Luvassa turvallinen tartan ja uudet välineet

Ensi kesänä yleisurheilujaoston ei tarvitse enää miettiä, mitä kisoja se uskaltaa hakea. Remontoitu Räikän kenttä, uusi tekniikka ja uudet urheiluvälineet takaavat, että kuhinaa kentällä tulee riittämään.
Nea Lento, Oona Lento, Sanni Lento, Räikän keskusurheilukenttä, yleisurheilu, Ylöjärven Urheilijat

Yleisurheilevat Lennon siskokset Nea, Oona ja Sanni näyttävät, millainen vaaranpaikka satasen suoralla onkaan. Tytöt kirmaavat pikajuoksubaanalla itsekin, mutta ovat säästyneet vahingoilta.

Räikän kentän kauan odotettu remontti alkaa pian. Kauha iskeytyy tartanin pintaan 15. elokuuta.

– Hienoa, että remontti vihdoin toteutuu. Olen ollut lasten kanssa yleisurheilutoiminnassa mukana neljä vuotta, ja koko ajan remontista on puhuttu. Mahtavaa, että kaupunki sai remonttirahan nyt lohkaistua, kolmen yleisurheilevan tytön isä ja yu-jaoston hallituksen jäsen Tomi Lento hehkuttaa.

Urheilupaikat jopa vaarallisia

Suurin murheenkryyni Räikässä on ollut Lennon mukaan korkeushyppyalue. Vuosi sitten kaadetut koivut ehtivät sotkea alueen niin, että punaista pintaa ei enää tahdo näkyä. Siitepöly teki pinnasta liukkaan, ja pahimmillaan korkeushyppääjät olivat tantereessa selällään.

– Tämä ei enää lähde painepesurilla puhtaaksi, mutta toivottavasti uuden tartanin tullessa kaupungin väkeä ohjeistetaan pitämään kenttä puhtaana. Pesun sanotaan kuluttavan pintaa, mutta kumpi on pahempaa – kentän kuluminen vai vaarallisuus, Lento pohtii.

Toinen vaaranpaikka löytyy sadan metrin suoralta, jossa on sammalta puskeva, senttejä leveä halkeama. Pikajuoksijan jalan osuessa halkeamaan urheilijalle käy huonosti.

Kovat keihään heittäjät ovat vältelleet Räikän kenttää viime vuodet, sillä he tietävät, että heittopaikalla on tukijalan kohdalla iso alue, jolta tartan on kulunut kokonaan pois.

– Pituushyppypaikat uusitaan ja niiden ympärille tulee ritilät. Hiekka jää jalkineista riippumatta ritilään eikä kulje tartanille. Tartanin osuus levenee ja se tulee lähemmäs katsomoa, joten harjoittelupinta-alaa tulee enemmän, Lento kertoo.

Myös kentän katsomo menee kokonaan uusiksi ja tilalle valetaan betoninen katsomo. Kuuluttajankoppi uusitaan tekniikkaa myöten. Kentän kalusto kokee päivityksen ja Ylöjärven urheilijat saavat vihdoin oikeat 60-senttiset aidat.

– Meillä on ollut käytössä keltaiset muoviset aidat, jotka eivät pysy tuulella pystyssä. Viikkokisoissa niitä teipattiin tartaniin kiinni, Lento naurahtaa.

Remontilta säästyy vain kentän keskellä vihreänä hohtava nurmi, jonka hoitamisesta Lento jakaa kaupungille kiitoksia. Jopa aidat kentän ympärillä uusitaan. Tulevat aidat ovat tukevammat ja korkeammat kuin nykyiset.

Katettu katsomo saa odottaa

Nea Lento, Oona Lento, Sanni Lento, Räikän keskusurheilukenttä, yleisurheilu, Ylöjärven Urheilijat

Oona, Nea ja Sanni näyttävät syyn sille, miksi kovia keihäsnimiä ei ole Ylöjärvellä viime vuosina näkynyt. Pinnoite on tukijalan kohdalta jo puhki kulunut.

Lento kiittää kaupungin väkeä siitä, kuinka he ovat kuunnelleet kentän käyttäjiä remonttia suunnitellessaan.  Yleisurheiluväki on saanut esittää toiveitaan, joista osa on toteutettu, kaikkia ei.

– Me olisimme halunneet tänne katetun katsomon. Ymmärrän toki, että se on kallis eikä vaikuta urheiluun, mutta nyt kentällä ei ole sateen sattuessa mitään suojaa, Lento harmittelee.

– Katteelle tehdään varaus. Jos rahaa joskus tulee, niin perustukset ovat olemassa.

Pinnoitteeksi uudelle kentälle tulee pehmeä ja joustava tartan. Kovalla mondolla tehtailtaisiin juoksuennätyksiä, mutta tartan on käyttäjäystävällisempi ja lennon mukaan vaihtoehdoista paras.

Kentän heikko kunto on johtanut siihen, että isompien kilpailuiden järjestäminen Räikässä on ollut vaakalaudalla. Vuoden takaisten 13- ja 15-vuotiaiden piirinmestaruuskisojen anomista mietittiin yleisurheilujaostossa pitkään, mutta tulevaisuudessa vastaavia nähtäneen useammin.

– Kun sana remontoidusta kentästä kiirii, niin paikalle saapuu varmasti kovia urheilijoita, Lento toteaa.

Ylöjärven Urheilijat harjoittelevat Räikässä viimeisen kerran 15. elokuuta. Sen jälkeen harjoittelupaikkoja pitää etsiä naapurikunnista. Harjoitella kuitenkin pitää, sillä Sisulisähuipentuma siirtyi Ratinan viivästyneen remontin vuoksi heinäkuulta syyskuulle.

Urheilijamäärä ja tekemisen laatu kasvaneet

Ylöjärven urheilijoiden yleisurheilujaoston kesä on ollut menestyksekäs. Seura on liikuttanut lähes 200:aa lasta ja seuran 02-syntyneet ovat tehtailleet hienoja tuloksia. Vattenfall-kilpailujärjestelmässä nousu 2-divisioonasta 1-divisioonaan ei ole kaukana.

– Viime kesänä huomasimme, että ohjaajista on huutava pula. Päätimme, että yritämme saada nuoria uusia ohjaajia hoitamaan pikkulasten koulutuksia. Lehtijuttu poiki yhdeksän uutta ohjaajaa – muutaman Nokialta, mutta pääasiassa täältä Ylöjärveltä, Tomi Lento kertoo.

Ohjaajien ei tarvitse rehkiä talkootyöllä. He saavat työstään palkkion, todistuksen sekä yleisurheiluohjaajatutkinnon.

– Me vakituiset valmentajat ja jaoksen jäsenet olemme saaneet olla katsomossa ja suunnitella tulevaa.

Toiminnan ja harrastajamäärien lisäksi tekemisen laatu seurassa on Lennon mukaan kasvanut. Nea Lento leiskautti kaupungin mestaruuskisojen pituushypyssä tuloksen 533 ja on 14-vuotiaiden tyttöjen tilastokakkonen. Anni Vähäkoski on kiekossa samanikäisten tyttöjen tilastokolmonen. Lilja Mäkinen hyppäsi oman ennätyksensä 468 kaupunginmestaruuskisoissa.

– Lupaavia 02-syntyneitä nuoria on, ja vielä pienemmissä heitä on määrällisesti enemmän. Kisaryhmän valmentaja Roosa Lahtinen poimii ryhmäänsä potentiaalisia nuoria, jotka haluavat kilpailla enemmän ja oppia tekniikkaa paremmin, Lento kertoo.

Seuran ongelma on suurseura Tampereen Pyrinnön imu. Lento ymmärtää nuoria, jotka siirtyvät Pyrintöön treenilaadun, kavereiden ja toisen asteen opintojen perässä. Samaa laatua Ylöjärven Urheilijoiden on Lennon mukaan saatava valmennukseen.

– Kisaryhmällä on hyvät mahdollisuudet harjoitella. Urheilutalo on käytössä ja siellä meillä on punttivuoro. Minä vedän sitä ja Roosa tekniikkapuolta kentällä, ja se on toiminut. Sen ansiosta Nea Lentokin on noussut pituudessa, korkeudessa ja kolmiloikassa Suomen kärkeen, Tomi Lento iloitsee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?