Pohjois-Kurun moottorit palkittiin kunnianimillä

Velvollisuus ohjaa kyläaktiiveja

Omasta kotiseudusta täytyy pitää huolta. Tämä ajatus on aina ollut itsestäänselvyys Anne-Maija Kivimäelle ja Kaija Kivimäki-Järvenmäelle. Itäaureslaiset siskokset ovat tehneet pitkän päivätyön Pohjois-Kurun hyväksi – ja nyt tuo työ on saanut tunnustusta.
Itä-Aure, K-Jussimatti, kyläkauppa, Pohjois-Kuru, Kaija Kivimäki-Järvenmäki, Anne-Maija Kivimäki, Taistelijan talo -palveluyhdistys

Kaija Kivimäki-Järvenmäki (vas.) ja Anne-Maija Kivimäki ovat Pohjois-Kurussa tuttuja kasvoja. Monessa mukana olevat siskokset ovat puuhanaisia muun muassa Taistelijan talo -palveluyhdistyksen takana. Alueen yhteisen kyläyhdistyksen oli alkujaan määrä saada sotaveteraaneille palvelutalo Itä-Aureeseen – erikoinen nimi on peräisin noilta ajoilta.

Monessa mukana olevat Kivimäet nimettiin heinäkuun alussa Maaseudun tiennäyttäjiksi. Tittelit myöntänyt Pirkan kylät ry kuvailee kaksikkoa todellisiksi kylätoiminnan moottoreiksi, joita ilman Pohjois-Kurun kulttuuri- ja yhdistystoiminta olisi huomattavasti nykyistä köyhempää.
Palkittuja itsejään tunnustus hieman vaivaannuttaa.
– Ei kylätoiminnassa ole ikinä kyse yhdestä tai kahdesta ihmisestä. Iso porukka pitää olla, että asioita tapahtuu, Kaija Kivimäki-Järvenmäki korostaa.
– Pohjois-Kurussa on saatu aktivoitua paljon ihmisiä, joilla on monenlaisia taitoja. Jokaisella on oma tärkeä osansa alueen kehityksessä, Anne-Maija Kivimäki komppaa.
Tärkeä on ollut Kivimäkienkin osa. Siskoksista Kaija on tehnyt lähes koko työuransa Itä-Aureessa ja Anne-Maija on tuttu nimi monesta paikallisesta yhdistyksestä.
Ilman siskoksia ja heidän perheitään ei olisi kyläkauppa Jussimattia, joka on Pohjois-Kurun tärkein kokoontumistila. Ei olisi Riuttasen, Kallion, Itä-Aureen, Länsi-Aureen ja Luoteen yhteistä kyläyhdistystä Taistelijan taloakaan. Saattaisipa moni alueen tapahtumakin olla jäänyt toteutumatta.
Silti Kivimäet ovat vaatimattomalla linjalla.
– Tunnustus olisi pitänyt antaa kaikille alueen ihmisille. Täällä on hienoa väkeä, joka osallistuu yhteisiin juttuihin reippaasti, Anne-Maija Kivimäki kehuu.

”Kaikki kutsutaan mukaan”

Pinta-alaltaan laajassa Pohjois-Kurussa asuu tätä nykyä vajaat 500 ihmistä. Vaikka alue on hiljentynyt vuosien mittaan merkittävästi, paikalliset eivät ole jääneet surkuttelemaan asiaa.
On järjestetty konsertteja, joulujuhlia ja taiteitten yötä. On pidetty kyläkirppissuunnistuksia ja keräännytty potkukelkkojen kokoontumisajoihin. Viime aikoina on kerätty kasaan paikallista historiaa – niin paperille kuin nettiinkin.
Paljon on tehty, koska tehdä täytyy.
– Ainakin minä ajattelen niin, että kun tämä alue on tänne aikoinaan kovalla työllä rakennettu, sitä ei saa jättää heitteille, Anne-Maija Kivimäki pohtii.
– Velvollisuudentuntoa kai tämä on minullakin. Isä sanoi aikoinaan, että tupakkiaski pitää saada lähempää kuin 30 kilometrin päästä, kyläkauppaa 40 vuotta pyörittänyt Kaija Kivimäki naurahtaa.
Yhteiskunnan rakennemuutos on kuihduttanut monta suomalaista maaseutuyhteisöä. Pohjois-Kurussa kuitenkin porskutetaan – monen mielestä aktiivisemmin kuin koskaan. Kivimäkien mielestä alueen salaisuus piilee avoimuudessa.
– Kun jotakin järjestetään, kaikki kutsutaan mukaan. Siis ihan kaikki, kesäasukkaita myöten. Kaikilla kylillä näin ei jostain syystä tehdä, siskokset sanovat.
– Kun näin tehdään, ollaan parhaiten tietoisia siitä, mitä eri taitoja kyliltä löytyy. Jokaisesta voi olla omalla tavallaan yhteisölle hyötyä, jos halua osallistumiseen on, Anne-Maija Kivimäki jatkaa.

Uutta verta kaivataan

Itä-Aure, K-Jussimatti, kyläkauppa, Pohjois-Kuru, Kaija Kivimäki-Järvenmäki, Anne-Maija Kivimäki, Taistelijan talo -palveluyhdistys

Kivimäen sisarusten johdolla Pohjois-Kurussa on tehty lukuisia kotiseutujulkaisujakin.

Juuri nyt Pohjois-Kurussa eletään vuoden vilkkainta aikaa. Järvien rantoja komistavat sadat kesämökit ovat pullollaan luonnon rauhaa kaipaavia lomalaisia. Parhaimmillaan kylien raitit ovat niin vilkkaita, että alueen elinvoima tuntuu itsestäänselvältä.
Totuus on kuitenkin toinen. Syrjäseudulla on jatkossakin tehtävä paljon töitä, että eloisa tunnelma säilyy.
– Emme varmaan Kaijan kanssa jaksa kauaa olla näin aktiivisia kylätoiminnassa, Anne-Maija Kivimäki myöntää.
– Jospa tästä huomionosoituksesta olisi se hyöty, että joku innostuisi ja saisimme uusia voimia yhdistystoimintaan. Jos joku voisi sitoutua vaikkapa kyläyhdistyksen uudeksi sihteeriksi, olisi se iso juttu, hän miettii.
Kivimäillä on vankka usko Pohjois-Kurun tulevaisuuteen. Vaikka vakituinen asutus hiljalleen vähenee, luovat loma-asukkaat mahdollisuuksia vaikka mihin. Vieressä sijaitsevasta Ylöjärven tunnetuimmasta nähtävyydestä nyt puhumattakaan.
– Unelmani on, että Seitsemisen luontokeskus olisi joskus Pohjois-Kurun kehityksen moottori. Se voisi tuoda tänne työtä ja pysyvyyttä, Anne-Maija Kivimäki visioi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?