Vuosikymmen kolkuteltu avoimuuden ovilla

Tasan kymmenen vuotta sitten 15.6.2006 Ylöjärven vihreä valtuustoryhmä jätti valtuustoaloitteen:
”Aloite Ylöjärven kaupungin sähköisen arkistopalvelun tehostamiseksi ja pikaiseksi kehittämiseksi
Kaupungin toimielinten kokousasiakirjat eli pöytäkirjat liitteineen asetetaan näkyville kaupungin verkkosivuille mahdollisimman pikaisesti. Voimassa oleva kuuden kuukauden nähtävilläoloaikaa muutetaan niin, että asiakirjat jäävät näkyviin verkkosivuille niin pitkäksi aikaa kuin sähköä riittää tai ainakin niin pitkäksi aikaa kuin Internet on pystyssä.
Samanaikaisesti on panostettava kaupungin sähköisen arkiston ja sen hakupalvelujen kehittämiseen. Internetissä toimivan kattavan arkistopalvelun tulee olla kaikille avoin.
Vihreä valtuustoryhmä
Mervi Niemi-Pietilä, Jussi Kytömäki”

Nykyään kokousasiakirjat ja osa liitteistä näkyvät verkossa kaksi vuotta. Muut asiakirjat täytyy pyytää arkistonhoitajalta.
Valmistaudumme DigiYlöjärvi-loikkaan. Avoimuus ja osallisuus -teeman kohdalla olemme vasta lähestymässä lankkua.
Aito osallistuminen toteutuu, kun tiedon etsijällä on esteetön pääsy tiedon lähteille. Välissä ei voi olla virkahenkilöä, joka säätää, mitä tietoa on lupa tarkastella. Itse asiassa tälle avoimuusperiaatteelle on rakennettu koko hallintomme ja julkisuuslakimme!
Tiedonhallinnan perusta on myös saatava kuntoon, eli yhteinen tieto on tallennettava vain yhteen paikkaan, josta tiedonhaku toimii lähes Google-tasoisesti.
Avoimempaa aikaa odotellessa pitää pirauttaa arkistonhoitajalle.

JUSSI KYTÖMÄKI
Kaupunginvaltuutettu
Vihreän valtuustoryhmän
puheenjohtaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?