Frisbeekoiria ja lentäviä kiekkoja

Koirafrisbeen SM-kisat toivat Ylöjärvelle useita kymmeniä lajin harrastajia koirineen. Suomen Frisbeekoirat ry:n puheenjohtajan Taija Ahjoharjun mukaan kisojen tarkoituksena on kerätä vuosittain kokoon lajin harrastajia ja vaihtaa kuulumisten lisäksi hyväksi havaittuja vinkkejä.
koirafrisbee, koiraurheilu, Suomen Frisbeekoirat ry, Csilla Bakos, Teivon ravikeskus

Csilla Bakos osallistui koiransa kanssa freestyle-osioon monipuolisella esityksellään, joka tarjosi katsojille vauhdikasta koirafrisbee-taiturointia.

Teivossa oikeastaan mikään ei kauempaa katsottuna viitannut elokuun ensimmäisenä sunnuntaina siihen, että nurmialueella käytiin kesän ainoita SM-kisoja lajin parissa. Kisajännityksen sijasta ilmassa lensi erivärisiä muovisia kiekkoja, joiden perässä juoksi toinen toistaan iloisempia koiria.
Koirafrisbee ei kuitenkaan ole ainoastaan koirien harrastus, vaan myös omistajat pääsevät kehittämään osaamistaan lajin parissa. Taija Ahjoharjun mukaan koirafrisbeessä menestyminen ei jää yksin koiran vastuulle, vaan myös heittäjän taito on ratkaisevassa roolissa.
– Heittäjän heittotaito ratkaisee. Mitä huonompi heitto, sitä parempi koira tarvitaan.
Yleisölle kisat tarjosivatkin hienoja heittoja varsinkin pistekoppauksen ja pituusheiton parissa. Pistekoppauksessa käytössä on yksi kiekko, jota saa heittää 90 sekunnin ajan. Pisteitä kertyy koiran nappaamista kopeista. Pituusheitossa valttikortteina toimivat nopeat koirat ja pitkät heitot. Pisteytys on yksinkertaista, sillä pisin heitto voittaa.
Viihdyttävimpänä osiona oli ehdottomasti pistekoppauksen ja pituusheiton välissä nähty freestyle, jossa kiekkoja sai olla mukana useampi, ja tarkasteluun nousi myös ohjaajan luovuus.
Freestyle-esityksessä pisteitä kertyy muun muassa monipuolisuudesta, haastavuudesta ja näyttävyydestä. Vaikka tyyli on musiikista lähtien vapaavalintainen, kiinnitetään tässäkin kisalajissa huomiota turvallisuuteen.

Kaikki koppaa

koirafrisbee, koiraurheilu, Suomen Frisbeekoirat ry, Teivon ravikeskus

Sissi-koiralla oli 90 sekuntia aikaa saada mahdollisimman monta koppia pistekoppaus-sarjassa.

Lajin hienous piilee osittain siinä, että siihen voivat osallistua aivan kaikki. Erillistä rotulajittelua ei tehdä, vaan kaikki koirat ovat tervetulleita lajin pariin. Lajia on helppo harrastaa puistossa tai omalla pihalla, ja välineeksi riittää koirafrisbeetä varten valmistettu kiekko.
Myöskään koiran koko, ikä tai tausta ei vaikuta harrastamiseen. Tosin aivan pienen pennun kanssa ei kisaradalle pääse koppia ottamaan.
Elokuun kisoissa koirien alaikärajana käytettiin pistekoppauksen ja pituusheiton osalta vuoden ikää, kun taas freestyle-sarjassa kilpaileminen vaati puolentoista vuoden ikää.
Koiran ikääntyessä harrastaminen on paljon koirasta kiinni. Ahjoharjun mukaan toiset koirat voivat olla mukana vielä yhdeksänvuotiaina.
Freestyle-osiossa koiran osuutta voi esimerkiksi keventää jättämällä hypyt kokonaan pois ja tekemällä itse enemmän. Lajin pariin Ahjoharju kannustaa tulemaan alkeiskurssin kautta. Kurssilla tutuiksi tulevat heittotekniikat ja turvallisuusasiat.
Lajina koirafrisbee on fyysinen, jonka vuoksi koiran tulee kilpaillakseen olla hyvässä kunnossa. Kisoissa kiinnitetään huomiota myös olosuhteisiin, eli sään ja kentän tulisi molempien olla mahdollisimman tasaisia.
– Rankka vesisade keskeyttää aina kisat.
Koirafrisbee näyttää melko yksinkertaiselta, mutta huonolla heittotyylillä voi sattua vahinkoja. Ahjoharju painottaakin koirien turvallisuutta monessa kohtaa. Suomen Frisbeekoirat ry:n mukaan todella korkeita hyppyjä ja ponnistuksia ei suositella, vaan vähemmälläkin pärjää.
– Liioittelusta ei saa lisäpisteitä, Ahjoharju lisää.

Lajitietous lisääntyy vähitellen

Lajina koirafrisbee on Suomessa vielä verrattain tuore. Yhdistys lajin ympärille perustettiin vuonna 2012 lajitietoutta lisäämään, ja kisaamaan päästiin heti seuraavana vuonna. Vaikka Suomen ensimmäisistä koirafrisbee-kilpailuista on aikaa vasta kolme vuotta, Ahjoharjun oman tuntuman mukaan kiinnostus lajia kohtaan on kuluneiden vuosien aikana lisääntynyt.
Kiekkoja koppailevat koirat jäävät maassamme kuitenkin vielä selvästi agility-harrastajien varjoon, eikä koirafrisbee nauti kaikkien koiraurheilun piirissä toimivien suosiota. Tästä huolimatta koirafrisbee on maailmalla jo löytänyt oman paikkansa koiraurheilun kentällä. Ahjoharju mukaan esimerkiksi Unkarissa agilityllä ja koirafrisbeellä on päinvastainen suhde kuin Suomessa. Suosituinta koirafrisbee-harrastus on kuitenkin edelleen Yhdysvalloissa – lajin syntymaassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?