Laulaja loikkaa fantasiamaailmaan

Salin klassiset -konsertissa esiintyvä Linda Urbanski saa lauluoppia Jaakko Ryhäseltä.
Linda Urbanski, Salin klassiset, musiikki, Ylöjärven kaupungintalo

– Aina kun laulan, tulee onnellinen ja iloinen olo. Laulujen kautta pääsen elämään tunteita, loikkaamaan melkein fantasiamaailmaan. Toivottavasti voin antaa kuulijoille saman olon, sopraano Linda Urbanski sanoo.

Kesällä kaksi vuotta sitten Linda Urbanski esiintyi Seppo Ruohosen mestarikurssin päätöskonsertissa Lempäälässä. Yleisössä istui laulaja ja laulunopettaja, johon Urbanskin sopraanoääni teki vaikutuksen.

Konsertin jälkeen Jaakko Ryhänen välitti Urbanskille terveiset.

– Hän sanoi, että olen tervetullut laulutunneille, jos kiinnostaa. Se oli iso askel kohti unelmani toteutumista, Linda Urbanski kertoo hymyillen.

Ryhänen on opettaja, joka vaatii oppilailtaan paljon. Se ei Urbanskia hätkäytä: hän vaatii itsekin itseltään paljon.

– Parhaaseen pyritään, eikä vähempään tyydytä!

Sopraano tietää, että laulaminen on jatkuvaa oppimista. Esimerkiksi artikulaatio ja hengityksen pitäminen alhaalla ovat yksityiskohtia, joiden hiominen ei lopu.

Laulaminen on Urbanskin intohimo ja oopperalaulajan työ hänen suuri unelmansa. Viime vuonna laulaja oli mukana Tampereen kamarioopperayhdistyksen satuoopperoissa. Voita leipänsä päälle hän hankkii toistaiseksi tutkijana Tampereen yliopistossa. Tekeillä on väitöskirja biotekniikan alalta.

– Päivätyö tuo omat velvollisuutensa. Ihan kaikkea en siis pysty musiikille antamaan mutta annan niin paljon kuin vain voin.

Se on aika paljon. Linda Urbanski laulaa päivittäin – parhaimpina päivinä neljä tuntia. Laulutunteja Ryhäsen johdolla on kerran viikossa.

– Jaakon tapaaminen oli onnenpotku, joka tuli juuri sopivaan saumaan. Olin lopettanut lauluopinnot Pirkanmaan musiikkiopistossa vuotta aiemmin, kun piti keskittyä diplomityön tekoon. Ajattelin silloin, että laulaminen jää varmaan vain rakkaaksi harrastukseksi.

Toissakesäiselle laulamisen mestarikurssille Urbanski meni äitinsä patistamana ja onneksi meni. Nyt unelma voi konkretisoitua.

Ensi viikolla Ylöjärven-konsertissaan Urbanski esittää muun muassa Merikannon ja Melartinin kappaleita sekä Puccinin ooppera-aarioita. Myös tuttuja musikaalisävelmiä kuullaan.

Salin klassiset -konsertti

18. syyskuuta kello 16 kaupungintalon Ylöjärvi-salissa. Esiintyjinä sopraano Linda Urbanski ja pianisti Juhana Mattila.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?