Murtovarkaat iskevät nykyisin päivällä

Viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna rikollisuus on lisääntynyt reilulla 60 prosentilla alkuvuoden aikana Ylöjärvellä. Rikosten selvitysprosentti on sen sijaan viimevuotista heikompi.
Poliisi, rikokset, kyltti

Ylöjärvellä liikennerikoksia lukuun ottamatta selviää alle puolet rikoslakirikoksista. (Arkistokuva)Ylöjärvellä liikennerikoksia lukuun ottamatta selviää alle puolet rikoslakirikoksista. (Arkistokuva)

Tämän vuoden tammikuulta kesäkuulle omaisuusrikoksia oli tehty suunnilleen saman verran kuin viime vuonna vastaavana aikana. Tosin osassa omaisuusrikosten lajeja rikosten määrä on kasvanut. Esimerkiksi moottorikulkuneuvojen käyttövarkaudet ovat kaksinkertaistuneet viime vuoteen nähden. Myös petosrikoksissa on selvää kasvua.

Varkauksia on niin ikään tehty viime vuoden alkua enemmän. Törkeiden asuntomurtojen määrä on liki kolminkertaistunut.

– Yleensä murrot tapahtuvat sarjoina Pirkanmaalla. Rikolliset tulevat ulkomailta. He varastavat muutamassa päivässä useista asunnoista koruja ja muita arvoesineitä, minkä jälkeen porukka lähtee maasta, rikoskomisaario Erkki Walinen kertoo.

Poliisin mukaan tehokas valvonta, valaistus ja lukitus ovat tärkeimpiä keinoja suojautua asuntomurroilta. Niin sanottu tiedusteluporukka käy merkkaamassa murtokohteet etukäteen laittamalla esimerkiksi risuja ovien väliin. Jos ovea ei avata, risu säilyy ehjänä. Tempulla varmistutaan siitä, ettei ketään ole kotona. Tämän jälkeen paikalle tulee varkauden suorittava porukka.

– Ennen asuntomurrot tehtiin pääasiassa yöllä. Nykyisin näitä tehdään päiväsaikaan esimerkiksi asukkaiden ollessa töissä, Walinen sanoo.

Enemmän huumausainerikoksia

Ylöjärvellä väkivaltarikokset yleensä ovat vähentyneet, mutta pahoinpitelyt yleisellä paikalla ovat noin kaksinkertaistuneet.

– Väkivaltarikoksissa on uusi erityispiirre. Huumeiden välittäjät käyvät kovistelemassa käyttäjäkuntaansa. Jos heillä ei ole rahaa maksaa huumeita, niin pahoinpidellään.

– Tällainen velkojen perintä on noussut trendinä selvästi viimeisen vuoden aikana täällä Ylöjärvelläkin.

Huumausainerikosten määrä on noussut selvästi Ylöjärvellä viime vuoteen verrattuna. Huumausainerikoksia tulee Poliisin tietoon yhä enemmän muiden rikosten, kuten omaisuus- ja liikennerikosten, yhteydessä.

Törkeitä huumausainerikoksia on tänä vuonna ollut neljä, kun viime vuoden alussa niitä oli yksi.

Henkirikoksia tai niiden yrityksiä ei ole Ylöjärvellä ollut kesäkuuhun mennessä yhtään.

Seksuaalirikosten määrä on lähes puolittunut.

Poliisin tietoon ei ole tullut yhtään raiskausrikosta vuoden alkupuoliskon aikana Ylöjärvellä. Viime vuonna raiskausrikoksia vastaavana aikana ilmoitettiin kaksi.

Rattijuoppoja on saatu kiinni hieman viime vuotta enemmän.

Automaattivalvonta on saanut kiinni tuhat lainrikkojaa enemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla. Tosin luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia, sillä kamera on saattanut olla viime vuonna vähemmän aikaa paikallaan.

Ylöjärven rikostilastoja

Lueteltuna: rikostyyppi, rikosten määrä vuoden 2016 tammikuulta kesäkuulle (määrä vastaavana ajanjaksona vuonna 2015)

kaikki rikokset                            2 274                     (1 410)

omaisuusrikokset                          399                     (403)

Varkaudet                                         71                      (59)

Väkivaltarikokset                           73                       (78)

Huumausainerikokset                  44                       (34)

Hälytystehtävät                          2 176                      (2 026)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?