Kahden pallon parissa

Jenni Häklin ura jalkapalloilijan ei alkanut valoisissa merkeissä. Lajiin jo hurahtanut isoveli raahasi tarhaikäisen Jennin maalivahdiksi lupailemalla maat ja mannut. Palloilureissu isän ja veljen kanssa päättyi sairaalaan.
jenni häkli, jalkapallo

Alku futisuralla oli hankala, mutta sinnikkyys palkitsi Jenni Häklin. Murtuneesta kädestä ja liian taitavista pojista huolimatta hän päätyi futisviheriölle.

– Ensimmäinen potku, kaaduin palloon käden päälle ja käsi murtui. Silloin päätin, että tästä ei tule minun laji, Häkli muistelee.

Sinnikäs tyttö päätti kuitenkin vielä yrittää. Ensimmäisellä luokalla hän ajatteli, että liikkumaan on ruvettava. Harmikseen Ylöjärvellä oli tuolloin vain poikajoukkueita.

– Traumat jäi siitäkin, sillä pojat olivat paljon parempia. En muista, miksi päädyin aina tähän samaan lajiin.

Kolmas kerta toden sanoi. Kolmannella luokalla Häkli meni tyttöjoukkueeseen ja huomasi pärjäävänsä futisviheriöllä.

– Muistan miettineeni muitakin lajeja. Balettia kävin joskus pyörittämässä, mutta se ei ollut minun juttuni.

Lajit eivät häiritse toisiaan

Nyt Häkli pelaa jalkapalloa Ylöjärven Ilveksessä ja futsalia Tampereen Ilveksessä. Hän muistelee futsalin tulleen kuvioihin varhain, ehkä c-juniori-ikäisenä.

– Ylöjärvellä on aina pelattu kesäpalloa ja talvella futsalia. Kaikki eivät siitä pidä, heidän mielestään pitäisi keskittyä vain toiseen lajiin.

Maallikoille lajit näyttäytyvät samanlaisina pelipaikkaa lukuun ottamatta. Häklin mukaan ne eivät ole, mutta totta kai tauon aikana pallotatsi häviäisi ja kunto laskisi, jos treenaisi vain toista lajia.

– Pallo on lajeissa erilainen, ja peli käsitys. Talven jälkeen huomaan pyöriväni pientä ympyrää, enkä tajuaa, että koko iso kenttä on käytössä. Futsal on lyhytsyöttöpeliä, kun taas futiksessa on muitakin elementtejä, Häkli kertoo.

Keski- ja etelä-Euroopassa pelataan Häklin mukaan talvisin paljon futsalia, ja samantyyliseen pelaamiseen perustuu heidän jalkapallonsakin.

Ilves FS voitti futsal-liigan yhdeksän pisteen erolla ja Häkli oli liigan neljänneksi paras maalintekijä 25 osumallaan. Joukkue on perustettu vasta kaudeksi 2011–2012 ja se on ehtinyt voittaa jo kaksi mestaruutta, yhden cup-mestaruuden ja yhden super cup -mestaruuden.

– Ilvekselle haluttiin kova joukkue, joten sellainen päätettiin tehdä. Itse olen pelannut joukkueessa vasta kaksi kokonaista kautta ja sitä ennen yhden lopputurnauksen. Mietin pitkään, haluanko kulkea kasvattiseurani mukana ja katsoa mihin sen rahkeet joukkueena riittävät. Ylöjärvellä sain paljon peliaikaa ja tein paljon maaleja, Häkli muistelee.

Hän päätti kuitenkin haastaa itsensä kovassa joukkueessa hyvien kanssapelaajien ympäröimänä. Tampereelle siirtymisen myötä kokemusta on kertynyt kansainvälisistä otteluista. Mitalisaaliskin on karttunut enemmän, kuin mitä se olisi Ylöjärvellä tehnyt.

– Futsalin pelaaminen on tyydyttänyt menestysnälkää, vaikka peliajasta onkin joutunut taistelemaan. Polte kentälle on kova, joten välillä turhauttaa istua penkillä, Häkli nauraa.

Nousu Ykköseen vasta haave

jenni häkli, jalkapallo

Naisten Ykköseen on Ylöjärven Ilveksellä vielä matkaa. Maalinnälkäisestä Jenni Häklistä nousu ei jää kiinni, mutta joukkue on pieni ja kokoonpano muuttunut viime kaudesta.

Ylöjärven Ilveksen jalkapallonaiset piipahtivat Ykkösessä kaudella 2014. Nousua takaisin on Häklin mukaan turha odotella ainakaan tänä vuonna. Kakkoseen mahtuu muutama kova ja stabiili joukkue, jotka pelaavat kärkisijoista ja kamppailevat noususta.

– Meillä on hyvä perusrunko, mutta kokoonpano vaihtelee. Yhdenkin avainpelaajan puuttuminen voi vaikuttaa paljon, ja ilman b-tyttöjä emme olisi selvinneet kaikista peleistä. Kun he kasvavat, niin homma voisi toimia. Lisäksi tarvittaisiin kunnianhimoinen valmentaja, joka haluaa viedä seuraa eteenpäin. Ja niitä resursseja, Häkli kertoo.

Haastattelua tehdessä jalkapallosarja on kesätauolla. Seitsemän pelatun ottelun jälkeen Ylöjärven Ilves on lohkossaan kuudentena.

Häkli puhuu haaveistaan ja tavoitteistaan jalkapallon parissa varovaisesti. Lähin Ykkösen joukkue on tällä hetkellä Hämeenlinnassa, eikä motivaatio riitä tällä hetkellä lajin perässä muuttamiseen.

– Mahdollisuuteni edetä meni silloin, kun Tampereen Ilves kyseli minua mukaan. En mennyt, sillä pelasimme itsekin silloin Ykköstä. Sinne kelkkaan olisi pitänyt mennä, olisihan sieltä pois päässyt, Häkli harmittelee.

Nyt Ilveksen naisten jalkapallojoukkue pelaa liigassa.

Maajoukkuetta vasta kasataan

Futsalin parissa sen sijaan riittää vielä tavoiteltavaa. Häkli toivoo liigan tason vielä kehittyvän niin, että yleisökin löytäisi lajin pariin.

– Futsal on hieno laji. Futista kiinnostavampi, sillä maaleja tulee paljon ja kentällä tapahtuu enemmän.

Lisäksi Häkli tavoittelee paikkaa maajoukkueessa, kunhan sellainen ensin saadaan. Huhujen mukaan sitä aletaan syksyllä kasata.

– Sitä kautta pääsisi leireille ja kansainvälisiin peleihin.

Futiksessakin mahdollisuuksia kovempiin peleihin vielä on, jos Häklin suunnitelmat vaihto-oppilasvuodesta toteutuvat. Tällä hetkellä hän opiskelee hallintotieteitä.

– En ole ikinä miettinyt, miksi en voisi pelata molempia lajeja. Jatkan ainakin niin kauan, että joku homman kieltää tai jos kaudet menevät päällekkäin. Tuskin niin käy, sillä kilpailukausi on molemmissa lajeissa neljä kuukautta. Kunhan aika ja motivaatio vain riittävät, Häkli pohtii.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?