Kilot karisivat kohisten

Eija-Stiina Paakkanen ja Sari Linkosuo aloittivat laihdutusprojektin. Nyt naiset ovat keventyneet yhteensä yli 50 kiloa. Kaksikon mukaan tuleva, tavoitepainossa pysyminen, on laihdutusta paljon vaikeampaa.
Cambridge, Satu Pispa, laihdutus

Sari Linkosuon (vas.) ja Eija-Stiina Paakkasen (kesk.) valmentaja Satu Pispa on itsekin pudottanut painoa noin 20 kiloa. Kolmikko kannattelee painoliiviä, jonka avulla Pispa havainnollistaa, paljonko paino on pudonnut. Liivi painaa kymmenen kiloa.

Ylisellä asuva Eija-Stiina Paakkanen aloitti laihduttamisen Satu Pispan valmentamana elokuussa vuonna 2014. Puolentoista vuoden päästä aloituksesta hän oli tavoitepainossa, eli kiloja oli lähtenyt 25.

– Innostuin siitä, kun työkaverini tiputti puolessa vuodessa 45 kiloa tällä Cambridge-ohjelmalla. Siitä tuli sellainen positiivinen kateus, että kyllä minäkin pystyn.

Linkosuo aloitti laihdutuksen samalla ohjelmalla viime vuoden elokuussa. Nyt paino on pudonnut 30 kiloa.

– Olin kamppaillut kilojeni kanssa ja väsynyt omaan olooni.

Kaksikko kertoo vireystilan parantuneen laihtumisen myötä, ja esimerkiksi nilkat ja polvet eivät ole enää kipeät.

– Tästä urakasta on tullut sellainen positiivinen ongelma: menee kamalasti rahaa, kun täytyy uusia koko vaatekaapin sisältö, Paakkanen sanoo.

Aiemmin ulkomailta ei ole tahtonut löytyä sopivia vaatteita, joten tuliaisina on ollut lähinnä asusteita, kuten huiveja ja kenkiä. Nykyisin kaksikko löytää päälle pantavaa yhä useammista paikoista.

– On kiva mennä vaatekauppaan, kun löytää alennusmyynneistäkin sopivan kokoisia vaatteita, Paakkanen kertoo.

Vaikein edessä

Laihdutusprojektin aikana kaksikko on opetellut valmentajansa Satu Pispan johdolla sopivaa ateriarytmiä ja sopivan kokoisten annosten syömistä. Linkosuo kertoo, että hän on aina syönyt runsaasti salaatteja, mutta niiden kaverina on ollut myös rutkasti salaatinkastiketta.

– Kevyistäkin ruuista saa tuhteja annoksia. Itsekin söin aiemmin moninkertaisesti proteiinia tarpeeseen nähden. Salaatista tuli siten enemmän kaloreita kuin lämpimästä ruuasta, Linkosuo selventää.

Seuraavaksi edessä on painonhallintajakso. Periodille määritellään painokatto eli maksimipaino.

– Helppo osuus on nyt takana, ja palataan arkeen. Ei saa päästää mopoa käsistä missään vaiheessa, vaikka välillä pitää ottaa löysemminkin, Paakkanen miettii.

– Mielestäni laihduttamista suurempi arvo on se, jos pudotetun painon saa pysymään poissa, Linkosuo komppaa.

Paakkasen ja Linkosuon käyttämä ohjelma perustuu henkilökohtaisiin tapaamisiin valmentajan kanssa. Käynnit Pispan luona jatkuvat vielä painonhallintajaksonkin aikana.

– En ole ajatellut käydä loppuikääni täällä. Nyt tapaamiset ovat tärkeitä, kun opettelemme olemaan saavutettujen linjojen kanssa, Paakkanen sanoo.

– Olen laihduttajille tuki ja tsemppari. Toisaalta välillä pitää olla vaativakin, Pispa kuvailee.

Välillä voi herkutella

Paakkanen ja Linkosuo opastavat laihduttajia keskittymään itseensä – toisten kanssa ei pidä lähteä kilpailemaan.

– Ihmiset tekevät tyhmästi, jos alkavat kilpailla laihduttamisessa. Tämä on niin yksilöllistä hommaa, että kaikkien täytyy laihduttaa omalla, itselleen sopivalla tavalla. Siinä vain haaskaa omaa energiaansa, jos alkaa keskittyä muiden saavutuksiin, Paakkanen opastaa.

Vaikka kiloja on molemmilta naisilta lähtenyt huima määrä, ei heidän ole tarvinnut kaikista herkuista luopua. Paakkanen jätti karkit puoleksi vuodeksi, koska halusi tehdä itselleen selväksi, että nyt ollaan tosissaan.

– Makean himo loppui, kun sitä ei ruokkinut herkuilla.

Sen sijaan homejuustolla ja punaviinillä Paakkanen on saanut herkutella edelleen, tosin harvemmin kuin aiemmin.

Linkosuokin malttoi ottaa laihdutuksen aikana välillä rennosti.

– Minulla oli sellainen tyyli, että otin viikonloput vapaammin ja arkisin söin tarkemmin.

– Ohjelman myötä oppii vastustamaan kiusauksia, ja kuitenkin on varaa välillä herkutella, Pispa kertoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?