Myllypuron kunnostustalkoisiin voi osallistua kuka tahansa

Taimenelle viihtyisä koti

Keijärvestä Näsijärveen laskevan Myllypuron palauttamiseksi taimenille suotuisaksi kasvuympäristöksi on tehty työtä jo pitkään. Ensi perjantaina tärkeä työ jatkuu Myllypuron kunnostustalkoilla Siivikkalassa. Toistaiseksi kaikki tehdyt toimet ovat tuottaneet lupaavia tuloksia.

IMG_2776Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys (KVVY) inventoi ja sähkökoekalasti Myllypuron vuonna 2014. Inventoinnin perusteella havaittiin, että vesistö soveltuu hyvin taimenen lisääntymis- ja poikastuotantovesistöksi.

KVVY aloitti taimenkannan palauttamiseksi Myllypuroon istutustoimet mätirasiamenetelmällä vuoden 2015 kevättalvella.

Sähkökoekalastusten perusteella ensimmäisen vuoden istutukset onnistuivat poikkeuksellisen hyvin, sillä parhaimmalta noin sadan neliömetrin koealalta saatiin saaliiksi peräti 82 alle vuoden ikäistä taimenen poikasta.

Mätirasiaistutuksia jatkettiin tänä kesänä. Mäti-istutuksia ovat KVVY:n kanssa yhteistyössä tehneet Näsijärven kalastusalue, Näsijärven Lohikalayhdistys ja Ylöjärven vesien osakaskunta.

Jotta taimen viihtyisi Siivikkalaa halkovassa Myllypurossa ja alkaisi lisääntyä siinä luontaisesti, on Myllypuroa kunnostettu taimenelle sopivaksi. Ensimmäiset kunnostustalkoot järjestettiin viime vuonna.

– Silloin kunnostettiin Myllypuron alemmat kosket. Nyt siirrytään vesistössä ylöspäin Myllyrinteentien ja Kaukolantien väliselle osuudelle. Olemme siis töissä ihan taajama-alueella, vesiensuojeluyhdistyksen kalastotutkija, limnologi Heikki Holsti kertoo.

Istutukset jatkuvat vuosia

IMG_0111Kunnostustalkoiden tavoitteena on ennallistaa virtavettä ja luoda siten taimenille paremmat lisääntymis- ja elinmahdollisuudet. Uoman harkitulla kiveämiselle puolestaan pyritään muodostamaan sekä kaloille että ravuille suojapaikkoja. Myllypurossa on ennestään kohtalaisen hyvin suojapaikkoja.

– Nyt kunnostettavassa paikassa on kohtalaisen hyvä uomarakenne, mutta kutusoraikkoa siellä ei taimenelle ole. Kunnostustalkoiden pääasiallinen tarkoitus on siis saada aikaiseksi kutusoraikkoja. Yritämme myös kivetä uomaa maltillisesti, Holsti sanoo.

Kunnostusten avulla Myllypurosta toivottavasti saadaan vesistö, johon kannattaa jatkossakin istuttaa taimenia.

– Istutuksia pitää jatkaa vielä neljästä viiteen vuotta, jotta vesistöön saadaan riittävästi taimenen eri ikäpolvia. Taimen on purossa kolme vuotta, jonka jälkeen se lähtee parin vuoden vaellukselle Näsijärveen. Sen jälkeen se toivottavasti palaa Myllypuroon kutemaan, Heikki Holsti selvittää.

Tänä vuonna Myllypurossa ei tehty sähkökoekalastusta. Koekalastus on kuitenkin tarkoitus tehdä jälleen ensi vuonna.

– Saamme sitten tietoa siitä, miten kunnostukset ovat mahdollisesti kohentaneet kalatiheyttä purossa, Holsti sanoo.

Oikea varustus päälle

IMG_8481Myllypuroa pyritään kunnostamaan vuosittain. Viime ja tänä vuonna tehdyt kunnostukset saanevat siis jatkoa ensi vuonna.

– Olemme jo kysyneet maanomistajilta lupia jatkokunnostuksia varten. Ensi vuonna kunnostusalueena voisi olla Vasamajärventien eli Myllyhermannin alue, Holsti kertoo.

Kunnostustalkoisiin kannattaa varautua sopivan lämpöisellä ja säänmukaisella vaatetuksella. Mukaan kannattaa siis ottaa kumisaappaat ja sopivat työvaatteet. Myös kahluuhousuja voi käyttää, mutta ne eivät suinkaan ole pakolliset.

Talkoiden järjestäjät tarjoavat talkoolaisille työkalut ja tarvikkeet. Luvassa on myös pientä muonitusta. Talkoissa ei tarvitse olla täyttä viittä tuntia vaan kunnostukseen voi osallistua oman aikataulunsa mukaisesti.

KVVY ja muut järjestäjät toivovat, että mahdollisimman moni saapuu kohentamaan alueensa virtaveden ja taimenkannan tilaa.

IMG_0772

Myllypuron kunnostustalkoot

17.9. klo 11–18

Kaukolantie 2, 33450 Ylöjärvi

Ilmoittautuminen 14.9. mennessä: heikki.holsti@kvvy.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?