Uusi hoivapalvelu Ylisen Satamakylä

Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri on luopumassa Ylisen tiloistaan. Siellä on aikaisemmin järjestetty kehitysvammaisille asiakkaille pitkäaikaista hoitoa ja kuntoutusta. Laitoshoidon vähenemisen seurauksena toiminta on nyt keskittynyt Nokian Pitkäniemeen.
Ylisen alueen pinta-ala on 18,7 hehtaaria. Siellä on muutama historiallisesti arvokas rakennus, mutta suuri osa hoivataloista on ajan hampaan pahasti runtelemia.
Ylöjärven kehittämistoimikunnan esityslistalla 13. kesäkuuta 2016 oli asiana Ylisen alueen kehittäminen. Sairaanhoitopiiri on alustavasti pohdiskellut alueen tulevaisuutta ja esittää yhteistyötä kaupungin kanssa ratkaisun etsimiseksi. Toimikunta keskusteli asiasta. Silloin valtuuston puheenjohtaja Leena Joensivu täräytti pöytään oivallisen idean. Hän kertoi eurooppalaisista muistikylistä ja ehdotti tällaista toimintaa Ylisen alueelle.
Sosiaali- ja terveyspoliittisessa aikakauslehdessä TESSO kerrotaan:
Muistisairaiden kylä näyttää hollantilaiselta kylältä pienoiskoossa katuineen, puistoineen ja viihtyisine puutarhoineen. Kylään tullaan vartioidun oven kautta aukiolle, missä suihkulähde solisee ja alppiruusut kukkivat toukokuussa.
Asukkaat saavat liikkua alueella vapaasti, he käyvät yksin tai avustajan kanssa kävelyllä, ostoksilla myymälässä, kampaajalla, fysioterapeutilla tai matkatoimistossa.
Ylisen Satamakylä voisi siis olla kuten tavallinen suomalainen taajama. Kylä tarjoaisi muistisairaalle rauhoittavan ja monipuolisen luontoympäristön. Turvallisesta arjesta vastaisivat hoiva-alan ammattilaiset. Omaiset, ystävät ja vapaaehtoiset toisivat vaihtelua päiviin. Asukkaille tarjoutuisi puitteet hyvään ja onnelliseen elämään.
Satamakylä olisi mainio opiskelu- ja harjoittelupaikka. Koululaiset kävisivät oppimassa elämää ja esiintymässä yhteisön juhlissa. Asukkaat saisivat laulaa muistaakseen.
Sairaanhoitopiirin ja kaupungin pitää sopia Ylisen alueen kehittämisestä niin, että muistikylälle saataisiin riittävästi tilaa. On pantava pystyyn kylän käyttäjälähtöinen suunnittelu: kuntalaiset mukaan. Omaishoitajat, kaupungin henkilöstö, kolmas sektori, yrittäjät, seurakunta ja alan asiantuntijat istutetaan samaan pöytään ja töihin!
Ylöjärven Yrityspalvelu Oy ja Koulutuskeskus Valon Ylötehdas saavat oivallisen haasteen innovoida Ylisen Satamakylää. Kannattaa vielä muistaa, että Voionmaan opiston tilat ovat vapaana ja varsin lähellä.

JUSSI KYTÖMÄKI
Kaupunginvaltuutettu
Vihreät
FB-Sammalenvihreä Naavaparta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?