Ylöjärven ensimmäinen extremejuoksu on raju rypistys

Taisteluhäkistä lenkille

Miltä kuulostaisi puolimaratonin juokseminen? Entä jos sen aikana pitäisi myös ryömiä, kahlata ja kiivetä? Tälle hurjan kuuloiselle ajatukselle perustuu tapahtuma, joka valtaa Ylöjärven keskustan syyskuun alussa.
Finland X Run, extremejuoksu, juoksu, tapahtuma, Kuntosudet

Finland X Run -tapahtuma värittää Ylöjärven keskustan katukuvaa syyskuun ensimmäisenä lauantaina. Suurin osa esteistä on sijoitettu urheilukentille.

Finland X Run -nimeä kantava tempaus on tamperelaisen Marko Tapion hengentuote. Pitkän linjan liikuntamies sai kipinän tapahtuman järjestämiseen sen jälkeen, kun hän itse osallistui muutamaan extremejuoksuun.

– Tämä on trendijuttu liikunnassa juuri nyt. Lyhyesti sanottuna kyse on juoksusta, jonka aikana kohdataan monenlaisia esteitä, mies selvittää.

Ylöjärven tapahtumassa juoksureitillä on yhteensä 12 estettä. Tapion mukaan ne ovat haastavia, mutta eivät missään nimessä ylitsepääsemättömiä.

Mainitsemisen arvoisia ovat esimerkiksi raflaavasti nimetyt ”taisteluhäkki”, ”vuoristorata” ja ”spartan askeleet”.

– Vuoristorata on käytännössä asetelma eri korkuisia kuormalavoja. Spartan askeleissa taas loikitaan isojen työkonerenkaiden läpi, Tapio luettelee.

– Taisteluhäkki on koko juoksun ensimmäinen este. Se on aidattu jalkapallokenttä, jonka sisällä juoksijoiden pitää väistellä taklausta yrittäviä rugbyn pelaajia, hän jatkaa hymyillen.

Aron rannasta starttaavassa kisassa on kolme matkaa, joista pisin on miehekkäät 22 kilometriä. Kahdella lyhyemmällä matkalla esteet ylitetään kerran, mutta pisimmällä kahdesti.
Maaliin pääsy vaatii kokonaisvaltaista kuntoa.

– Pitää olla voimaa, kestävyyttä ja räjähtävyyttä. Koko paketti siis.

Rankkaa ja kepeää yhtä aikaa

Finland X Run, extremejuoksu, juoksu, tapahtuma, Kuntosudet

Näitä ilmoituksia on ilmestynyt kesän mittaan ympäri Tampereen seutua. Marko Tapion mukaan jalkatyötä Finland X Runin markkinoimiseksi on tehty todella paljon.

Tapio korostaa, että Finland X Run ei ole ryppyotsainen tapahtuma. Tavoitteena on pikemminkin iloinen liikuntafestivaali, johon kaikkien on mukava tulla.

– Palkitsemme sarjojen voittajien lisäksi parhaat kisa-asut. Eli kannustamme tulemaan paikalle hauskoissa puvuissa – vähän niin kuin muissakin vastaavissa tapahtumissa Suomessa on nähty, järjestäjä kertoo.

Extremejuoksun suosio on kasvanut 2010-luvulla räjähdysmäisesti. Tunnelmaltaan kepeitä, mutta urheilullisesti rankkoja liikuntatapahtumia on järjestetty viime vuosina muun muassa Oulussa, Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Tahkolla.

Eniten kävijöitä on ollut Extreme Run -kiertueella, jonka Vantaan osakilpailu keräsi tänä vuonna yli 4 000 osanottajaa.

– Meillä ei ole virallista kävijätavoitetta, mutta kyllä tänne noin 3 000 juoksijaa mahtuu, Tapio juttelee.

– Ennakkoilmoittautumisia on tullut runsaat 400. Ilmoittautua voi vielä paikan päällä kisapäivänäkin, hän vinkkaa.

Finland X Run

Ylöjärven ydinkeskustassa lauantaina 3. syyskuuta klo 14 alkaen.

Taustalla uusi seura

Extremetapahtuma Finland X Runin viralliseksi järjestäjäksi mainitaan yhdistys nimeltä Kuntosudet ry. Marko Tapion mukaan kyseessä on uusi, Ylöjärvelle toimintansa keskittävä liikuntaseura.

– Yhdistys rekisteröitiin viime vuoden alussa, ja toimintaa aloittelimme viime vuoden lopulla. Satsaamme rentoon kuntoliikuntaan, seuran puheenjohtaja kuvailee.

Vielä viime talvena Kuntosudet yritti vakiinnuttaa paikkaansa Ylöjärvellä kamppailu- ja itsepuolustuskurssien avulla. Nyt strategiaa on Tapion mukaan muutettu.

– Jatkossa keskitymme entistä enemmän ikäihmisten ja työväestön kuntoa ylläpitävään toimintaan. Siis esimerkiksi keppijumppiin ja sen sellaisiin, hän kertoo.

– Toki voimme järjestää muunlaisiakin harjoituksia, jos kysyntää on. Ainakin kahvakuulatreenejä saattaa olla luvassa, Tapio lisää.

Keväällä ja kesällä Kuntosudet ry:n kaikki paukut on keskitetty Finland X Runiin. Ensimmäistä kertaa järjestettävä tapahtuma on vaatinut paljon suunnittelua, kontaktointia ja sopimusten solmimista.

– Yhteistyökumppaneiden löytäminen ei ole helppoa, mutta olemme onnistuneet siinä aika hyvin. Onneksi, koska ilman tiimityötä tapahtumaa ei voisi järjestää, Tapio kiittelee.

– Ajatuksenamme on, että tapahtuma toisi seurallemme tunnettuutta ja nimeä. Jos kaikki menee hyvin, tästä voi tulla vuosittainen juttu, hän ennakoi.

Kommentit (7)

    • Hanna Suominen

      Mistähän unestasi ja sairaasta maailmastasi heräsit selkeä kateus ja vele näkyy kirjoituksestasi oltiin kahdella joukkueella juoksemassa Finland X Runissa ja tapahtuma oli todella hieno ja saimme upean kokemuksen ensi vuonna uusiksi.Kisoissa kaikilla oli hauskaa ja ihmiset oli onnellisia.Olet selkeesti negatiivinen somettaja joka haluaa mustamaalata seurojen toimintaa Pirkanmaalla.Tapahtuma oli lisäksi edullinen ennakkolippu maksoi 35e kummaa keksittyä propagandaa.Nauraa saa asiattomille huu haa kirjoituksille .

  1. Janne Nieminen

    Me käydään perheemme kanssa harrastamassa perheliikuntaa ja hauskaa on aina ollut kaikilla.Suosittelemme kunto susiin liittymistä harrastaminen on halpaa,laadukasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?