Paula Koivuniemi ja Pate Mustajärvi vetivät Yö-kaksinlaulunsa vuoden 2010 toukokuussa Ylöjärvellä

Duettokärpänen puraisi Pöheikön Pölläyksessä

Rantajätkien Pöheikön Pölläyksen konkariksi ylentämä iskelmälaulaja Paula Koivuniemi sai ideansa kaksinlaululevystään ylöjärveläisessä takapihafestivaalissa vuoden 2010 toukokuun keikallaan. Aikuinen nainen ja Pate Mustajärvi yllättivät silloin tuhatpäisen yleisön, kun he päästivät duettona ilmoille Popedan supersuositun Yö-biisin. Iskelmän tähtitaivaan kirkas komeetta pyöritteli päässään Ylöjärveltä Helsinkiin ajaessaan oman duettopitkäsoiton toteuttamista. Ajatus on kypsynyt vuosien saatossa siten, että viisi vuosikymmentä artistina toiminut laulaja juhlii pyöreitä taiteilijavuosiaan Duetot-nimisellä cd:llä, jolla Koivuniemi ja Mustajärvi esittävät kappaleen Onni on tässä.
Paula Koivuniemi

Paula Koivuniemellä on viisi vuosikymmentä iskelmälaulajan uraa takanapäin. Hän juhlistaa taivaltaan julkaisemalla Duetot-albumin, joka sai ideansa ylöjärveläisessä Pöheikön Pölläyksessä vuonna 2010. (Kuva: Warner Music)

50-vuotista taiteilijan uraansa viettävä Paula Koivuniemi arvostaa suuresti ylöjärveläisen Rantajätkät ry:n toimintaa ja yhdistyksen luomaa menestystarinaa Pöheikön Pölläystä.
Takapihafestivaalin ahkera artistivieras sanoo, että tapahtumassa on vallinnut joka kerta vahva tunnelma, josta esiintyjä on ammentanut itselleen inspiroivaa energiaa.
Iskelmätähden mielestä festareilla esiintyjän ja yleisön välille syntyy ainutlaatuinen yhteys.
– Viihdyn erittäin hyvin kesätapahtumien estradeilla. Suorastaan sytyn tulkitsemaan, Koivuniemi hehkuttaa.
– Tulen mielelläni Pöheikön Pölläykseen, jos minut sinne vain kutsutaan, hän vinkkaa.

”Se oli kesäni mun”

Vuoden 2010 toukokuun loppupuolella vietetty Pöheikön Pölläys on jäänyt erityisesti Paula Koivuniemen muistiin.
Takapihafestivaalin lauantai-iltainen konsertti veti tapahtumateltan täyteen megatähden ystäviä.
Sitten oli jymy-yllätyksen vuoro. Aikuinen nainen ja Pate Mustajärvi tulkitsivat tuhatpäisen yleisön hiljentäen Popedan ikivihreän kappaleen Yö.
Konkarikaksikko keräsi valtavat suosionosoitukset.
Paula Koivuniemi lähti paluumatkalle Helsinkiin.
– Kotiin ajaessani mieleeni nousi kirkkaana ajatus omasta duettoalbumista. Idea muhi päässäni. Puhuin asiasta levy-yhtiöni edustajille, jotka näyttivät vihreää valoa, hän muistelee.
– Kun päätös levystä syntyi, mietin kovasti, keitä artisteja pyydän mukaan. Vierailijat löytyivät helposti pitkäaikaisten artistiystävieni joukosta. Kappaleet valikoituivat kuin itsestään.
Jos Koivuniemen suuresti arvostama ystävä Kari Tapio ei olisi saanut taivaskutsua, hän olisi ollut itseoikeutetusti mukana uudella pitkäsoitolla.

Ystävyys koskettaa

Vesa-Matti Loiri, Pate Mustajärvi, Elastinen, Michael Monroe, Lauri Tähkä, Tuure Kilpeläinen, Toni Wirtanen, Jari Sillanpää ja Samuli Edelmann ovat mukana Paula Koivuniemen kahden viikon kuluttua julkaistavalla Duetot-levyllä.
– Kaikki ovat kestoystäviäni, hän iloitsee.
– Sydäntäni lämmitti suuresti jokaisen mukanani laulavan antama nopea, innostunut ja myönteinen vastaus. Hanke sai heti kunnolla tuulta purjeisiinsa.
Koivuniemen mukaan jokainen äänitys oli herkkä ja koskettava.
– Nauhoitukset päättyivät joka kerta kyyneliin, mutta vuodattamamme kyynelet kirposivat ilosta, hän kertoo.
– Niin minun kuin jokaisen kollegani tunteet nousivat pintaan, koska kunkin laulun sanoitus on omalla tavallaan liikkuttava. Kaksin laulettuna biisi saa lisää voimaa, Koivuniemi miettii.
Koivuniemen mielestä Duetot-albumin yhdeksän kappaletta muodostavat eheän kokonaisuuden.
– Lauluissa kynnetään syvällä tunteiden syöväreissä.
– Olen iloinen ja kiitollinen siitä, että sain tehdä kaksinlaululevyni juuri näiden artistien kanssa. Olen hyvin antoisaa ja merkityksellistä kokemusta rikkaampi, hän iloitsee.

Juhlavuoden huipennus

Suomen kansan syvästi rakastama Paula Koivuniemi juhlistaa uutuusalbumillaan jo viisi vuosikymmentä kestänyttä artistin uraansa.
Seinäjoen lahja suomalaiselle iskelmäkulttuurille on saavuttanut kaiken mahdollisen eli tuplaplatinaa, platinaa ja kultaa.
– Merkityksellisintä minulle on ollut koko urani ajan se, että saan jakaa yleisöni kanssa kaikki tunteet. Läsnäoleva ja myötäelävä kuulijakunta mahdollistaa artistille täydellisen heittäytymisen, konkarilaulaja korostaa.
Koivuniemi muistuttaa, että fanit sytyttävät tunnelman.
– Olen saanut jo vuodesta 1982 lähtien laulaa yleisöjeni kanssa Aikuista naista. En kyllästy milloinkaan tähän kappaleeseen. Jokaisella esityskerralla koen, miten laulun sanat saavat ihmiset heräämään ja yhtymään kuoroon, hän ihastelee.
Kestotähti sanoo, että hänellä on ollut onni saada hyviä kappaleitakoko uransa ajan.
– Hittikappaleet elävät vuosikymmenestä toiseen ja puhuttelevat eri sukupolvia. Olen erittäin otettu siitä, että monet jo alku-urani aikana levyttämäni kappaleet ovat saaneet vastakaikua nuorten parissa. Useasti keikoillani on kokonaisia perhekuntia, jotka tulevat jopa neljän sukupolven voimilla kuuntelemaan minua.

Paula Koivuniemi

Paula Koivuniemen kaksinlaululevyllä vierailee yhdeksän mieskollegaa. Elastinen ja Paula laulavat biisin Tänään lähtee. (Kuva: Laura Vuorinen)

Äänilevyt ja radiosoitot pitävät esillä

Vuonna 1966 Perhosen äänittänyt Paula Koivuniemi tietää, mitä radiosoitot ja äänilevyt merkitsevät iskelmälaulajalle.
– Muistan vieläkin kirkkaasti hetken, jolloin kuulin ensimmäisen kerran oman ääneni radiosta. Eetteriin pääseminen oli todella suuri tapaus vielä 1960-luvulla, hän sanoo.
Perhosen syntyajoista on kulunut 50 vuotta, ja Koivuniemi on ollut koko pitkän uransa ajan radiokanavien kestosuosikki.
Koivuniemi tärisee vieläkin innosta, kun hän palauttaa muistiinsa tuokiota, jolloin hän sai käsiinsä ensimmäisen äänilevynsä.
– Olen levyttänyt varsin ahkerasti ja paljon.
Koivuniemi lupaa astella studioon jatkossakin.
– Minulla on kiinnostavia levyideoita.
Konkariartisti harmittelee, että tämän ajan iskelmälaulajat kohtaavat täysin erilaisen todellisuuden kuin hän on kohdannut.
– Pitkäsoittolevyt ovat harvinaisia. Artisteilta ei jää konkreettista aineistoa helposti läpi käytäviin levyihin tai kokoelmiin.
– Nykylaulajien kappaleet ovat pilvessä, ja ihmiset kuuntelevat yhtä biisiä.
– Maailma on muuttunut kovasti.
Paula Koivuniemi toivoo, että Suomessa olisi jokaisella aikakaudella vahva kotimainen iskelmäkulttuuri.
– Olen pitänyt velvollisuutenani auttaa ja opastaa alalle tulevia uusia kykyjä, jos he vain ovat olleet vastaanottavaisia, hän korostaa.

Vilkas esiintymisrytmi

– Viisi vuosikymmentä on pitkä aika, Paula Koivuniemi tietää.
– Olen kiitollinen siitä, että saan tehdä rakastamaani työtä edelleenkin, ensi kesänä 70 vuotta täyttävä artisti sanoo.
Koivuniemen tämän vuoden loppupuolen esiintymiskalenteri on hyvin täysi.
– Minun ja Mikko Franckin yhteistyö saa jatkoa Musiikkitalon juhlaorkesterin kanssa lauantaina 22. lokakuuta.
– Ensi vuonna aion lähteä Mikon kanssa jälleen maakuntaturneelle, hän paljastaa.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?