Punkkipotilaiden määrä on pysynyt maltillisena Ylöjärvellä

Tämän kesän kesän aikana Ylöjärven terveyskeskuksessa ei ole huomattu erityistä piikkiä punkkipotilaiden määrässä. Apulaisylilääkäri Merja Hietanen arvelee vähäisen potilasmäärän johtuvan siitä, että ihmiset osaavat itse hankkiutua punkeista eroon pihtien avulla.
Kiinnittyessään puutiainen työntää imukärsänsä ihon sisään. Väkäset ja puutiaisen erittämä aine pitävät sen tiiviisti paikallaan. Puutiainen ei siis menen kokonaan ihon alle, sillä sen hengityselimet sijaitsevat takaruumiissa. (Kuva: Ritva Penttinen, Turun yliopisto)

Kiinnittyessään puutiainen työntää imukärsänsä ihon sisään. Väkäset ja puutiaisen erittämä aine pitävät sen tiiviisti paikallaan. Puutiainen ei siis menen kokonaan ihon alle, sillä sen hengityselimet sijaitsevat takaruumiissa. (Kuva: Ritva Penttinen, Turun yliopisto)

Punkkien ehkäisynä toimivat parhaiten suojaavat vaatteet, sillä punkit pyrkivät herkimmin sellaisiin ihon kohtiin, joissa verisuonet ovat pinnassa: esimerkiksi kainaloihin, nivusiin tai polvitaipeisiin.

Apulaisylilääkäri Merja Hietasen mukaan paljon luonnossa liikkuvan kannattaa ottaa tavaksi tehdä systemaattinen tutkimus pihalta tullessaan, jotta ulkoilija pystyisi paikantamaan mahdolliset punkit nopeasti. Myös lemmikkien tutkiminen on tärkeää, jotta ne eivät kanna punkkeja sisätiloihin.

– Lemmikkeihin kiinnittynyt punkki ei kiinnity enää ihmiseen. Jos se on sen sijaan vain kantautunut turkin mukana sisälle, voi se kiinnittyä ihmisiin ihan normaalisti.

Borrelioosi voi olla oireeton pitkään

Punkin puremasta ei aina tarvitse hakeutua lääkärin hoitoon. Nyrkkisääntö on, että jos purema-alueelle kehittynyt jälki ei katoa reilun viikon kuluessa, on hakeuduttava lääkäriin.

– Punkin puremasta tulee yleensä poikkeuksetta jälki, joka ei vielä tarkoita infektiota. Jos punkki ehtii olla iholla alle vuorokauden, ovat riskit borrelioosiin eli Lymen tautiin pienet. Hoitoon kannattaa hakeutua, jos purema-alue suurenee yli viiden senttimetrin mittaiseksi ja on muodoltaan punoittava, keskustaa kohti vaaleneva rinkula, Merja Hietanen kuvailee.

Viime vuonna borrelioositartuntoja tilastoitiin 1 916 kappaletta koko maassa. Tauti on punkkien tartuttamaa puutiaisaivotulehdusta yleisempi, mutta silti harvinainen. Borrelioosia hoidetaan antibioottikuurilla, joka kestää varhaisvaiheen borrelioositartunnassa muutamia viikkoja.

– Ihottumaa harvinaisempia oireita voivat olla väsymys, päänsärky, lämmönnousu ja nivelsäryt, jotka voivat ilmentyä borrelioosin edettyä. Tähän hoitona käytetään niin ikään antibioottikuuria, Hietanen lisää.

Tauti voi olla myös oireeton pitkään. Hoitamattomana borrelioosi voi edetä niin sanottuun neuroborrelioosivaiheeseen, joka aiheuttaa oireilua keskushermostossa.

– Myöhäisvaiheen borrelioosi voi aiheuttaa hermosärkyjä ja kasvohalvauksen, apulaisylilääkäri sanoo.

Puutiaisaivotulehdus on vakava

Puutiaisista 10–20 prosentin arvellaan kantavan borreliabakteeria. TBE-virusta on todettu Suomen riskialueilla 1:llä prosentilla puutiaisista. (Kuva: Hanna Oksanen, Turun yliopisto)

Puutiaisista 10–20 prosentin arvellaan kantavan borreliabakteeria. TBE-virusta on todettu Suomen riskialueilla yhdellä prosentilla puutiaisista. (Kuva: Hanna Oksanen, Turun yliopisto)

Turun ympäristö ja Saaristomeren saaret ovat perinteisesti olleet maamme pahinta puutiaisaluetta. Turun yliopiston vuonna 2014 teettämän kansalaiskyselyn mukaan punkit ovat kuitenkin levinneet lähes joka puolelle maata Etelä-Lappia myöten.

Punkit levittävät myös borrelioosia vakavampaa puutiaisaivotulehdusta, jonka aiheuttaa TBE-virus. Jos punkki kantaa virusta, pelkkä purema riittää tartuttamaan ihmisen. Tämän vuoksi puutiaisaivotulehdusrokotus kuuluu valtakunnalliseen rokotusohjelmaan Ahvenanmaalla, jossa TBE-virusta pääasiassa esiintyy. Rokotetta suositellaan myös Turun saaristossa paljon liikkuville.

Vaikka puutiaisaivotulehdus onkin harvinainen, on se tarttuessaan vaarallinen. Ensioireena voi ilmentyä flunssaa, joka menee ohi viikon kuluessa. Tämän jälkeen voi seurata viikon oireeton vaihe, jonka jälkeen tulevat muut oireet, kuten huimaus, päänsärky ja yleinen ärtyneisyys. Tartunnan saaneilla henkilöillä voi esiintyä myös keskittymishäiriöitä.

– Puutiaisaivotulehduksen oireet voivat kestää kuukausia. Oireet voivat olla myös sellaisia, ettei niistä hakeuduta herkästi hoitoon, Merja Hietanen sanoo.

Pitkälle edennyt puutiaisaivotulehdus on aina vakava ja vaatii sairaalahoitoa.

– Puutiaisaivotulehdusta hoidetaan niin ikään antibiooteilla. Kerran sairastettu tulehdus jättää ihmiselle elinikäisen immuniteetin tautia vastaan, Hietanen toteaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?