Syksy on tärkeää aikaa maakuntauudistusprosessissa

”Riittävä palvelutaso on taattava”

Luonnokset maakunta- ja sotejärjestämislaista ovat kunnissa lausuntakierroksella elokuussa.  Hallitus puolestaan antaa järjestämislaista esityksen eduskunnalle marraskuussa. Ylöjärven ja muiden kuntien on siis tärkeää saada äänensä kuuluviin maakuntauudistusprosessissa edessä olevan syksyn aikana.
kaupungintalo

Ylöjärveltä Pirkanmaan sote- ja aluehallintouudistuksen ohjausryhmässä ovat mukana kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leena Joensivu, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus sekä kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto.

Ylöjärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus (kok.) toimii Pirkanmaan sote- ja maakuntauudistuksen esivalmisteluhallituksen puheenjohtajan Anna-Kaisa Ikosen varajäsenenä. Luojuksen mukaan tärkeintä on jatkossa taata riittävä palvelutaso kuntalaisille maakunnallisissa palveluissa.

– Tämä voi toki tarkoittaa muutoksia suuntaan tai toiseen. Nyt on liian aikaista arvioida, mitä muutokset konkreettisesti tarkoittavat. Kaikki tiedämme, että säästöjä tavoitellaan, joten jokainen voi päätellä, mitä se käytännössä voisi tarkoittaa, Luojus pohtii.

Hänen  mukaansa on myös tärkeää jalkauttaa asiakaslähtöisiä ja toimivia palveluita  sekä työmuotoja tuleviin sotepalvelumalleihin.

– Meillä Ylöjärvellä on hyviä esimerkkejä kuten terveyskioski. Niitä kannattaa jalkauttaa toimintamallina koko maakunnan alueella, Luojus sanoo.

Edessä valtava uudistus

Suomeen ollaan siis perustamassa 18 itsehallinnollista maakuntaa. Tarkoituksena on, että maakunnat vastaavat vuoden 2019 alusta lähtien sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä sekä muun muassa pelastustoimesta, ympäristöterveydenhuollosta, alueellisista kehittämistehtävistä sekä elinkeinojen edistämisen tehtävistä.

Kyseessä on yksi Suomen historian suurimmista hallinnollisista uudistuksista.

Pirkanmaalla maakuntauudistustyössä ovat mukana Pirkanmaan kunnat, Pirkanmaan ELY-keskus, Pirkanmaan liitto, Pirkanmaan pelastuslaitos, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Tampereen yliopisto sekä Keski-Suomen maakunnasta Jämsä ja Kuhmoinen.

Katja Luojus vakuuttaa, että myös Ylöjärvi on tiiviisti mukana maakuntauudistustyössä kehyskuntaverkoston ja kuntajohtajien valmistelutyöryhmän kautta. Lisäksi toiminnassa on nykyinen sote- ja maakuntauudistuksen ohjausryhmä, joka jatkaa valtuuskuntana.

– Näiden eri foorumeiden kautta on mahdollista saada ylöjärveläisiä näkökulmia esille uudistustyössä, Luojus sanoo.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja luottaa eniten joukkovoimaan. Kehyskunnat tekivät jo aiemmin yhteistyötä edellisen sotelakiluonnoksen lausuntoja antaessaan. Kunnat nostivat esiin muun muassa perustuslaillisia ongelmia.

– Pystyimme vaikuttamaan kehyskuntien yhdenmukaisella työskentelyllä ja samansuuntaisilla näkemyksillä asioiden valmisteluun. Aikaisempi onnistuminen antaa uskoa ja voimaa jatkaa samalla mallilla, Luojus toteaa.

Lausunto annettava piakkoin

Ylöjärveltäkin odotetaan lausuntoa maakunta- ja sotelakiluonnoksesta. Lausuntopohja valmistellaan virkamiestyönä ja se tulee ajallaan kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Uudistukseen liittyvät lakiluonnokset on julkaistu kesäkuun lopussa. Valmistelutyö on jatkunut ministeriöissä koko kesän. Ylöjärvi saa lausuntoaineiston käsiteltäväkseen elokuussa.

Luojus toivoo, että kehyskunnat tekevät lausunnon osalta yhteistyötä. Hän ei kuitenkaan vielä osaa ottaa kantaa siihen, miten kattavan lausunnon Ylöjärvi voi antaa.

– En ole nähnyt lausuntopohjaa eikä kaupunginhallituksessa ole kesätauon vuoksi asiaa käsitelty. Kaupunginhallitus kokoontuu 15. elokuuta, jolloin me päättäjät olemme varmasti tätä hetkeä orientoituneempia hyvin levätyn kesätauon jälkeen, Luojus sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?