Kesäkukat ilmestyivät katukuvaan

Viime viikon tiistaina Ylöjärven keskusta-alueet saivat kesäisen kasvojenkohotuksen, kun kaupungin kesäkukkaistutukset aherrettiin paikoilleen. Seuraavana päivänä Säästöpankin edessä olevista neljästä istutuksesta yksi oli jo kuitenkin hävinnyt paikaltaan.
Torin amppelit vaihdettiin tänä kesänä istutusaltaisiin. Nyt amppeleita laitettiin ainakin kaupungintalolle ja neuvolan eteen.

Torin amppelit vaihdettiin tänä kesänä istutusaltaisiin. Nyt amppeleita laitettiin ainakin kaupungintalolle ja neuvolan eteen.

– Jollakulla oli tarve kukille, tai sitten tuo oli silkkaa ilkivaltaa, Ylöjärven kaupungin vihertyönjohtaja Jutta Kauttoon harmittelee kukkaistutuksen kohtaloa.

Hänen mukaansa kaupungin viheryksikön työntekijät joutuvat vuosittain paikkaamaan kesäkukkaistutuksia ilkivallan vuoksi. Viime viikolla torille laitetut kukka-altaat ovat riskipaikalla, mutta toistaiseksi ne on jätetty koskemattomiksi.

– Allasistutuksien laitto arvelutti meitä alkuun, koska tori on suosittu illanviettopaikka, Kauttoon sanoo.

Aiemmin torin istutukset roikkuivat isoissa amppeleissa katulampuissa, mutta suuri massa sai lamput kallistumaan. Nyt torin ja kävelytien erottaa toisistaan neljä kivipataa, joista kutakin koristavat pajuobeliskia pitkin ylös kiemurteleva mustasilmäsusanna sekä reunoilla matalakasvuiset samettikukat ja rönsyilevä suikeroalpi.

Talvi turmeli liikenneympyrät

Ylöjärven kaupunkimaisemaa koristaa tänä kesänä kaiken kaikkiaan 620 kesäkukkaa. Taimet tilattiin paikallisilta Soukon puutarhalta Karhelta ja Ylisen Keskuspuutarhalta. Viime vuosien kesäkukkaistutuksista tuttu ja todella näyttäväksi kasvava risiini jätettiin tällä kertaa pois, kun istutuksien kiintopisteiksi valikoituivat köynnöskasvit.

– Meillä on ollut tapana, että istutuksiin laitetaan aina yksi korkea kasvi. Nyt kesäkukkaistutuksissa näkee pajuobeliskia pitkin kiipeävää mustasilmäsusannaa, ruusupapua tai köynnöskrassia, Jutta Kauttoon kertaa.

Köynnösten lisäksi istutuksissa on joko kesäbegoniaa, keltaista markettaa tai samettikukkaa. Ruukkujen reunojen yli rönsyilee esimerkiksi siniviuhka, lumihiutale tai riippapelargonia.

– Liikenneympyröihin emme ole laittaneet kesäkukkia ollenkaan, koska niissä on jo valmiiksi runsaasti monivuotisia kasveja. Uusimme silti liikenneympyröiden kasvillisuutta pikkuhiljaa, sillä lumeton ja kylmä talvi tappoi osan perennoista, Kauttoon selittää.

Kesäkukkaistutuksia on karsittu

Viheryksikön loihtimia kesäkukkaistutuksia on asennettu pääasiassa keskusta-alueille. Jutta Kauttoonin mukaan ylöjärveläiset ovat panneet merkille, että kukkia on vähemmän kuin edellisvuosina.

– Tämä johtuu siitä, että jouduimme luopumaan Vaasantien istutuksista turvallisuussyistä. Liikenne on siellä vilkasta ja aiheuttaa meille työntekijöille vaaratilanteita, hän selventää.

Myös Viljakkalan tienjakajien istutuksista on jouduttu luopumaan samasta syystä. Kauttoon kuitenkin lupaa, että Viljakkalaan on tulossa istutus, kunhan paikka saadaan päätettyä.
Vihertyönjohtaja kertoo, että kesäkukkaistutukset poikivat vuosittain palautetta ylöjärveläisiltä sekä puolesta että vastaan.

– Osan mielestä tiukan taloustilanteen aikana kukista pitäisi tinkiä. Toinen puoli ajattelee samalla tavalla kuin minä: kesäkukat ovat osa Ylöjärveä, ja ne kuuluvat meidän katukuvaamme, hän perustelee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?