Juhlakonsertti täytti Eppujen toiveet

”Toivottavasti yleisölläkin oli hauskaa”

40-vuotiaan Eppu Normaalin jäsenillä on ollut viime päivinä hymy herkässä. Loppuunmyyty juhlakonsertti Ratinan stadionilla sujui jotakuinkin niin, kuin pyöreitä vuosia täyttänyt bändi toivoikin. Kitaristi Pantse Syrjälle kokemus oli unohtumaton.
Eppu Normaali, Eput Ratinassa

Pantse (oik.) ja Aku Syrjä eivät lepää laakereillaan edes massiivisen juhlakonsertin jälkeen. Eppu Normaali jatkaa kesäkiertuettaan tällä viikolla Helsingissä.

Kahdeksan rekkakuormallista tekniikkaa, 90-henkinen filharmoniaorkesteri, 30 000 katsojaa… Eppu Normaalin juhlakeikalla kaikki oli suurta.

Lukuisista liikkuvista osista huolimatta konsertti sujui kaiken kaikkiaan hienosti. Tätä mieltä on yhtyeen kantaviin voimiin lukeutuva Pantse Syrjä.

– Kyllä keikasta jäi tosi hyvä maku, ainakin minulle.

– Minusta tuntuu, että me onnistuimme pitämään lavalla kunnolla hauskaa. Toivottavasti yleisöstä tuntui samalta, kitaristi-biisintekijä kertoo.

Monessa liemessä keitetyille Epuille 40-vuotiskeikka toi repullisen uusia kokemuksia. Vaikka bändi oli esiintynyt täydelle Ratinalle jo vuonna 2004, se ei ollut koskaan aiemmin esiintynyt filharmonikkojen kanssa.

Lisäksi viimeisimmän keikan visuaalisuus oli omaa luokkaansa.

– Näin paljon emme olleet satsanneet show’n näyttävyyteen, ikinä, Syrjä sanoo.
– Lavalla oli kaikki mahdolliset härpäkkeet, ja toteutusta mietittiin tosi pitkään. Meille oli tärkeää tehdä keikasta meidän näköisemme, ja mielestäni onnistuimme siinä, suunnittelussa mukana ollut Eppu pyörittelee.

Syrjän mukaan yhtyeellä ei ollut keikan aikana aavistustakaan, miltä show yleisölle näytti. Eppujen takana oli valtavasti av-tekniikkaa, mutta bändi itse keskittyi siihen, minkä se taitaa parhaiten – soittamiseen.

– Keikan jälkeen menin Youtubeen ja katselin muutaman fanien lataaman videopätkän. Meininki vaikutti ihan asialliselta, Syrjä naurahtaa.

”Perhosia vatsassa”

Suurimman osan Eppu Normaalin hiteistä säveltänyt Pantse Syrjä pitää 40-vuotiskeikkaa merkittävänä merkkipaaluna yhtyeen uralla. Hän ei usko, että mikään suomalainen bändi ylittää Eppujen tarjoamaa spektaakkelia vähään aikaan.

– Pakko on myöntää, että lavalle nouseminen jännitti. Minulla on edelleen perhosia vatsassa ennen joka ikistä keikkaa – ja se on ihan hyvä juttu.

– Jännitys laukeaa, kun ensimmäisen biisin ensimmäiset soinnut pääsee lyömään kitarasta ilmoille. Niin kävi tälläkin kertaa, punkralli Jee Jeellä Ratinassa aloittanut kitaristi kuvailee.

Keikan aikana lavalla vierailivat Eppu Normaalin tarinaan olennaisesti kuuluvat Mikko Saarela ja Eero ”Safka” Pekkonen. Muutama fani jäi ihmettelemään, miksei 1980-luvulla bändissä soittanut Mikko Nevalainen esiintynyt juhlan hetkellä ollenkaan.

Syrjän mukaan asia ei edes juolahtanut Eppujen mieleen.

– ”Vaari” Nevalainen oli basisti, kun taas esimerkiksi Mikko Saarela oli myös biisintekijä. Meillä ei ollut vierailevalle basistille erityistä tarvetta, hän perustelee.

”Uusi albumi tulossa”

Vielä viime talvena Eppu-leiristä lupailtiin, että Ratinan juhlakeikalla kuultaisiin myös kokonaan uutta musiikkia. Näin ei lopulta kuitenkaan käynyt.

– Niin, nolona joudun myöntämään ettemme ehtineet saada biisejä valmiiksi, Pantse Syrjä toteaa.

Eppujen biisinteosta on jo 1980-luvun alkupuolelta lähtien vastannut tehokaksikko Martti Syrjä–Pantse Syrjä. Veljekset ovat puuhanneet uuden materiaalin parissa jo jonkin aikaa, ja biisiaihioita on valmiina jo runsain mitoin.

Pääsäveltäjä Pantse Syrjä on varma, että tuotokset näkevät vielä päivänvalon.

– Kyllä uusi Eppu Normaali -albumi tulee vielä. Aikataulua en osaa kertoa, mutta se tulee, hän sanoo itsevarmana.

Kommentit (2)

 1. AnneN

  Konsertti oli vielä paljon parempi kuin odotin! Pari kysymystä – mikä juttu on toi Pantse + purkka? Ekkö pelkää, että se menee väärään kurkkuun kun laulat ja soitat? Ja onko Martti ruvennut ottaan laulutunteja, vai miten on mahdollista, että ääni kesti niin hyvin ja kuulosti mahtavalta, joku 40 biisiä kumminkin?

 2. Sari TH

  Kiitos edelleen Epuille!
  Kyllä! Minulla & seurueellani oli hauskaa Ratinassa kanssanne!
  Keikka oli yliveto! Nostalgia oli mukana, mutta nykytekniikka ja vilharmoonikot toivat uutta särmää touhuun! Hyvä äijät!!!!
  Olen ainakin Poliisin pamputtamisesta alkaen kuunnellut ja seurannut touhuanne. Tänään en ollut Hesan keikalla, kun perhe verottaa äiteetä.. Kaikkea parasta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?