Tilanne vie

Laulaja Johanna Försti saa gospelin lentoon.
Johanna Försti, TTT-klubi, musiikki

Johanna Försti tykästyi hammondin soundiin kahdeksan vuotta sitten alkaessaan esiintyä Georgios Kontrafouriksen kanssa. Kun kreikkalainen muutti takaisin kotimaahansa, rinnalle löytyi Mikko Helevä. (Kuva: Ville Hovi)

Kun Johanna Försti kävi tamperelaisella TTT-klubilla kuuntelemassa Dave Lindholmin keikkaa, hän tykästyi paitsi Isokynän esiintymiseen myös persoonalliseen keikkapaikkaan.

– Ajattelin, että sinne kun pääsisin itsekin esiintymään. Viihtyisät keikkapaikat alkavat olla kortilla, mutta TTT-klubilla on intiimi tunnelma, jossa toimii soul, jazz, gospel tai yhtä hyvin stand up.

Tänä lauantaina Försti nousee TTT-klubin lavalle. Silloin ilmoille pamahtavat svengaavimmat negrospirituaalit ja valikoidut poppibiisit, joissa voi halutessaan kuulla hengellisen vivahteen. Försti yhtyeineen esittää gospelkappaleiden lisäksi muun muassa U2:n hitin I Still Havent Found What I’m Looking For ja Beatlesin klassikon Let It Be.

– Biiseihin tulee aivan oma makunsa, koska olemme sovittaneet ne tosi ronskisti ja kokoonpano on niin erikoinen. Mikko Helevä soittaa hammondurkuja, Arto Nurmi kontrabassoa ja Mamba Assefa perkussioita – Mamballa on aikamoinen kiska siinä selkäni takana!

Yleisöltä Försti sanoo odottavansa vain sitä, että se saapuu paikalle.

– Olen otettu, kun ihmiset näkevät sen vaivan, että lähtevät liikkeelle. On niin helppo jäädä kotiin, sillä melkein kaiken näkee netistä.

Tilaisuuden tullen Försti ottaa kontaktia yleisöön. Etukäteen vuorovaikutuksen etenemistä ei kuitenkaan voi suunnitella.

– Jos päättäisin ennalta, että sen ja sen biisin aikana repäisen yleisön mukaan, mentäisiin täysin pöpelikköön. Pitää tarkkailla, miten tilanne kehittyy ja millaisissa fiiliksissä kuulijat ovat. Keikkatilanne on kuin mikä tahansa tapaaminen: ensin esittäydytään, sitten vaaditaan sopiva määrä small talkia, kunnes enimmät muurit ovat murtuneet. Tilanne saa viedä mukanaan ja määrätä tahdin.

Johanna Försti on tullut tunnetuksi etenkin jazzin ja soulin tulkitsijana, jonka äänessä liittoutuvat voima ja herkkyys. Aiemmin Försti on esiintynyt taiteilijanimellä Jo Stance.

Johanna Försti

TTT-Klubilla Tampereella 24. syyskuuta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?