Koko laaja maakunta vai tiivis Tampereen kultainen rinki?

Ärsyttävä kysymys!

tampere

Tampereen kaupunkiseutu tarvitsee ymmärtäjiä. Kaupunkiseutu vetää asukkaita ja yrityksiä. (Kuva: Ville Mäkinen)

Tampere ja kehyskunnat ovat olleet jo pitkän aikaa voimakkaassa kasvu- ja kehitysvauhdissa. Koko kaupunkiseutu on ennättänyt saada kadehtijoita, joiden mukaan uusien asukkaiden ja yrittäjien olisi hajauduttava koko laajan Pirkanmaan alueelle.

Toki tuoreessa muistissa on vielä ajat, jolloin tamperelaisetkin väittivät ympäryskuntien keräävän rusinat pullista eli houkuttelevan veronmaksukykyiset ihmiset Ylöjärvelle, Nokialle, Pirkkalaan, Kangasalle ja Lempäälään. Tällä hetkellä sattumia on jokaisen käntyssä.

Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä on kahdeksan kunnan vapaaehtoisesti perustama organisaatio, joka on toiminut jo kymmenen vuotta. Omistajakunnissa tiedetään tarkasti, että seutujohtaja Päivi Nurmisen johtaman talon työ on ollut poikkeuksellisen tuloksellista. Kuntayhtymän yksi suuri saavutus on vilpittömän yhteishengen luominen kaupunkiseudun kuntien välille.

Tammerkoskessa ei ole virrannut vielä pitkäänkään sellaista vettä, jossa ei olisi ollut eripuran siemeniä koskien kultaisen renkaan yksituumaisuutta. Vielä muutama vuosi sitten kehyskunnissa pelättiin, että Tampere haluaa nielaista jokaisen naapurinsa rajojensa suojiin. Tamperetta pelättiin ja keskuskaupunkiin ei luotettu yhteistyökumppanina. Moni näki haamuja siellä, missä niitä ei taatusti ollut.

Tampereen kaupunkiseudun elinvoima on kukoistanut jo hyvin pitkään. Alueen asukasluku kasvaa merkittävästi vuosittain. Seutu vetää puoleensa yrittäjiä, jotka perustavat ja rakentavat tärkeitä työpaikkoja. Moni yritys toimii vientimarkkinoilla, joten hyötyjänä on koko Suomi.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus yrittää perustaa sotealueita ja luoda maakuntahallintoa. Molemmat mittaluokiltaan suuret hankkeet antavat odottaa valmistumistaan. Kansalaiset ovat jo lopen uupuneita rakenneuudistusten viivästymiseen. Eikö tälläkään hallituskaudella synny lopputulosta?

Seutujohtaja Päivi Nurminen on touhukas nainen. Hän on saanut lukuisia hankkeita maaliin, vaikka seututoimistoon on joskus satanut kananmunankokoisia rakeita. Nurmisella ja hänen esikunnallaan on tarkat piirrokset seudun tulevaisuuden suhteen. Seututoimistossa uskotaan vakavasti siihen, että organisaatiolla on tehtävää mahdollisten sote- ja maakuntauudistuksenkin jälkeen.

Tampereen kaupunkiseutu haluaa porskuttaa eteenpäin. Eheä alue luottaa siihen, että ihmiset haluavat jatkossakin tulla nimenomaan Tammerkosken partaille. Kun suomalaisilta kysytään, missä he haluaisivat elää, asua ja yrittää, suuri osa kansalaisilta vastaa: Tampereella tai sen kehyksessä.

Ylöjärven Uutiset kysyi viime viikolla pirkanmaalaisilta kansanedustajilta, ovatko he valmiita ajamaan Tampereen kaupunkiseudulle erityisasemaa – samanlaista kuin metropolialue halajaa. Parlamentaarikkojen vastaukset jakaantuivat luonnollisesti statuksen hankkimisen puolesta ja statuksen hankkimista vastaan.

Moni kansanedustaja kertoi olevansa koko Pirkanmaan asialla. Tämä on hyvin hyvä asia. Suuresta työttömyydestä kärsivä maakunta tarvitseekin taitavia lainsäätäjiä, jotta yrittäjät investoivat ja luovat uusia työpaikkoja. Nykyisillä eväillä investorit eivät laita rahojaan likoon, eivätkä yrittäjät kasvata väkimääriään.

Tampereen kaupunkiseutu sampoaa hyvää koko Suomelle. Luonnonlaki on, että Tampereen kaupunkiseudun vetovoima ei kanna sadan kilometrin päähän.

On hyvä, että euro pyörii edes keskuspaikassa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?