Vuorineuvos Paavo V. Suominen isännöi luomansa Suomen Jäähdytystekniikan Museon 30-vuotisjuhlaa

Kylmäalan grand old man vakuuttaa toimialan kehittyvän ja kasvavan

Euroopankuulun Huurteen luonut vuorineuvos Paavo V. Suominen, 96, toimii itse oppaana kokoamansa Suomen Jäähdytystekniikan museon 30-vuotisjuhlassa Ylöjärven Härkilevossa sunnuntaina 3. syyskuuta. Kansainvälistä arvostusta nauttiva tekniikan kunniatohtori kannustaa suomalaisnuoria kohdistamaan älynsä ja tarmonsa kylmäalan kehittämiseen. Hänen mukaansa työtä riittää maailman tappiin.
Paavo V. Suominen

Vuorineuvos Paavo V. Suominen iloitsee erikoismuseostaan, joka viettää sunnuntaina 3. syyskuuta 30-vuotisjuhlaansa. – Juhlapäivänä kaikki ylöjärveläiset ovat tervetulleita tutustumaan kokoelmiimme, hän kutsuu. (Kuvat ja video: Rami Marjamäki)

Vuorineuvos Paavo V. Suominen iloitsee siitä, että hän oivalsi jo nuorukaisena laittaa kaikki kylmäalan esineet varmaan talteen.
Menestyksekkään ja moni-ilmeisen elämäntyönsä kylmäteollisuudessa tehnyt toimialansa konkari on koonnut ainutlaatuisen erikoismuseon, joka toimii Huurteen kasvumailla Ylöjärvellä.
– Suomen Jäähdytystekniikan Museo kertoo minun ja Heli-vaimoni värikkään elämäntaipaleen yrittäjinä. Toimintamme alkoi vain puolentoista neliön kokoisessa kylpyhuoneessa Tampereella vuonna 1947. Sinnikkyydellämme loimme Huurteesta Euroopan suurimman kylmäkalusteiden valmistajan.
Museossa on esillä runsaat 300 esinettä.
– Kokoelmamme avaa koko kylmäalan valtavan kehitysjuoksun. Omistuksessamme on kansainvälisesti merkittäviä uniikkeja esineitä kuten Audiffren-kompressorikoneisto eli pallojäähdytyskoneisto 1900-luvun alkuvuosilta. Harvinaisuudesta ovat olleet kiinnostuneita muun muassa tekniikan museot niin Euroopasta kuin Amerikasta, Suominen kertoo.
Museo esittelee valokuvin ja lyhyin esittelytekstein Suomen kylmäteollisuuden uranuurtajat 120 viime vuoden ajalta.

Nuoria älykköjä on kannustettava

Paavo V. Suominen muistaa piiruntarkasti hetken, jolloin hän päätti, että kylmäala on hänen bisneksensä.
Vuonna 1936 nuorukainen luki kotonaan Hangossa ruotsinkielistä paikallista sanomalehteä, jossa oli pieni uutinen siitä, miten elintason nousu yhdellä prosentilla merkitsee kylmäalan tuotteiden tarpeelle kuuden prosentin kasvua.
– Siinä siunatussa tuokiossa päätin, että hakeudun alan koulutukseen ja oppiin konsteilla millä hyvänsä. Tieni ei ollut helppo, mutta pidin tahtoni. Haluankin sanoa kaikille nuorille, että olkaa taistelijoita. Pitäkää päänne ja tavoitteenne. Älkää koskaan antako periksi.
– Tunnuslauseeni on ollut koko elämäni ajan: Kun oikein unelmoi, toivoo ja tahtoo, niin kaikki toivomukset toteutuvat, jos eivät tänään, niin ehkä huomenna tai sitten myöhemmin tulevaisuudessa, mies evästää.
Vuorineuvoksella on selkeäsanainen toive Suomen poliitikoille:
– Kannustakaa nuoria älykköjä opiskelemaan ja perustamaan yrityksiä. Nuorilla on ideoita ja visioita – he jaksavat tehdä kovasti töitä. Yhteiskunnan on muututtuva paljon nykyistä kannustavammaksi. Järjestelmämme on kankea ja monimutkainen.
Suomisen mukaan kylmäalan työtä riittää myös alan ruohonjuuritasolla. Alan firmat tarvitsevat kylmäsuunnittelijoita ja -asentajia.
– Suomessa yritys ei saa menestyä hyvin eikä huonosti. Jos yritys menestyy hyvin, se tapetaan veroilla, ja jos yrityksellä menee jossain vaiheessa huonosti, se tapetaan takuupolitiikalla, Suominen herättelee.
Vuorineuvos iloitsee siitä, että hänen aikanaan Huurre toimi todellisena yrittäjäopistona.
– Moni hankki meiltä korkean ammattitaidon ja perusti tietotaitonsa turvin oman yrityksen. Jossakin vaiheessa laskin, että liki sata kylmäalan yritystä oli Huurteessa kasvaneiden osaajien perustamia.
Paavo V. Suominen on satsannut koko uransa ajan suomalaiseen jäähdytysalan koulutukseen sekä tutkimukseen.
Vuorineuvos on perustanut nimeään kantavan rahaston tukemaan Tampereen teknillistä yliopistoa.

Paavo V. Suominen

Microsoft-ohjelmistoyhtiön hallituksen puheenjohtaja Bill Gates on tarjonnut maailman ainoasta tallessa olevasta pallojäähdytyskoneesta miljoona dollaria. Paavo V. Suominen toivoo, että esineharvinaisuus pysyy ylöjärveläismuseon suojissa.

Kylmäalan voittokulku jatkuu

– Maailma tarvitsee aina takuuvarmasti ainakin kahta asiaa: terveyttä ylläpitäviä lääkäreitä ja elintarvikkeita suojelevia kylmiöitä, Paavo V. Suominen kiteyttää.
Tekniikan kunniatohtori korostaa, että kylmäala harppoo koko ajan isoilla askeleilla eteenpäin.
– Pelkästään vuosikymmenet, jotka mahtuvat omaan elämänkaareeni, ovat olleet kylmäalalle kuningastietä, mies hehkuttaa.
Paavo V. Suominen esittelee runsaat 110 vuotta vanhaa jääsuolakaappia, joka on aikanaan palvellut presidentti Risto Rydin vanhempia.
– Pelkästään kotitalouksien kylmäsäilytystilojen kehitys on ollut mullistava sadan viime vuoden aikana, mies herättelee.
– Jääkaapit ovat muuttuneet erittäin paljon. Nykyiset mallit ovat energiatehokkaita, ja ne sisältävät hyvin optimaaliset säilytysolosuhteet eri elintarvikkeille vihanneksista lihaan, Suominen jatkaa.
Ihmiset kohtaavat kylmäteollisuuden huippuosaamisen päivittäisillä ruokaostoksillaan.
– Kylmäratkaisut mahdollistavat fyysisesti pitkät elintarvikeketjut. Ruokatarvikkeita kuljetaan nopeasti maanosasta toiseen. Elintarviketarjonta on globaali. Jokainen ruokakauppa on pullollaan kotimaisia ja ulkomaisia vaihtoehtoja. Erilaisille elintarvikkeille myymälöissä on omat maailmansa. Kaiken takana on huippuunsa viety kylmän hallitseminen, vuorineuvos hokee.
– Ilmastointijärjestelmät pohjautuvat kylmän hallintaan. Koko maailma käpertyy kylmäosaamisen ääreen, hän virnistää.

Paavo V. Suominen

Suomen Jäähdytysalan Museossa on runsaat 300 esinettä.

Maailmalle on lähdettävä

– Menestyäkseen ihminen tarvitsee toimivia yhteyksiä erilaisiin ihmisiin eri puolille maailmaa, Paavo V. Suominen muistuttaa.
Miljonääriksi kovalla työllään vaurastunut ja vuorineuvoksen arvon yhteiskunnallisista ansioistaan pokannut Suominen haluaa olla kannustavana esimerkkinä jokaiselle suomalaiselle.
– Olen lähtöisin köyhästä perheestä. Lapsuuteni oli poikkeuksellisen kova, sillä sairastin silloin selkärankatuberkuloosin.
Suominen on ollut aina valmis matkustamaan tiedon perässä.
– Kun ainoana pääomanani oli ruotsin kielen taito, lähdin opiskelemaan Ruotsiin Stockholm Tekniska Instituteniin. Palasin länsinaapurista insinöörinä.
Kylmäalan veteraani onnittelee itseään siitä, että hän hankki aikuisena englannin kielen taidon.
– Kun alan tuotekehitys kiinnosti, siinä maailmassa ei pärjännyt kotimaisella kielellä. Minun oli raivattava tieni suurten ylikansallisten kylmäteknisten yritysten tuotekehittelyosastoille. Avain oli englannin kieli, jonka otin haltuuni.
Paavo V. Suominen kokeekin, että hän on saanut olla todellinen maailmankansalainen.
Amerikan suuri ystävä korostaa, että maamme koulujen on huolehdittava lasten riittävän monipuolisesta kieliosaamisesta.

Raamattu ja elämäntaito-opas

Suomisella on kaksi tärkeää kirjaa, joita hän suosittelee jokaisen luettavaksi.
– Raamatusta omaksuu arvot.
– Dale Carnegien jo vuonna 1937 kirjoittama elämäntaito-opas Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa (How to Win Friends and Influence People) on ohjannut minua merkittävissä määrin elämässäni, vuorineuvos kiittää.
Hänen mielestään teos kuuluu jokaisen yrittäjän peruskirjastoon.
– Olen lukenut kirjan lukuisia kertoja niin alkuperäkielellä kirjoitettuna kuin suomennettunakin. Jokainen lukukerta on avannut uutta, mies kehuu.

Paavo V. Suominen

Kuvanveistäjä Teuvo Kotilainen ikuisti vuorineuvos Paavo V. Suomisen graniittiin. Identtisiä veistoksia on kaksi kappaletta, joista toinen on Huurteen tehtaan pihassa ja toinen on Suomen Jäähdytystekniikan Museon edustalla.

”Älä moiti koskaan toista”

– Tästä säännöstä olen pitänyt koko elämäni ajan tiukasti kiinni, Paavo V. Suominen vannoo.
– En ole koskaan moittinut toisia ihmisiä, hän sanoo.
Kovia kokenut yrittäjä perustelee käyttäytymismalliaan sillä, että ikävät ja rumat sanat nakertavat niin lausujaansa kuin kohdettakin.
– Myönteisten sanojen voima on valtava. Opastavat sanat saavat vastakaikua, vuorineuvos tietää.
Paavo V. Suominen korostaa, että myönteinen energia kantaa ihmisen uskomattomiin saavutuksiin.
– Tätä energiaa saa seksistä. Olkaa aktiivisia, hän hymyilee.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.