Kuningatarkilpailun väriläiskä Akaasia rynnisti hopealle

Saaga S jatkaa hallitsijana

Tammojen kuningatarkilpailu meni ennakkosuosikki Saaga S:lle. Kilpailun ensikertalainen Akaasia laittoi sille kuitenkin lujasti hanttiin. Markku Hietasen ohjastama tamma jäi kokonaiskilpailun hopealle vain kahden kymmenyksen erolla.
Kuninkuusravit, Kuninkuusravit 2016, Saaga S, Ilkka Pyysalo

Saaga S:n valmentaja Ilkka Pyysalo sai tuulettaa toista kertaa peräkkäin ravikuningattaren titteliä valmennettavallaan. (Kuvat: Hippos/ Leena Kahisaari)

Ennakkospekulaatioissa uumoiltiin, että tammojen kuningatarkilpailu on ilman suurta epäonnea tai haaveria Ilkka Pyysalon valmentaman ja Matti Nisosen ohjastaman Saaga S:n heiniä.
Saaga S nousikin toista kertaa peräkkäin ravikuningattaren valtaistuimelle. Tällä kertaa kokonaiskilpailun voitto vaati täyden päivätyön, sillä Markku Hietasen ohjastama ja Ari Oja-Nisulan valmentama Akaasia antoi todellisen vastuksen ja hävisi seppeleen vain parin kymmenyksen erolla.
Saaga S:n ohjastaja Matti Nisonen koki, että hänen ohjastettavansa teki tasapainoisen esityksen kuninkaallisissa mittelöissä.
– Tamma teki mailillekin hyvän juoksun, vaikka se jäikin siinä kakkoseksi. Se vaikutti siinä hyvävoimaiselta, joten lähdin luottavaisin mielin kolmelle tonnille.
Ennen päätösmatkaa Saaga S:n ja Akaasian välinen ero oli 0,8 sekuntia. Kolmen kilometrin koitoksen alussa ykkösradalta startannut Akaasia rynnisti keulapaikalle. Saaga S sai paikan toisesta parista ulkoa.
– Arvelin, että Akaasia pyrkii nopeana lähtijänä puolustamaan keulapaikkaa. Näinhän siinä myös kävi.
– Myös Saaga S lähti hyvin. Karjulan Heikin Martsa tuli ajoissa Akaasian rinnalle ja annoin heille suosiolla juoksupaikan johtavan rinnalla, enkä lähtenyt vastaamaan Martsalle. Ajattelin, että saamme hyvän juoksun selässä 3 100 metrin matkalla, Matti Nisonen kertasi alkumatkan tapahtumia.
– Toivoin samalla, että Martsa antaisi painetta Akaasialle. Kyllähän kaksikko pitikin ihan hyvää vauhtia koko matkan. Senpä vuoksi minulla ei ollut suurempaa kiirettä ajaa eteenpäin kuin vasta loppukaarteessa, Nisonen jatkoi.
Akaasia piti keulapaikan loppuun asti 3 100 metrin päätösmatkalla. Saaga S kiri voittajan kupeelle ja varmisti näin toisen peräkkäisen tittelin kuningatarkilpailussa. Kokonaiskilpailun kolmonen oli Virin Camilla.

”Tämä oli todella suuri yllätys”

Kuninkuusravit, Kuninkuusravit 2016, Markku Hietanen, Akaasia

Markku Hietanen, 71, elää uutta tulemista raviohjastajana. Hän on menestynyt tällä kaudella miltei huippuvuosiensa mallin. Hietanen ohjasti Turun kuninkuusraveissa Akaasian kuningatarkilpailun kakkoseksi.

Akaasian taustajoukoista kilpailun jälkeisiä kommentteja antoi valmentaja Ari Oja-Nisulan poika Iisakki Oja-Nisula. Ensi kertaa kuningatarkilpailussa mukana olleen Akaasian menestys tuli niin sanotusti puskista.
– Kyllä tämä oli todella suuri yllätys. Emme osanneet odottaa aivan tällaista menestystä, kun lähdimme ajamaan perjantaina Turkua kohti, Iisakki Oja-Nisula sanaili kuningatarkilpailun ratkettua.
Akaasia voitti siis mailin matkan ja 3 100 metrin päätösmatkan. Saaga S oli puolestaan 2 100 metrin paras. Akaasian esitys oli vaikuttava kilpailun ensikertalaisena.
– Mietin ennen kolmea tonnia, että kuinkahan tamma jaksaa sen tulla. Matka oli meille suuri arvoitus, koska hevonen oli juossut sen aikaisemmin vain yhden kerran noin vuosi sitten. Sitkeästi se ravasi perille, Oja-Nisula ihasteli.
Akaasian kilpailukausi on ollut todellinen läpimurto.
– Tämän kilpailukauden alussa meillä ei ollut pienintäkään ajatusta siitä, että olisimme ylipäätään mukana kuningatarkilpailussa.
– Tietysti sitä hevosmies aina haaveilee tällaiseen kilpailuun pääsemisestä. Onhan kuninkuusravit paras koitos mitä kylmäverisille voi olla, Oja-Nisula vertaili.

Kansanjuhla vailla vertaa

Kuninkuusravit osoitti jälleen kerran  voimansa. Raviurheilun suurjuhla keräsi 54 078 silmäparia Metsämäkeen viikonlopun aikana .
Totoa pelattiin reilulla 4,3 miljoonalla eurolla.
Metsämäen toimitusjohtaja Ilmari Halinen oli erityisen mielissään yleisön viihtymisestä.
– Olen nähnyt paljon iloisia ilmeitä, toimitusjohtaja Halinen fiilisteli.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?