Kiekkoperhe ehtii hengähtää mökillä

Mattiloiden elämä on pyörinyt viime vuodet tiukasti jääkiekon ehdoilla. Lomat vietetään Ylöjärven mökillä. Syksyllä perheen arki muuttuu, kun kaksospojat Julius ja Jesper Mattila muuttavat Bostoniin.
Hannu Mattila, jääkiekko, Ilves, KooVee, mökkeily

Sari ja Hannu Mattilan kuopus Jonatankin pelaa jääkiekkoa Ilveksen junioreissa. Ensi kaudella Hannu valmentaa Jonatanin joukkuetta.

Hiekkatien varressa, Näsijärven rannalla kohoaa kaunis kesämökki. Täällä kesästä nauttii entinen liigakiekkoilija Hannu Mattila perheensä kanssa.

Mattilat ovat olleet pitkään Ylöjärven kesäasukkaita. Hannun isä osti perheelleen mökin Mutalasta, kun Hannu itse oli vajaan vuoden vanha.

Hannu perheineen etsi sopivaa mökkitonttia pitkään. Lopulta sellainen löytyi Ylöjärveltä vuonna 2002. Kesäasunto valmistui seuraavana vuonna.

– Näsijärvi on ollut meille aina tärkeä, joten halusimme nimenomaan sen rannalta mökin, Hannu kertoo.

Mökille on lyhyt matka kotoa Tampereelta, ja toisaalta kaupat ovat lähellä.

– En jaksaisi olla viikkoa täällä paikallaan, joten on hyvä, että pääsee välillä edes Elovainiolle tuulettumaan. Ehkä elämme liian hektistä aikaa, tai ainakin meidän perhe, Sari Mattila miettii.

– Joskus kaupat tuntuvat olevan jopa liiankin lähellä: kun Sari kyllästyy mökkeilyyn, hän menee kaupunkiin, Hannu lisää.

Vaikka kaupoille on lyhyt matka, on mökki silti keskellä rauhallista seutua. Liikenteen ääniä ei kuulu, eikä katuvaloja ole.

– Kaupungissa ei näe kuuta ja tähtiä niin kuin täällä. Mökillä maistuu teekin aina paremmalta ja kaikki on jotenkin mukavampaa, Sari sanoo.

Toisin kuin vielä muutama vuosikymmen sitten, mökkireissuilla ei enää näe eläimiä hevosia lukuun ottamatta.

– Oikein itseä harmittaa, kun ei ole enää juurikaan sellaisia maalaistaloja, joissa olisi lehmiä, sikoja tai lampaita. Eläimethän sen maalaistunnelman tuovat, Hannu sanoo.

Aikataulutettua arkea

Mökillä kulutettu aika on vähentynyt erityisesti Juliuksen ja Jesperin vartuttua.

– Silloin kun lapset olivat pieniä, olimme täällä kaikki viikonloput ja lomat. Viime vuodet ovat menneet poikien aikataulujen mukaan, joten emme ole ehtineet mökille niin usein, Sari kertoo.

Julius ja Jesper Mattila ovat Suomessa jääkiekkoilijoiden parhaimmistoa omassa ikäluokassaan. Viime kaudella kaksoset olivat A-nuorten mestaruuden voittaneen Ilveksen tärkeimpiä palasia. Mattilat ovat myös maajoukkueissa tuttu näky.

Jesper Mattila, Julius Mattila, Ilves A, Ilves, jääkiekko, Legacy bowl

Jesper (vas.) ja Julius Mattila pääsivät nostamaan viime kauden päätteeksi A-nuorten palkintopokaali Legacy Bowlia. Seuraavat neljä vuotta kaksikolla mennee yliopistosarjassa.

Sari on ollut jo joitain vuosia kotona töissä helpottaakseen ammattilaiskiekkoilijoiksi tähtäävien nuorten elämää.

– Tämä on kokopäiväduunia: ruuanlaittoa ja eväiden pakkaamista. Olen ollut aina tosi tarkka siitä, että evästä pitää olla, kun kulutus on kova ja koulu pitää jaksaa käydä.

– Poikien eväät olivat kai vähän vitsin aihekin kopissa, Sari nauraa.

Sari tottui kiekkokuvioihin jo Hannun pelatessa 1990-luvulla. Se lienee yksi syy siihen, ettei hektinen arki ole tullut yllätyksenä. Sari on tiennyt, mitä odottaa.

– Tein silloin Hannulle pastaa ja nyt teen pojille. Meillä on varmaan vähän eri tilanne kuin monissa muissa perheissä, joissa lapset harrastavat jääkiekkoa. Olen istunut hallilla jo silloin kymmenen vuotta, kun Hannu on pelannut.

Omalla urallaan Hannu ei ehtinyt pelejä jännittää, vaikka finaaliotteluissa oli tupa täynnä. Nyt hän on jännittänyt pelejä ensimmäistä kertaa. Jouko Myrrän valmentaman ryhmän ottama mestaruus oli perheessä tämän kevään kohokohtia.

– Itsellekin poikien mestaruus tuntui tosi hyvältä, kun Liigassa olen ollut kaksi kertaa finaalissa ja molemmilla kerroilla jäänyt hopealle. On eri asia olla toinen kuin voittaa.

Sari jännittää pelejä eri tavalla kuin Hannu.

– Minä jännitän aina sitä, että jotain sattuu.

Erilainen kesä

Kesä on Mattiloiden yhteistä aikaa. Kuusihenkinen perhe muuttaa mökille pian koulujen loputtua ja Ylöjärven rauhasta nautitaan aina elokuulle saakka.

Kulunut kesä tosin on ollut hieman erilainen kuin aiemmat. 18-vuotiaat kaksospojat Julius ja Jesper Mattila kirjoittivat keväällä ylioppilaiksi. Pian he muuttavat Bostoniin opiskelujen – ja kuinkas muutenkaan, jääkiekon perässä.

– Pojat ovat treenanneet tänä kesänä aivan hulluna. He ovat itsekin sanoneetkin, etteivät ole vielä koskaan harjoitelleet näin kovaa, Sari kertoo.

Nuoret pelaavat tulevalla kaudella jääkiekkoa Boston Collegen joukkueessa. Hyppäys rapakon taakse tietää kovempia pelejä kuin kotoisessa A-nuorten SM-liigassa. Julius ja Jesper ovat yliopistosarjan nuorimpia pelaajia, vanhimmat pelurit ovat 24–25-vuotiaita. Lisäksi nuorukaiset joutuvat totuttelemaan pienempään kaukaloon.

– Tämä on hieno mahdollisuus pojille. Suomessa opiskelun yhdistäminen Liigassa tai Mestiksessä pelaamiseen on käytännössä mahdotonta, Hannu sanoo.

Puitteet Bostonissa ovat kunnossa. Pukukopin vieressä on esimerkiksi hoitohuone, jossa voidaan ottaa röntgenkuvat.

– Vaikka yliopistosarjat ovat amatöörisarjoja, niin siellä on hommat silti hoidettu ihan vimpan päälle, Hannu sanoo.

– Ja pelaajia kohdellaan kuin ammattilaisia, Sari lisää.

Yliopistosarjassa peliurien jatkaminen on ollut myös syy siihen, ettei Mattilan veljeksiä ole nähty vielä Liiga-ympyröissä. Yliopistosarjaan ei nimittäin pääse, jos on pelannut otteluita ammattilaissarjoissa tai jos pelaajalla on oma agentti.

Iso lovi ja ikävä

Kiekkoperheessä on totuttu siihen, että kaksospojat ovat paljon poissa jääkiekkopelien ja -leirien takia. Tällä kertaa kiekkoreissu kestää vähän pidempään: pojat hyppäävät lentokoneeseen elokuun lopulla ja tulevat Suomeen seuraavan kerran toukokuussa.

– Olen ollut vähän haikein mielin siitä, että pojat lähtevät Amerikkaan pelaamaan, mutta huolista tippui varmaan 50 pinnaa, kun he valitsivat saman paikan, Sari sanoo.

– Nyt olen ihan eri fiiliksellä, kun tiedän, että pojille on turvaa toisistaan. Totta kai ikävä tulee, mutta maailma on lähentynyt paljon: nyt on Whatsappit ja muut keinot pitää yhteyttä, Sari pohtii.

Hannu on pitänyt poikien kanssa kisastudioita iltaisin. Porukalla on katsottu Liigaa, KHL:ää ja NHL:ää.

–  Tulee koko perheelle iso lovi, kun pojat lähtevät. He ovat ottaneet jääkiekon tosissaan, eivätkä he ole käyneet kauden aikana iltaisin missään.

– Jatkossa kisastudiot menevät varmaan niin, että katselet keskellä yötä poikien pelejä, perheen esikoinen Janika epäilee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?