa pelaajia tuomaan kesän viheriöille lisää henkilökohtaista pallotaitoa ja tilannenopeutta.

– Toivon, että futsalin avulla pelaajat ovat kesällä valmiimpia tekemään nopeita ratkaisuja, vaikka kentällä on enemmän tilaa ja aikaa.

Vallin muistuttaa, että futsalissa jokaisen pelaajan on osallistuttava peliin koko ajan.

– Futiksessa pelaaja voi hetkeksi unohtua toiselle laidalle, jos pallo on jossain kaukana. Tästä ajattelusta pitää päästä eroon, jotta jokainen pelaaja osallistuisi jalkapallossakin koko ajan kentän tapahtumiin.

Lahjakkuuksista pidetään kiinni

Ylöjärven Ilves on kasvattanut jatkuvasti lahjakkaita tyttö- ja naispelaajia. Edustusjoukkueeseen on siis tunkua, joten kilpailu pelipaikoista on kovaa.

– Meillä on positiivinen ongelma. Aika näyttää, miten saan kaikki pelaajat pysymään tyytyväisinä. Onneksi meillä on joukkue futsalin kakkosdivarissa, josta pelaaja voi hakea tarvittaessa vauhtia, Vallin kertoo.

Hän haluaa huolehtia jokaisesta valmentamastaan pelaajasta erityisen hyvin.

– Jokaiselle pelaajalle pyritään tekemään henkilökohtainen harjoitus- ja kehityssuunnitelma. Tosin nyt alkukaudella keskitymme saamaan yhtenäiset toimintamallit jokaisen pelaajan selkärankaan.

Ylöjärven Ilves on kasvattajaseura, joka ei pysty täysipainoisesti kilpailemaan huippupelaajista isojen seurojen kanssa. YIlveksessä täytyy siis tehdä hartiavoimin töitä, jotta suurimmat lahjakkuudet eivät karkaa heti mahdollisuuden avauduttua esimerkiksi Tampereelle.

– Toiminnan laatu on kaiken perusta. Kun pelaajat tuntevat olonsa hyväksi seurassa ja joukkueessa, asiat ovat meidän kannaltamme hyvin, Vallin pohtii.

Hänen mukaansa YIlveksessä on tällä hetkellä lahjakkuuksia, joita kohtaan odotusarvot ovat luonnollisesti korkealla. Toisaalta Vallin muistuttaa, että nimet selässä eivät ratkaise roolia joukkueessa.

– Peli määrittää kaiken. Minulle kaikki pelaajat ovat yhtä tärkeitä pelaajan roolista riippumatta.

Yleisöä katsomoon

Vaikka YIlveksen naiset pelaavat futsalia korkeimmalla mahdollisella sarjatasolla, harmittavan harva on toistaiseksi löytänyt tiensä liigapelien katsomoon.

Toni Vallin rohkaisee ylöjärveläisiä saapumaan tukemaan oman paikkakunnan joukkuetta. Ylöjärvelle voisi sytyttää jopa pienen futsalbuumin.

– Pelaamme iloista ja vauhdikasta peliä. Kentällä sattuu ja tapahtuu mitä mystisempiä asioita. Mielestäni Futsal-Liigan arvostus pitäisi saada nousemaan, koska peli ja pelaajat ansaitsisivat nykyistä enemmän kunnioitusta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?