Tanssi-ilttis liikuttaa ja antaa itsevarmuutta esiintymiseen

Ylöjärvellä on aloittanut tänä syksynä aivan uusi, tanssillista iltapäivätoimintaa koululaisille tarjoava Danny’s Bollywood Dance Crew. Intialaisen bollywoodin lisäksi lapset harrastavat päivittäin muitakin tanssilajeja ja liikkuvat aktiivisesti – englannin alkeita samalla harjoitellen.
Tanssi-ilttiksessä liikkeiden vaatimustasoa nostetaan pikkuhiljaa, jotta lapset saavat samalla aivotyöskentelyä.

Tanssi-ilttiksessä liikkeiden vaatimustasoa nostetaan pikkuhiljaa, jotta lapset saavat samalla aivotyöskentelyä.

Veittijärven koulun liikuntasaliin on kerääntynyt joukko eka- ja tokaluokkalaisia. Lapset odottavat salin peilien edessä malttamattomina, kunnes kaiuttimista pärähtää soimaan Robinin Kesärenkaat-kappale. Musiikista villiintyneet lapset astuvat ensin oikealle ja taas vasemmalle. Askelien aikana käsiä heilutetaan ja ne viedään edessä ristiin. Myös polvista muistetaan joustaa koko liikkeen ajan.

– Onko helppoa? Mennäänpäs ilman musiikkia. Y, ka, ko, ne, vi, ku, se, ka…

Liikuntasalissa on meneillään dance mix -tanssitunti, joka yhdistelee eri tanssien tyylilajeja. Dance mixin lisäksi samalla viikolla on perehdytty intialaisen bollywoodin ja hip hopin perusteisiin. Tanssin tapaan viikoittaiseen liikuntarepertuaariin kuuluu myös joogaa sekä erilaisia liikunnallisia leikkejä.

Tänä syksynä Siivikkalan ja Veittijärven kouluilla on aloittanut kaupungin ja seurakunnan tarjoaman iltapäivätoiminnan ohella uusi tulokas, Danny’s Bollywood Dance Crew. Ylöjärveläiskoulujen lisäksi tanssi-ilttistä on vedetään Nokian Harjuniityssä sekä Tullintorilla.

– Ilttiksessä pyrimme lisäämään lasten päivittäistä liikunnan määrää ja rohkaisemme heitä harrastamaan, Danny’s Bollywood Dance Crewn iltapäivätoimintaa koordinoiva Ekaterina Kajakina-Lappalainen kertoo.

Dance mix -tunnilla lapset pyörittelivät käsiä ja tekivät erilaisia yksinkertaisia askelsarjoja.

Dance mix -tunnilla lapset pyörittelivät käsiä ja tekivät erilaisia yksinkertaisia askelsarjoja.

Kohteliasta kielen käyttöä

Eka- ja tokaluokkalaisia ilttisläisiä tanssittavat Veittijärven liikuntasalissa ohjaajat Devanand Arulpragasam ja Iida Kärki. Molemmat ohjaajista ovat Danny’s Bollywood Dance Crew -tanssikoulun kasvatteja, jotka on nyt valjastettu lasten iltapäivätoiminnan ohjaajiksi. Tanssin ohella ohjaajat perehdyttävät koululaisia englanninkielen saloihin, vähän kuin vahingossa.

– Englantia opitaan täällä leikin kautta. Lapset ikään kuin ruokkivat itseään kielen opettelussa. Olen huomannut, että heti uuden sanan opittuaan toistavat he sitä pitkin päivää. Myös kotona kerrotaan, mitä päivän aikana on opittu. Näin sanat jäävät mieleen helposti, iltapäivätoiminnan koordinaattori kertaa.

Kielen harjoittelun lisäksi lapsia ohjataan puhumaan kohteliaasti ja huomioimaan toisia. Ensimmäinen sana, jonka lapset oppivat ilttiksen aloittaessaan, oli ”thank you”.

– Ohjaajiamme puhutellaan täällä mister- ja miss-etuliitteillä. Esimerkiksi paperia pyydettäessä kysymme aina kohteliaasti ”May I have?”. Olemme saaneet ilttisläisten vanhemmilta terveisiä, että lapset käyttäytyvät kotonakin aiempaa kohteliaammin, Kajakina-Lappalainen huomauttaa.

Tanssi rohkaisee itseilmaisuun

Monipuolinen tanssi kehittää hyvin kasvavien lapsien motoriikkaa. – Uskomme siihen, että myöhemmässä elämässä liikunnanllinen elämäntapa säilyy, jos lapsena on liikuttu ahkerasti, tanssi-ilttiksen koordinaattori Ekaterina Kajakina-Lappalainen pohtii.

Monipuolinen tanssi kehittää hyvin kasvavien lapsien motoriikkaa. – Uskomme siihen, että myöhemmässä elämässä liikunnanllinen elämäntapa säilyy, jos lapsena on liikuttu ahkerasti, tanssi-ilttiksen koordinaattori Ekaterina Kajakina-Lappalainen pohtii.

Esiintymiseen rohkaistut lapset pääsevät näyttämään opittuja tanssitaitojaan aina syksyisin ja keväisin, kun ilttisläisten vanhemmat kutsutaan iltapäivätoiminnan show day -esiintymispäivään. Kerran vuodessa järjestetään myös Tampereen Pakkahuoneella koko Danny’s Bollywood Dance Crew -tanssikoulun yhteinen Indian dance -festival, jossa tanssijat esiintyvät suurella lavalla yleisölle.

– Kaikilla iltapäivätoimintaan osallistuvilla lapsilla on mahdollisuus päästä näyttämään omat esityksensä festivaalilla. Moni lapsi saa tästä paljon rohkeutta esiintymiseen, Ekaterina Kajakina-Lappalainen sanoo.

Hän kertoo  panneensa merkille, että iltapäivätoiminnassa esiintyminen ja liikkuminen, etenkin tanssi, on saanut joissakin ilttisläisissä ihmeitä aikaan.

– Kaikista palkitsevinta on huomata, miten todella ujot lapset on saatu ulos kuorestaan. Tanssi on varmasti osasyyllinen siihen, että he uskaltavat ilmaista itseään paremmin, hän miettii.

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?