”Hyvässä lihassa vuodesta 1958”

Ylöjärveläinen kodintekniikkakauppias Jouni Oja oli maassamme jo vuonna 2006 ensimmäisiä yrittäjiä, jotka oivalsivat, että yrityksellä on oltava kerrottavanaan oma tarinansa. Markkinointi perustuu juttuun, johon firman iän karttuessa voidaan kirjoittaa jatkoa. Kahden vuoden kuluttua 60 vuotta täyttävä ylöjärveläinen lihanjalostamo Veljekset Mattila Oy on kolunnut menneisyytensä ja ammentanut historiansa lehdiltä maukkaita yksityiskohtia brändinsä timanteiksi. Essi ja Tero Sivulan johtama perheyritys on todella omalla tiellään ja erottuu persoonallisuudellaan toimialansa värittömyydestä, mauttomuudesta sekä hajuttomuudesta.
Veljekset Mattila

Veljekset Mattila Oy:n myyntiosastolla pääsee muistelemaan ulkohuussikäyntejä. Ylöjärveläinen lihanjalostamo laittoi toimitilansa sellaiseen kuntoon, että jokaiselle syntyy selkeä mielipide paikan sisustuksesta.

Pian suomalaiset saavat ihastella muun muassa  K-citymarkettien ja S-prismojen elintarvikeosastoilla sauhuavia savusaunoja.

Ylöjärveläinen lihanjalostamo Veljekset Mattila Oy on rakennuttanut kaksi pientä kylyä – sellaisia rakennuksia kuin yritys on käyttänyt koko ikänsä ajan palvituotteidensa valmistamisessa. Kiukaan alla palavat aidot leppähalot. Ylöjärveläistuotteiden maku on maankuulu.

Lihanjalostamon Suomen-kiertue muistuttaa kansalaisia kotimaisen elintarviketeollisuuden olemassaolosta. Ylöjärveläisvalmistaja haluaa näyttää ihmisille, miten laadukas sinivalkoinen tuote syntyy. Veljekset Mattila on isänmaan asialla hyvissä ajoissa ennen valtion ensi vuonna vietettävää satavuotisjuhlaa.

Veljekset Mattila on päättänyt erottautua lihanjalostajien suuresta joukosta paitsi maukkailla ja korkeatasoisilla tuotteillaan niin myös puhuttelevilla tuotepakkauksillaan.

Rasioiden kyljistä ja kansista löytyy tarinoita, jotka ovat sattuneet kuuden viime vuosikymmenen aikana.

Tuotteiden nimet johdetaan lihanjalostamon historiasta. Hyvästä esimerkistä käy Timber. Korppukinkkusiivut on kirveellä veistettyjä. Oivallus juontaa Veljekset Mattilan perustajaan ja hänen käytössään olleeseen työkaluun.

Lihanjalostajan arki on hyvin mielenkiintoista. Uusien tuotteiden ja uusien makujen etsiminen on kokoaikaista työtä. Suuri yleisö haluaa ruokapöytäänsä uutta ja kummempaa. Lihanjalostajana kunnostautunut Veljekset Mattila aikoo yllättää esimerkiksi makkaralla, jonka pääraaka-aineena onkin kasviskunnan tuotteet.

Käynti Veljekset Mattilassa kannattaa – suosittelen.

Koko lihatalon toimistokerros on uudistanut ilmeensä. Minä ainakin koin aluksi olevani jonkin elokuvan kulisseissa. Käytävät, raput, työhuoneet ja sosiaaliset tilat ovat täynnä yllätyksiä. Paikka painuu varmasti jokaisen vierailijan muistiin.

Toimitusjohtaja Tero Sivula on railakas mies. Hän ei kuvia kumartele. Mies istuu tukevasti työhuoneessaan auton osien joukossa. Lihanjalostaja puhuu sulavasti toimialastaan ja omasta tehtaastaan. Vierailija saattaa miettiä kaasupullokaapin sisältöä tai käsiaseen historiaa.

Myyntiosastolla puhutaan paskaa! Veljekset Mattilan henkilökunta osaa nauraa itselleen. Työ on tarkkaa ja vakavaa, mutta työpaikka voi olla vitsikäs ja sadunhohtoinen.

Veljekset Mattilan asiakkaat saavat istua puuceen omaisella penkillä lämpöistuimella. Rekvisiittana on sanomalehdestä revittyjä pyyhepapereita.

Hallituksen puheenjohtaja Essi Sivula ja toimitusjohtaja Tero Sivula sanovat, että perhefirman tarina on mahtava, joka kannattaa hyödyntää liiketoimissa.

Kaikki 40 mattilalaista ovat saaneet kylvyn, jossa he ovat sisäistäneet lihanjalostamon värikkään ja railakkaan tarinan. Jutun osaa kertoa jokainen työntekijä.

Veljekset Mattilan uudistumista saa aistia myös Palwaamosta, joka on yrityksen juuri avattu lounasravintola ja tehtaanmyymälä. Kerää päivän annos vaikkapa Rehubaarista ja nouda kupillinen kahvia Sumppi-pisteestä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?