Antti Veteläinen palasi Teivoon lähes kuuden vuoden tauon jälkeen

Teivon paluumuuttaja

Ylöjärveläisen Ari-Pekka Pakkasen leivissä työskennellyt Antti Veteläinen palasi Ruotsista takaisin Teivon tallinmäelle. Nyt hän työskentelee Markku Niemisen palkkalistoilla. Nuori mies hamuaa tulevaisuudessa valmentajaksi.
ravit, Antti Veteläinen, Teivon ravirata, Nefertiti Frido

Ravikyky Antti Veteläinen työskentelee nykyisin Markku Niemisen leivissä Teivon ratatallilla. Kaksivuotias tamma Nefertiti Frido aloittelee omaa kilpailu-uraansa. Nouseva valmentajakandidaatti Antti Veteläinen saa varmasti antaa oman silauksensa tamman harjoitteluun.

Varsin mielenkiintoinen yhteensattuma vei Antti Veteläisen lähes kuuden vuoden ajaksi töihin Ruotsiin. Reissun oli tarkoitus olla hiukan lyhyempi kuin reilut puoli vuosikymmentä.
– Työskentelin tosiaan Pakkasen Ari-Pekan palveluksessa puolitoista vuotta täällä Teivossa. Päävastuualueenani olivat puolitoistavuotiaat varsat.
– Yhtenä lauantai-iltana suunnitelmani muuttuivat radikaalisti. Ari-Pekka tuli käymään tallilla ja ehdotti, että lähtisimme Ruotsiin parin viikon kilpailureissulle. Tuo matka venähtikin miltei kuuden vuoden savotaksi, Veteläinen hymyilee.
Nuori raviammattilaisen alku pakkasi kapsäkkinsä ja lähti rakentamaan uraansa Svea Mamman hoiviin.
Ensimmäinen arkinen haaste Veteläiselle oli ruotsin kieli.
– Minulla oli aluksi iso kynnys puhua ruotsia. Me suomalaiset olemme tyypillisesti sellaisia, että puhumme ruotsia vain silloin, kun se sujuu 110-prosenttisesti.
– Sain ajan myötä kielen puhumiseen lisää rohkeutta ja se alkoi sujumaan paremmin.

AP:lle paljon plussaa

Antti Veteläinen on erittäin kiitollinen edelliselle työantajalleen, ylöjärveläiselle Ari-Pekka Pakkaselle.
– Ensimmäisenä työvuotenani vastasin yksin Ari-Pekan Ruotsintallin hevosista. Hevosmäärä vaihteli neljän ja kahdeksan välillä.
– Minun pitää nostaa lakkia Ari-Pekalle siitä, että hän antoi minulle heti alussa todella paljon vastuuta. Hänen kantavana oppinaan oli se, että virheistä voi ottaa opiksi.
Ylöjärveläisvalmentaja Pakkanen ohjasi nuorta tulokasta isällisen pehmeästi kohti vankempaa ammattitaitoa.
– Kun tein virheitä, Ari-Pekka otti kritiikin omalle kontolleen. Onnistumisistani hän taas kehui minua vuolaasti.
Työnantaja Pakkasen lisäksi koko ruotsalainen ravikulttuuri on työntänyt Antti Veteläistä yhä taitavammaksi alan ammattilaiseksi.
– Yksi selkeä ero suomalaisen ja ruotsalaisen raviurheilun välillä on se, että lajin raskaan työn raatajat eli esimerkiksi hevosten hoitajat, ja tallityöntekijät, saavat Ruotsissa paljon enemmän arvostusta osakseen kuin täällä koto-Suomessa, Antti Veteläinen vertailee.

Erilainen ajokulttuuri

Ruotsalainen raviurheilu eroaa myös ajokulttuurien suhteen kotimaisesta versiostamme.
– Pohjanlahden toisella puolen ajetaan ensimmäiset parisataa metriä täysillä. Sen jälkeen tempo tasaantuu selkeästi. Lähtöjen ratkaisut nähdään Ruotsissa yleensä viimeisen 500 metrin aikana.
– Suomessa lähtöjen avaukset venyvät usein liian pitkiksi. Ne taas syövät hevosten iskukykyä pitkässä juoksussa, Antti Veteläinen huomauttaa.
Ruotsissa suhtaudutaan lähtöratoihin astetta kunnioittavammin.
– Esimerkiksi lähtöjen suosikkihevosillla ei lähdetä ajamaan aggressiivisesti eteenpäin hinnalla millä hyvänsä, jos lähtöpaikka on heikko.
– Ruotsissa ymmärretään se seikka, että voittoa on helpompi havitella, kun rata-arvonnassa käy parempi tuuri mahdollisesti seuraavalla kerralla, Veteläinen perustelee.

Kohti omaa tallia

Raviurheilu on ollut Antti Veteläiselle itsestään selvä ammatinvalinta jo pikkunassikasta lähtien.
– Innostus on lähtenyt lapsuudenkodistani. Isäni on ollut raviurheilun harrastaja.
– Oma kiinnostukseni hevosiin on syventynyt jo varhaisessa vaiheessa. Kun muut lapset piirsivät autoja alakoulun kuvaamataidon oppitunneilla, minä hahmotin paperille raviohjastajan.
Antti Veteläinen on raviurheilun nouseva ammattilainen. Lienee vain ajan kysymys, milloin hän laittaa oman tallin pystyyn.
– Toki oman tallin perustaminen on tavoitteeni jollakin aikavälillä. Nautin siitä työstä, kun saan nähdä varsan kehittyvän pikku hiljaa kilpahevoseksi.
– Olen nähnyt paljon erilaisia treenareita. Ketään ei voi silti suoraan kopioida, vaan oma valmennusfilosofia pitää luoda itse, Veteläinen pohdiskelee.
Milloin nuori ja lupaava valmentajanalku nähdään Teivon ratavalmentajana?
– Toivottavasti se tapahtuu viimeistään vuonna 2020, paluumuuttaja lohkaisee.
Kun Antti Veteläinen palasi Teivon tallinmäelle, se merkitsi myös sitä, että hän muutti takaisin Ylöjärvelle.
– Ylöjärvi on kasvukaupunki. Olen laittanut merkille, että tänne on noussut paljon uusia asuntoja vajaan kuuden vuoden aikana, kun olen ollut Ruotsin-reissulla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?