Länsi-Teiskon rukoushuone 50 vuotta

Kylää yhdistävä paikka

Viime sunnuntaina juhlittiin Länsi-Teiskon rukoushuoneen 50:tä vuotta. Tilaisuudessa oli tupa täynnä, sillä osallistujia oli paikalla 60.
Länsi-Teiskon rukoushuone, Länsi-Teisko, seurakunta, 50-vuotisjuhla

Rukoushuoneen 50-vuotisjuhlaa vietettiin hyvässä säässä. Osallistujat kehuivat tilaisuutta onnistuneeksi ja juhlavaksi.

Juhlapuhuja Paavo Hankalan mukaan Länsi-Teiskossa oli haaveita kirkosta jo 1800-luvulla, mutta olosuhteiden takia oman kirkon rakentaminen oli mahdotonta. Vuonna 1924 kylä sai oman hautausmaan, mikä oli pakon sanelemaa. Tuohon aikaan Teiskoon kuuluneesta Länsi-Teiskosta ei kelirikkoaikana keväisin ja syksyisin saatu kuljetettuja ruumiita Teiskon hautausmaalle. Tämän vuoksi vainajia saatettiin joutua odotuttamaan monta viikkoa Länsi-Teiskossa ennen kuin hautajaiset voitiin järjestää.

Hautausmaan valmistuttua kyläläiset ajattelivat, että olisi tyylikästä, jos Länsi-Teiskossa olisi myös kellotapuli. Projektia varten saatiin lahjoituksena hehtaarin ala Anna ja Kalle Niemeltä, ja kellotapuli valmistuikin muutamaa vuotta myöhemmin, vuonna 1929.

Kirkkorakennuksen saaminen Länsi-Teiskoon nytkähti eteenpäin, kun se liitettiin Kuruun vuonna 1954. Kurun seurakunta oli luottavainen ajatukselle, että rahoitus rakennukselle löydetään. Lahjoitusten myötä rakentaminen pääsi alkuun vuonna 1960, ja rukoushuone valmistui elokuun puolivälissä vuonna 1966.

Paikalla juhlassa oli Taisto Salminen, joka oli yksi rukoushuoneen rakentajista. Salmisen ja hänen vaimonsa Tuulan pojan Riston kastejuhla oli ensimmäinen kirkollinen toimitus, joka järjestettiin uudessa rukoushuoneessa. Virallisesti rukoushuone vihittiin käyttöön vuoden 1966 syyskuussa.

Tärkeä paikka kyläläisille

Sen jälkeen, kun Länsi-Teiskon koulu lakkautettiin, rukoushuoneesta tuli kyläläisille entistä tärkeämpi paikka. Rukoushuoneella on järjestetty esimerkiksi 4H-kerhoja, sillä se on ainoita talvilämpimiä paikkoja kylässä.

Länsi-Teiskon rukoushuone, Länsi-Teisko, seurakunta, 50-vuotisjuhla

Länsi-Teiskon rukoushuoneella pidetään kuukausittain messuja. Lisäksi joka vuosi siellä järjestetään ainakin yksi kaste ja hautajaisia.

Ikänsä Länsi-Teiskossa asuneen Ritva Myllymäen mukaan rukoushuone on kylän yhdistävä tekijä.

– Nykyisin hautajaisten siunaustilaisuudet saa olla sisällä rukoushuoneessa. Ennen paleltiin koko tilaisuuden ajan haudan vieressä kovallakin pakkasella.

Myllymäen mukaan kylällä puhalletaan yhteen hiileen, ja rukoushuone on paikallisten kohtauspaikka.

– Tunnen täältä kaikki vakiasukkaat, joten juhlassa on paljon tuttuja. Kesäasukkaitakin oli tilaisuudessa, mutta heitä en kaikkia tunne.

Myllymäki oli saanut vieraakseen Laviasta Tiina Heinolan. Hän piti tilaisuutta lämminhenkisenä.

– Kaikki olivat niin lähekkäin kirkon menojen ajan, että se oli jotenkin aika vaikuttava tilanne.

Suuri arvo Länsi-Teiskolle

Rukoushuoneen juhla vietettiin messun jälkeen rakennuksen pihapiirissä. Tarjolla oli kakkua, kääretorttua ja suolaisiakin herkkuja. Ohjelmassa oli niin soittoa, laulua kuin puheitakin.

Ylöjärven seurakunnan kirkkoherran Kimmo Reinikaisen mukaan paikkakuntalaisten side rukoushuoneeseen on erityinen.

– Harva nimittää esimerkiksi Ylöjärven kirkkoa omakseen, se saattaa olla usealle vain komea rakennus. Tällä paikalla on kylälle suuri arvo.

– Kun menemme pienemmille paikkakunnilla, niin niillä tällaisten paikkojen yhteen vetävä voima on suurempi kuin isommilla paikoilla.

Messun pitäminen rukoushuoneella on hyvin erilaista kuin suurissa kirkossa.

– Tänään messussa oli 60 ihmistä. Kontakti on täällä hyvin henkilökohtainen. Täällä on ihan toisenlaista, kun tässä tulee ihmisten keskelle.

Länsi-Teiskossa järjestetään messuja suunnilleen kerran kuukaudessa.

– Messuissa täällä on yleensä toistakymmentä ihmistä paikalla, mikä on ihan hyvä määrä, kun kylä on pieni. Jouluna paikalla on enemmän ihmisiä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?