Vasemmistoliitolla innostava puolekokous Oulussa

Olin viime viikonloppuna Oulussa vasemmistoliiton puoluekokouksessa kokousedustajana. Tapasin ensi töikseni uuden puheenjohtajan Li Anderssonin ja kutsuin hänet tulemaan syksyllä Ylöjärvelle. Andersson lupasi tulla.
Vasemmistoliitolla on nyt erinomainen puheenjohtaja, joka varmasti innostaa uusia ihmisiä tulemaan puolueen jäseniksi ja kannattajiksi.
Puoluekokouksessa hyväksyttiin tavoiteohjelma vuosille 2016–2019. Tässä tavoiteohjelmassa tuodaan esiin niitä ihmisten arkeen vaikuttavia asioita, joilla parannetaan tasa-arvoa ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Uskon vakaasti, että tavoiteohjelma ei jää pelkäksi paperiksi, vaan uudistunut puoluejohto lähtee tekemään tosissaan töitä sen viemiseksi suomalaisten arkeen.
Eräs tärkeimmistä asioista tavoiteohjelmassa on työelämän muutokseen liittyvät asiat. Itse aion nostaa esiin työhyvinvoinnin parantamisen. Paljon puhuttu kiky- eli kilpailukykysopimus ei tule nostamaan Suomea talouslamasta. Tämän totesi myös Li Andersson linjapuheessaan.
Tarvitaan aivan toisenlaisia keinoja kilpailukykymme parantamiseksi. Työajan lyhentäminen tulee vääjäämättä nousemaan esiin, kun digitalisaatio ja robotisaatio muokkaavat työelämää jo lähivuosina rajusti.
Vasemmistoliitto lisää yhteistyötä ammattiyhdistysliikkeen kanssa. Työpaikoilla ollaan syystäkin erittäin pettyneitä siihen, että kilpailukykyä yritetään parantaa, vain repimällä lisää työntekijöiden selkänahkasta. Miten esimerkiksi pienipalkkaisen kuntatyöntekijän 30 prosentin lomarahaleikkaus parantaa ostovoimaa ja sitä kautta kilpailukykyä?
Tulin valituksi vasemmistoliiton puoluevaltuustoon, joten nyt pääsen vaikuttamaan myös valtakunnallisiin linjauksiin vasemmistoliiton osalta.
Käytin kokouksessa puheenvuoron, jossa kiinnitin huomiota rasistisiin ilmiöihin, kuten väkivallalla uhkaileviin katupartioihin. Puheeni oli hyvin ajankohtainen, sillä Oulun Soldiers of Odinin porukka tuli koirineen pyörimään kokouspaikan edustalle.
Totesin puheessani muun muassa näin: ”Sodat ja väkivaltaisuudet eri puolilla maailmaa ovat edelleen arkipäivää. Useimmiten meitä nämä asiat koskettavat vain uutisvälähdyksinä.”
Viime talvena väkivaltaisuudet tulivat meitä lähelle aivan uudella tavalla. Sota Syyriassa, Irakissa ja Afganistanissa sekä ihmisten epätoivo muualla Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idän alueella saivat aikaan hallitsemattoman pakolaisvirran Eurooppaan ja myös Suomeen.
Suomi kuten muutkin Pohjoismaat olivat varsin heikosti valmistautuneita tähän uuteen tilanteeseen. Valmistautumattomuus johti siihen, että vastaanottokeskuksia jouduttiin perustamaan hätäisesti ilman kunnon suunnitelmia. Tämä taas johti siihen, että useilla paikkakunnilla syntyi jopa pelkoa pakolaisia kohtaan.
Kärjistyneimmin pakolaisiin reagoitiin perustamalla erilaisia katupartioita niin sanotusti turvaamaan kantaväestöä oudoilta ulkomaalaisilta. Näitä katupartioita voidaan hyvin luonnehtia rasistisiksi, sillä se tuli ja tulee selvästi esiin heidän kirjoittelussaan mm. sosiaalisessa mediassa.
Yle uutisoi kokouksemme alla näin:
”Tuoreimmista keskusteluista käy ilmi, että Soldiers of Odinin huomio kohdistuu nyt ennen kaikkea anarkisteihin, vasemmistoon ja niin kutsuttuun suvaitsevaistoon.
Odin-päälliköt suunnittelevat näitä ryhmiä kohtaan niin väkivaltaisia kuin väkivallattomia kostotoimia. Yhteistyötä vastustajien mustamaalaamisessa tehdään myös MV-lehden kanssa.”
Vaikka nyt näyttää siltä, että pahin aggressio maahanmuuttajia kohtaan on vähentynyt, on vain ajan kysymys, milloin nämä ääriliikkeet jälleen aktivoituvat. Suomi on tunnettu erityisesti turvallisuudestaan. Paras turvallisuuden tae on oikeudenmukainen ja sosiaalisesti tasa-arvoinen yhteiskunta.
Suomessa on kaikkien ihonväristä, uskonnollisesta tai poliittisesta vakaumuksesta tai muista persoonallisista tekijöistä riippumatta voitava olla ja liikkua vapaasti asuinympäristössään. Jos ongelmia syntyy, on poliisi se taho, jolla on oikeus ja resurssit ratkoa näitä ongelmia.
Vasemmistoliitolla on nyt nuorekas, eteenpäin suuntautuva ilme. Toivotan kaikki mukaan tähän sosiaalista oikeudenmukaisuutta, moniarvoista ja monikulttuurista Suomea eteenpäin vievää politiikkaa tukevaan puolueeseen. Tätä työtä tehdään myös kuntatasolla. Vuoden 2017 keväällä käydään kunnallisvaalit. Nyt on oikea hetki tulla mukaan vaikuttamaan oman kaupunkimme kehitykseen. Ota rohkeasti yhteyttä.

RAUNO KESSELI

Kirjoittaja on vasemmistoliiton Ylöjärven kunnallisjärjestön puheenjohtaja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?