Työväenopisto yhdistää monen ikäisiä

Viime viikonloppuna ylöjärveläisten postilaatikoihin kolahti tuhti lukupaketti, kun Tampereen seudun työväenopiston vihko tämän syksyn kurssitarjonnasta jaettiin koteihin. Työväenopisto tarjoaa mukavia kursseja harrastukseksi ja ilmaisluentoja puhuttavista aiheista.

Tampereen seudun työväenopistolla on tänä syksynä suunniteltuja kursseja yli tuhat. Näistä pelkästään Ylöjärvellä järjestetään 252 kappaletta. Määrä on pysynyt suunnilleen samana viime vuodesta. Tampereen seudun työväenopiston apulaisrehtori Päivi Varjosalo muistuttaa, että ylöjärveläiset saavat vapaasti käydä kursseilla ja luennoilla myös Tampereen puolella.

– Nyt kun tuli joukkoliikenneuudistus, kustannukset Tampereelle kulkemiseen pienenivät, mikä on hieno juttu. Tämäkin voi helpottaa kulkemista Tampereella järjestettäville kursseille, Varjosalo iloitsee.

Kaupunkien kurssitarjonnasta löytyy jonkin verran samaakin, mutta esimerkiksi joidenkin kielien opetusta järjestetään ainoastaan Tampereella.

Perinteisten kielten lisäksi Ylöjärvellä pääsee tänä syksynä tutustumaan kiinan alkeisiin elokuun viimeisenä päivänä. Tuolloin parin tunnin aikana tutustutaan maailman puhutuimpaan kieleen. Illan aikana oppii myös muutaman sanan kiinaa.

Lisäksi englantia ja venäjää opetellaan uudella tavalla, laulamalla.

– Siinä oppii kieltä huomaamattaan, hauskalla tavalla, Varjosalo sanoo.

Kursseja ympäri Ylöjärveä

Ylöjärvellä järjestetään toimintaa 34:ssä eri paikassa. Uutena paikkana on otettu käyttöön Siivikkalan Serlapuiston päiväkoti.

Päivi Varjosalo, Tampereen seudun työväenopisto

Päivi Varjosalo kertoo, että hänen työnsä suola on, kun ilmoittautumisissa tulee yllätyksiä. – On aina hienoa, kun jokin yllättävä kurssi kerää paljon osallistujia. Tuleva aika on vähän kuin joululahjoja avaisi, kun odottaa, mitkä kurssit lähtevät täyttymään ja kuinka nopeasti.

– Ylöjärvellä on hienoja paikkoja, joissa voimme toimia. Olosuhteet paranee koko ajan, kun vanhoja rakennuksia remontoidaan ja tulee uusia, Varjosalo kiittelee.

Tarjontaa on ripoteltu myös haja-asutusalueille. Viljakkalassa pääsee harrastamaan esimerkiksi kuntojumppaa,

Kurussa puolestaan järjestetään muun muassa lasten ja nuorten kuvataidetyöpaja, pianonsoittotunteja sekä opetellaan ruusukranssien valmistusta. Kurussa kurssipaikkoja on kuusi.

– On tärkeää, että opisto menee sinne, missä ihmiset ovat. Me olemme halunneet järjestää kursseja mahdollisimman lähellä asukkaita – sellaisissakin paikoissa, joissa välttämättä muut eivät ole yhtä innokkaita pitämään toimintaa.

Muutamilla kursseilla pääsee liikkumaan myös luontoon. Varjosalo vinkkaakin, että kauempaakin kannattaa lähteä Kuruun luontokuvauskurssille upeiden maisemien vuoksi.

Kursseille ei ole varsinaista ikärajaa. Tosin aiheet raamittavat jonkin verran osallistujatyyppiä.

– Nuoret voivat hyvin osallistua aikuisten ryhmään, jos haluavat. Siitä muodostuu herkullinen tilanne, kun eri sukupolvet kohtaavat toisensa.

Senioreille ja työttömille etua

Opetushallitus tukee yli 65-vuotiaiden ylöjärveläisten opiskelua työväenopiston kursseilla. Sekä syys- että kevätlukukaudella seniori voi valita yhden kurssin, jonka hinnasta hän saa 30 prosentin alennuksen.

Lisäksi Tampereella tai Ylöjärvellä asuva työtön työnhakija voi hakea avustusta yhteen kurssimaksuun lukukaudessa. Avustuksen suuruus on 35 euroa.

– Emme ole halunneet rajoittaa sitä, minkä kurssin työtön ottaa alennuksella. Kaikki lähteminen kotoa ihmisten ilmoille ja aktiivisena pysyminen on tärkeää.

Työväenopiston kursseilla käyvät ovat taustaltaan hyvin erilaisia: on eläkeläisiä, nuoria opiskelijoita, kiireisiä liikemiehiä ja kotiäitejä.

– Harrastus yhdistää ihmisiä, joten kursseilta saa myös tärkeitä ihmiskontakteja.

Tarjonta muuttuu aina vähän

Kevätkauden kursseja aletaan suunnitella jo nyt. Jokaiselle lukukaudelle yritetään keksiä aina jotain uutta.

– Haluamme kannustaa ihmisiä ottamaan itse yhteyttä ja esittämään toivomuksia. Hassuja toiveita ei ole olemassakaan. Pienemmillä paikoilla usein tiedetään, minkä tyyppistä toimintaa sinne tarvittaisiin.

Toivomusten lisäksi opistolla suunnitellaan kursseja trendejä haistelemalla: mikä asia on juuri nyt tapetilla. Varjosalon mukaan maailman tilanne ja talous vaikuttavat myös siihen, miten ihmiset käyttäytyvät ja millaisia kursseja kaivataan.

– Voimme tarjota tietoa, mutta myös arkea tasoittavia kursseja, jotka tuovat mielenrauhaa ja iloa elämään.

Opistolla on tarjontaa vauvasta vaariin. Kurssit ovatkin olleet suosittuja, sillä Ylöjärvellä yli 5 000 asukasta hyödynsi viime vuonna opiston palveluja.

– Se on huikea määrä varsinkin kun muistetaan, että Ylöjärvellä on asukkaita reilut 30 000.

Kursseista suosittuja ovat olleet liikuntaan ja musiikkiin liittyvät opinnot. Lisäksi suomalaisten Japani-innostus näkyy tarjonnassa selkeästi. Moision koululla pääsee tänä syksynä opettelemaan mangojen ja sarjakuvien piirtämisen perusteita. Ylöjärven yhtenäiskoululle voi sitä vastoin mennä taittelemaan origameja tai kokeilemaan sashiko-kirjontaa opettajan opastuksella.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?