Pelastuskoira haistaa jopa viikon vanhan jäljen

Tarkka nenä voi pelastaa ihmishengen

Tampereen seudun etsintäkoirat TSE ry järjesti viikonloppuna valtakunnallisen pelastuskoirien ryhmäkatselmuksen, jossa hälytystason koirien etsintätaitoja testattiin erilaisissa ympäristöissä. Ylöjärvellä koirat päästettiin haistelemaan vanhan paloaseman tiloihin ja sen sokkeloiseen kellarikerrokseen.
Varsinais-Suomen pelastuskoirissa toimiva Rati on ollut hälytyskoirana parin vuoden ajan.

Varsinais-Suomen pelastuskoirissa toimiva Rati on ollut hälytyskoirana parin vuoden ajan.

Launtaiaamuna vanhan paloaseman pihaan parkkeeraa autonsa viisihenkinen ryhmä. Keltaisiin huomioliiveihin sonnustautunut naisporukka ryhtyy availemaan autojensa takakontteja, joista kantautuu jo vinkunaa. Luukkujen auetessa alkaa vilkas hännän heilutus, kun mukana matkustaneet koirat arvailevat keskenään, kuka niistä pääsee seuraavaksi hommiin.

Takakonteista hyppäävät maankamaralle työkaverukset Eetu ja Rati, jotka ovat omistajiensa tapaan pukeutuneet työtehtävän vaatimiin virkavaatteisiin: Varsinais-Suomen pelastuskoirien liiveihin.

Turkulaisporukka on saapunut Ylöjärven vanhalle paloasemalle hälytystason pelastuskoirien ryhmäkatselmukseen, jossa koirakot testaavat taitojaan ihmisen etsinnässä lavastetuissa tilanteissa.

– Pelkästään Pirkanmaalla katoaa vuosittain 15–20 ihmistä, joista iso osa on muistisairaita. Kadonneiden joukossa on myös lapsia sekä itsetuhoisia ja eksyneitä ihmisiä, vanhalla paloasemalla koirakkoja testaava Jaana Haarni kertoo ja lisää, että virallinen pelastuskoira vastaa pimeässä maastoetsinnässä jopa 50:tä ihmistä.

Merja-niminen nainen löydettiin makaamasta paloaseman kellarista. Nainen oli kertomansa mukaan telonut jalkansa, jossa oli avomurtuma. Pelastustiimin jäsenet antoivat Merjalle ensiapua ja lastoittivat hänen jalkansa puupalikalla.

Merja-niminen nainen löydettiin makaamasta paloaseman kellarista. Nainen oli kertomansa mukaan telonut jalkansa, jossa oli avomurtuma. Pelastustiimin jäsenet antoivat Merjalle ensiapua ja lastoittivat hänen jalkansa puupalikalla.

Rakennusetsintä hankalinta

Pelastuskoira Rati etenee kellarin pimeydessä taskulamppu kaulassaan vilkkuen jonon ensimmäisenä. Välillä koira katoaa pimeyteen, mutta kaulassa kilisevä kello ja haukku ilmoittavat, että joitakin hajuja on löytynyt.

– Ratille rakennusetsintä on uutta, sillä normaalisti treenaamme metsässä. Rakennusetsintä on koiralle kaikista haastavinta, sillä hajut voivat siirtyä ilmastoinnin mukana eri paikkoihin, koiran ohjaaja kertaa kellarin pimeydessä edetessään.

Aikansa nuuskittuaan ja kellaria koluttuaan Rati ilmoittaa voimakkaalla haukulla, että on tehnyt löydön. Eräästä käytävästä löytyy makaamasta Merja-niminen nainen, jolla on avomurtuma jalassaan. Koiran mukana kulkenut ryhmä paikkaa Merjan asianmukaisesti ja soittaa ambulanssin paikalle.

Tehtävän lopuksi paloaseman alueelta on tavoitettu yhteensä neljä potilasta, joista yksi löydettiin menehtyneenä. Molemmat koirat, Eetu ja Rati, ovat varmoja, että kellarissa on vielä joku, jota ne eivät vain osaa paikantaa.

Pienellä avustuksella Eetu löytää pukukaapista haavoittuneen naisen, jolla on haarukka silmässään. Koira tassuttelee innoissaan ohjaajansa luo ja ilmaisee löydön hyppäämällä tätä vasten.

– Koira tiesi, että täällä on jotakin, mutta haju saattoi kulkeutua ilmastoinnin kautta vastakkaiselle seinälle, ohjaaja miettii.

Vuosien koulutus

Paloaseman tehtävärastilla pelastustiimiläiset eivät saaneet koskea mihinkään ilman lupaa. Ideana oli, että koira hoitaa etsijän työt.

Paloaseman tehtävärastilla pelastustiimiläiset eivät saaneet koskea mihinkään ilman lupaa. Ideana oli, että koira hoitaa etsijän työt.

Ryhmäkatselmuksen tiedottamisesta vastaava Eeva Kaataja kertoo, että Eetun ja Ratin kaltaisten pelastuskoirien kouluttaminen vie aikaa kahdesta neljään vuotta.

Kolmatta pelastuskoiraansa kouluttava Kaataja huomauttaa, että etsintöihin soveltuu rotu kuin rotu mutta koiran on kestettävä vaativia olosuhteita. Lisäksi koiran on oltava terve ja yhteistyökykyinen.

– Pelastuskoiran tärkein väline on nenä, ja koiralla on oltava motivaatio kohdillaan.

Nenänsä hallitseva ja pitkälle koulutettu koira voi haistaa jopa muutamia päiviä vanhan tai jopa viikon vanhan jäljen, jos alueella ei ole liikkunut muita ihmisiä.

Pelastuskoira osaa hyödyntää etsinnöissä sekä jäljestystä eli maasta otettua hajua että ilmavainua.

– Yleisin käsitys on, että koiralle annetaan haisteltavaksi hanska, jonka hajua se seuraa. Tällaista voidaan opettaa, mutta virallisia hajuntunnistuskoiria  meillä ei Suomessa ole.

Kaataja on ollut koiriensa kanssa mukana lukuisissa etsinnöissä. Yhden kerran hänen koiransa on löytänyt pelastettavan ihmisen luo, mutta liian myöhään.

– Oma koirani löysi metsästä ihmisen, joka oli menehtynyt jo muutamia päiviä ennen löytämistään. Emme pysty kouluttamaan koiria suoranaisesti vainajan etsimiseen, koska meillä ei ole käytössä todellista vainajan hajua. Useimmiten lähes kaikki pelastuskoirat reagoivat vainajan hajuun jollakin tavalla, ja taitava pelastuskoiran ohjaaja osaa lukea koiransa reaktiot tarkasti, hän sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?