Igumeni Fotijin mukaan Troitse-Sergijevan Lavra menettää historiallisen johtoasemansa

Kirill ja Putin julistivat Valamon Venäjän hengelliseksi keskukseksi

Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill ja maan presidentti Vladimir Putin julistivat Laatokan Valamon luostarin Venäjän uudeksi hengelliseksi keskukseksi toissa maanantaina, jolloin Vanhassa Valamossa vietettiin luostarin perustajien pyhittäjien Sergein ja Hermannin muistojuhlaa. Muiden muassa Valamon Käkisalmen kaupunkiluostarin igumeni Fotij pitää julistusta historiallisena ratkaisuna. Hänen mukaansa Valamo hyötyy merkittävästi uudesta roolistaan.
Igumeni Fotij

Igumeni Fotij on yksi viidestä munkista, joka saapui vuoden 1989 joulukuussa jälleenrakentamaan Laatokan Valamoa. Hän osallistui toissa maanantaina pyhittäjien Sergein ja Hermannin muistojuhlaan pääkirkossa.

Suomen ortodoksisen kirkon johtohahmot ovat yllättyneitä Kirillin ja Putinin antamasta julistuksesta. He eivät usko tältä istumalta sitä, että Venäjän vanhin luostari Troitse-Sergijevan Lavra voisi menettää historiallisen hengellisen keskuksen asemansa. Suomalaiset odottavatkin nyt patriarkan virallista ilmoitusta asiasta.

Valamon Käkisalmen kaupunkiluostarin igumeni Fotij on yksi viidestä munkista, joka tuli 13. joulukuuta vuonna 1989 jälleenrakentamaan Laatokan Valamoa.

Tämänvuotinen pyhittäjäisien Sergein ja Hermannin muistojuhla muodostui igumeni Fotijille suureksi tapahtumaksi. Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill johti Laatokan Valamossa juhlaliturgian, johon osallistui myös Venäjän presidentti Vladimir Putin.

– Kirill ja Putin julistivat Laatokan Valamon Venäjän uudeksi hengelliseksi keskukseksi, igumeni Fotij iloitsee.

Kun varmistimme varmistamisen jälkeenkin, pitääkö uutinen todella paikkansa, igumeni Fotij vakuutti, että venäläiseen tapaan Kirill tuo asian julkisuuteen, kun aika on oikea.

Merkityksellinen asema Valamolle

Igumeni Fotij korostaa, että Kirillin ja Putinin suoma hengellisen keskuksen status näkyy nopeasti Laatokan Valamon arjessa.

– Miksi Valamo nostetaan Venäjän hengellisen elämän keskukseksi? Vastauksia on monta. Valamo kasvaa ja kehittyy luostarina. Munkkien määrä kasvaa koko ajan. Veljestöön kuuluu tällä hetkellä 100 munkkia ja 20 noviisia, igumeni Fotij kertoo.

– Venäjän valtiolla on paljon arvovieraita, joille haluamme tarjota ainutlaatuisia paikkoja laajassa maassamme. Laatokalla ja Valamon saaristossa on hyvin erikoinen luonto. Ne puhuttelevat voimakkaasti vierailijoita, igumeni Fotij lisää.

– Valamon luostarilla on värikäs historia. Luostari on hyvässä kunnossa, hän lisää.

Igumeni Fotijin mukaan Laatokan ja Valamon saariston ankarat elämänolosuhteet koskettavat kävijöitä.

– Täällä eletään säiden armoilla.

valamo

Valamon saariston kasvisto on runsas. Jos luostarista tulee koko Venäjän hengellinen keskus, yhä suurempi pyhiinvaeltajien ja matkailijoiden joukko löytää ainutlaatuisen luontokohteen.

Igumeni Fotij huomauttaa, että Laatokan Valamon lähellä sijaitseva Solovetskin luostari toimii myös rankoissa olosuhteissa.

Hengellisen keskuksen status alkaa näkyä Laatokan Valamossa pian.

– Saamme varmasti valtiolta rahaa erilaisten projektien toteuttamiseen. Luostarialue saatetaan paraatikuntoon.

– Uskomme myös siihen, että lahjoittajat ja hyväntekijät ottavat Valamon omakseen, igumeni Fotij miettii.

Igumeni Fotij korostaa, että henkisenä keskuksena toimiminen merkitsee myös hengellisyyden vahvistamista ja vaalimista.

Laatokan Valamossa käy vuosittain noin 150 000 matkailijaa. Igumeni Fotij odottaa vierailijoiden määrän kasvavan merkittävästi uuden aseman johdosta.

Vaikutuksia Uuteen Valamoonkin

valamo

Laatokan Valamon puistossa on vielä omenapuita, jotka on istutettu luostariin silloin, kun se kuului Suomeen.

Laatokan Valamon kohoaminen Venäjän hengelliseksi keskukseksi säteilee myös Suomessa toimivaan Uuteen Valamoon.

– Heinävedellä toimiva Uusi Valamo vaalii Laatokan Valamon historiaa ja henkistä perintöä. Uskon, että Laatokan Valamosta kiinnostuvat ihmiset haluavat nähdä ja kokea myös Uuden Valamon, igumeni Fotij sanoo.

– Valamon luostareilla on tulevaisuudessa paljon annettavaa toisilleen, hän uskoo.

 

 

 

 

 

 

 

valamo

Patriarkka Kirill ja presidentti Putin paljastivat toissa maanantaina Laatokan Valamossa, että luostarista tulee Venäjän hengellinen keskus. Ortodoksinen maailma odottaa asialle vahvistusta Moskovan patriarkaatilta.

Maailmanrauhan puolesta on rukoiltava taukoamatta

Igumeni Fotij kehoittaa kaikkia ihmisiä rukoilemaan taukoamatta maailmanrauhan puolesta. Hänen mukaansa liki kaikissa maanosissa on isojen kriisien ainekset.

Valamon Käkisalmen kaupunkiluostarin igumeni Fotij korostaa, että luostarissa rukoillaan koko ajan maailmanrauhan puolesta.

– Vetoan kaikkiin ihmisiin, jotta he rukoilisivat taukoamatta maailmanrauhan puolesta. Elämme erittäin kriisialttiissa maailmassa, hän teroittaa.

– Presidentti Vladimir Putin totesi Valamossa juuri pitämässään puheessa ”maailman tarvitsevan rukousta, koska maailma tarvitsee rauhaa”, igumeni Fotij kertoo.

Igumeni Fotij kysyi suomalaiselta kutsuvierasjoukoltaan, miten suomalaiset suhtautuvat esimerkiksi mahdolliseen Nato-jäsenyyteensä. Aihe kiinnosti kovasti Kannaksen ihmisiä.

– Saamme kirkkoihimme koko ajan ihmisiltä esirukouspyyntöjä rauhan puolesta. Rauhanasia on täällä tärkeä, igumeni Fotij sanoo.

– Ukrainan kriittinen tilanne on täkäläisten ihmisten sydämellä. Moni rukoilee mutta pyytää myös kirkolta rukousta ukrainalaisten hyväksi, hän toteaa.

Igumeni Fotij korostaa, että rauhanasian vahvistaminen on kaikkien uskontokuntien asia kaikkialla maailmassa.

– Nyt koko maailma suorastaan huutaa ihmisiltä aitoa tahtoa rauhan vaalimiseen. Jumalan avulla ihmiset pystyvät korjaamaan tekemiään virheitä ja korjaamaan asioita, hän kannustaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?