Sauna eurolla ja päivätoiminta viidellä eurolla!

Minkälaista saunapalvelua voi saada yhden euron hinnalla? Entä millaista päivätoimintaa pystytään tuottamaan viiden euron päivämaksulla?

Matti PulkkinenNämä kysymykset on esitetty lukuisia kertoja viime viikkojen aikana Ylöjärvellä.

Ylöjärven kaupungin perusturvaosasto järjesti kilpailun tehostetun palveluasumisen, tehostetun ympärivuorokautisen palveluasumisen, päivätoiminnan ja saunapalvelun järjestämisestä Kurussa.

Perusturvaosasto sai tarjoukset seitsemältä toimijalta. Asiasta olivat kiinnostuneet Coronaria, MedVita, Attendo, Esperi, Mikeva, Mainio Vire ja Sininauha.

Tarjoajien hinnat ovat hyvin pitkälle muuten samaa kaliiberia, mutta Attendo hinnoittelee yhden asiakkaan saunapalvelun (ilman päivätoimintaa) yhden euron hintaiseksi ja yhdeltä asiakkaalta perittävän päivätoiminnan päivämaksun viiden euron hintaiseksi.

Seitsemästä tarjoajasta kallein saunomiskertamaksu on Mikevalla, joka hinnoittelee palvelun 55 euron arvoiseksi per saunoja.

Päivätoimintapäivän korkein hinta on Esperillä. Yhtä asiakasta kohti maksu olisi 79 euroa.
Perusturvalautakunnan jäsenet tivasivat kokouksessaan sosiaali- ja terveysjohtaja Anne Santalahdelta perusteluja sille, miten yksi toimija voi tuottaa palvelut silmiinpistävästi olemattomilla hinnoilla.

Millainen saunotuskerta mahdollistuu yhdellä eurolla?

Mitä kuuluu päivätoimintapäivään, joka maksaa vain viisi euroa?

Onko paikalla riittävästi henkilökuntaa?

Sisältääkö toimintapäivä monipuolista ohjelmaa, ja tarjotaanko lounas tai päivällinen?
Santalahti vakuutti lautakuntalaisille soittaneensa Attendoon ja saaneensa vakuutuksen siitä, että niin saunomis- kuin päivätoimintapalvelukin täyttävät Ylöjärven kaupungin asettamat laatuvaatimukset.

Moni perusturvalautakunnan jäsen on sittemmin miettinyt asiaa ja kertonut nyt odottavansa kokemuksia, joita kertyy, kun palveluita aikanaan aletaan uudessa toimitilassa Kurussa tarjota.

Tarjouskilpailun sisältämät hinnat ovat syystäkin herättäneet julkisen keskustelun. Esimerkiksi vanhusten ja vammaisten palvelut ovat olleet varsin ikävissä merkeissä julkisuudessa viime vuosina.

Kansalaisten pelko ihmisten huonosta ja jopa epäasiallisesta kohtelusta on oikeutettu.
Aika näyttää, mitä eurolla tai viidellä saadaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?