Elenia investoi Ylöjärvelle noin 2,5 miljoonan euron arvosta

Sähkökatkot lyhenevät ja vähenevät

Sähköverkkoyhtiö Elenia uusi Vilpeen sähköaseman Ylöjärven ja Hämeenkyrön rajalla. Tämän vuoden aikana sähköverkkoa kaivetaan maan alle Kurussa yli 46 kilometriä.
Vilpeen sähköasema, Elenia, Harri Salomäki

Harri Salomäki kertoo, että Elenialla on koko verkkoalueella noin 140 sähköasemaa, joista vuosittain uusitaan muutama.

Vilpeen 30 vuotta vanhan sähköaseman tilalle on rakennettu uusi sähköasema. Töitä on tehty vuoden alusta alkaen, ja asema on käyttövalmis vielä tämän kuun aikana.

– Vanhentunut asema tuli tiensä päähän. Siellä oli jo vanhat laitteet, joihin varaosien saanti oli epävarmaa, hankekehityspäällikkö Harri Salomäki Eleniasta kertoo.

Asemalle jäi käyttöön vanha päämuuntaja, koska se on vielä hyväkuntoinen.

Uusi asema ja sen mahdollistama parempi automatiikka lisäävät varmuutta sähkönjakeluun ja lyhentävät sähkökatkojen aikana sähköjen palauttamisaikaa.

– Uudistusten myötä sähkökatkot toivottavasti poistuvat lähes kokonaan, Salomäki sanoo.

Uuden sähköaseman rakentamiseen kului noin miljoona euroa, ja urakointia hoitivat Caverion Suomi Oy ja Relacom Finland Oy.

Sähköaseman vaikutusalueella on reilut 3 000 Elenian asiakastaloutta. Asemalta jaetaan sähköä Viljakkalan lisäksi eri osiin Hämeenkyröä.

Maakaapelointia Kurussa

Huhtikuussa aloitettu säävarman sähköverkon maakaapelointi Kurun keskustan, Tammikankaan, Peippokylän, Mässäkänmäen ja Uusikylän alueella valmistuu tämän vuoden marraskuussa. Yhteensä Kurussa on työn alla yli 46 kilometriä sähköverkkoa, johon kuluu noin 1,5 miljoonaa euroa.

Vilpeen sähköasema, Elenia

Uusi sähköasema rakennettiin vanhan aseman viereen, joka on nyt jo purettu. Uudella asemalla on tilaa laajentamiseen, jos sähköverkkoon tulee paljon lisää kuormaa esimerkiksi uuden tehtaan vuoksi.

Vuonna 2013 voimaan tullut sähkömarkkinalaki vaatii, että vuoden 2028 jälkeen Suomessa ei asemakaava-alueella saa olla yli kuuden tunnin sähkökatkoja. Muilla alueilla sähkökatkot eivät saa kestää yli 36:ta tuntia.

– Jotta pääsemme tavoitteisiin, olemme asettaneet säävarman verkon osuudelle portaittaisia tavoitteita. Nyt olemme aloittaneet kaapeloinnin siellä, missä sillä on eniten asiakasvaikutusta, eli taajamissa.

–  Koko verkosta meillä on maakaapeloitu noin 35 prosenttia. Tavoitteemme on, että 70 prosenttia sähköverkosta on maan alla vuoden 2028 loppuun mennessä. Jotta pääsemme tavoitteeseen, maakaapelointeja täytyy tehdä vuodessa noin 2 500 kilometriä.

Investoinnit lisäävät usein painetta korottaa sähkön hintaa.

– Hinnoittelu on meillä vakaata ja maltillista. Emme ole tehneet päätöksiä hinnan korotuksista.

Uudistus vaikuttaa välillisesti lähes 1 700 ylöjärveläistalouteen. Kurussa maakaapelointeja urakoi TLT-Connection Oy.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?